20 maj 2010

Var går gränsen för hädelse?

Jo, jag vet. Idag är dagen då alla ska rita Muhammed. Jag har fått många tips om dessa och tänkte bara göra en kort kommentar.
* Jag tycker idén är briljant och skulle gärna stött den.
* Artisten som kläckte idén tycker inte att idén är briljant längre, så hon har bett alla att avstå.

Eftersom jag är rätt förtjust i idéer så har jag respekterat hennes äganderätt till idén och avstått att skriva om dagen. Men för allt i världen, om du vill rita Muhammed, gör det. Här har ni en intressant idé på temat. Bilden längst till vänster är inte Muhammed. Bilden längst till höger är det.

Var går gränsen för hädelse och varför?

5 kommentarer:

bkhl sa...

Jag anser att gränsen går där man börjar dyrka bilden.

Ulf Gustafsson sa...

Gränsen sätts av betraktaren. Om någon uppfattar bilden som kränkande av en guddom, så är det hädelse.

Patrik, jag tror du hädar i detta fall även med den enklaste bilden, då du antyder att alla bilder mer eller mindre visar Muhammad.

JemyM sa...

Mitt tredje förslag är skaparen. Under premissen att någon anser att en avbild av Muhammed är en hädelse är det ju intentionen att göra just det som är brottet.

Ulf Pettersson sa...

Ulf:
Nja, i många länders lagstiftning så är hädelse fortfarande ett brott. Och det vore orimligt med sådana lagar utan några som helst kriterier. Men det är klart, hädelselagar är ju inte direkt rimliga från första början.

Lite off-topic:
"Äganderätt till idéer", det låter som en mycket dålig idé, tycker jag: idéer bör förbi fria! I den immaterialrätt som finns idag existerar lyckligtvis ingen sådan. Däremot kan man hävda viss begränsad äganderätt till uppfinningar (patent), till affärshemligheter och till specifika uttryckande verk (upphovsrätt).

Henrik sa...

Jag tror de som på allvar är för ett sekulärt samhälle hellre försöker omvända folk, än såra deras känslor.
Men naturligtvis, man kan inte förbjuda folk att vara oförskämda.

Helge

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se