4 juni 2010

Sverigemokraterna vill tvinga fram skolavslutningar i kyrkan

Svenska kyrkan är förmodligen extremt obekväma med det politiska parti som mest verkar vilja associera sig med dem: Sverigedemokraterna.

SD har nu lagt ett förslag om skolavslutningar. De tycker nämligen att skolavslutning i kyrkan och kristna psalmer är en viktig del av kulturarvet. Inte så att man vill tvinga någon dit eller så. Nejdå.
Däremot så menar vi att skolorna, antingen ensamma eller tillsammans med närliggande skolor, bör vara skyldiga att anordna en traditionell avslutning senare samma dag om minst tio procent av eleverna och deras föräldrar önskar detta.
Det hade varit lite klädsamt om SD åtminstone hade anammat den demokratiska principen att majoriteten bestämmer istället för den mer godtyckliga siffran på tio procent. Men till och med det hade varit fel, för här handlar det om alla individers rätt till religionsfrihet. Och då räcker det faktiskt med att en enda elev känner sig obekväm och utanför för att det blir lämpligare med skolavslutningar på neutrala platser som inte associeras med någon speciell livsåskådning.

Läs SDs pressmeddelande här, eller SvD om frågan.

10 kommentarer:

Lennart W sa...

SD tillhör även Vilks största fans, pga det där med rondellhunden och muslimerna och deras reaktioner. Vilket dock inte verkar besvära honom det minsta. Har iaf ställt upp på en lång inställsam intervju med SD Televion.

Patrik Lindenfors sa...

Jag har stött på en och annan islamofob på Humanistmöten. Alla har väl sina oönskade gäster...

Biggles sa...

Detta är vad man får på köpet när man röstar på SD bara för deras invandringspolitik. Tror inte alla tänker på det. Sverigedemokraternas bakåtsträvande & religiösa sida är något som borde uppmärksammas mer.

Maria sa...

Vem får lägga in artiklar här?

Patrik Lindenfors sa...

Intresserade medlemmar i Humanisterna. Är du intresserad? Är du medlem?

Lennart W sa...

Biggles,
Det är sant att SD gärna talar om svenska traditioner och Svenska Kyrkan som en del av det. Men är de religiösa?

Kan inte påstå att jag har gjort någon vetenskaplig undersökning om det. Men det är iaf en sån sak jag brukar fråga (mest på nätet) när de talar om SvK.

Mitt intryck är iaf att SD:are är ung. lika sekulära som andra svenskar. Flera jag har frågat tror inte på någon gud ö.h.t. SDs vurmande för SvK verkar handla om något helt annat än religion. Vad? Kanske bara att göra det mer obekvämt här för muslimer och invandrare ö.h.t.?

Anonym sa...

Vaddå traditioner? Varken jag eller min sambo, våra föräldrar eller våra far- och morföräldrar har haft skolavslutning i kyrkan.

Anonym sa...

"Det hade varit lite klädsamt om SD åtminstone hade anammat den demokratiska principen att majoriteten bestämmer istället för den mer godtyckliga siffran på tio procent."

Vad är odemokratiskt? Om förslaget går igenom i riksdagen är det ju för att över 50 % av riksdagsledamöterna röstat för förslaget. Det är ju det som är definitionen av demokrati.

För att kunna starta en lokal folkomröstning krävs det 5 %, snart 10 % av folkets stöd. Med din logik måste även de procenttalen vara "godtyckliga".

Vill du att det skall krävas över 50 % av folkets stöd för att medborgare skall kunna initiera en folkomröstning?

Om 10 % vill ha skolavslutning i kyrkan så skall det tillhandahållas en skolavslutning i kyrkan UTÖVER den vanliga skolavslutningen utanför kyrkan.

Patrik Lindenfors sa...

Mitt blogginlägg gäller skolavslutningar i kyrkan, inte folkomröstningar eller riksdagsbeslut. Anledningen att det inte räcker med 99% majoritet för att ha skolavslutningar i kyrkan är att alla har rätt till religionsfrihet *som individer*. Det finns ingen liknande princip som hotas vad gäller folkomröstningar eller riksdagsbeslut.

Vad det gäller separata avslutningar för alla som vill skriva under på vissa värderingar men inte de andra så anser jag att sådana inte hör hemma på skolavslutningar. Där handlar det om att känna gemenskap, inte att exkludera oliktänkande.

Inga L. sa...

Får man bryta det underhållande samtalet om helvetiska präster en stund och prata skolavslutning.

Det är rätt märkligt att inte kyrkans företrädare kan vara så storsinta, att man kan hålla en kort allmänmänsklig betraktelse utan inslag av religion. Prästen kunde väl välkomna alla till sitt ”arbetsrum”, klädd i vanliga kläder.
Tänk om det är några besökare som tycker att det är en så fin gest, att de kommer tillbaka vid ett annat tillfälle, när det är predikan, liturgi och präst i full ornat. Lite snopet kanske.

Egentligen är jag inte så negativ till att i sammanhanget använda en kyrka som lokal. Bra akustik och vacker arkitektur. Men om korset är alltför realistiskt, kan det kanske skrämma någon av de yngsta, om de inte tidigare skolats in i kyrkan. (Det är ju inte på TV, som de är vana vid.)

Själv har jag aldrig haft skolavslutning i kyrka. Inte heller mina nu vuxna barn. Det var aldrig aktuellt. Så hur det egentligen är med den ”hundraåriga traditionen”, kan man ju undra.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se