15 juni 2010

Ungdomsförbunden om homosexualitet

Gästinlägg av Anders (från bloggen Vem i helvete?!)

Apropå religion och homosexualitet ...

Jag läser en artikel om P1-programmet Kalibers granskning av de religiösa ungdomsförbunden.

(Märk väl: ungdomsförbund. Vi snackar alltså inte mossiga gubbar och tanter som dras med förlegad moralism från svunna tider.)

Det här är vad de enligt Kaliber hade att säga om homosexualitet och HBT-personer:

"Vi skulle inte ge [en homosexuell person] en roll där den personen lär ut katolsk tro, vilket är en viktig del av vårt arbete, i och med att den personen då uppenbarligen inte lär ut katolsk tro utan vad den själv tror."
- Alexander Kegel, Sveriges unga katoliker

"Homosexualitet är något som är i grunden fel. Det finns ju en mängd olika saker som har gått snett i världen, och en sak som vi tänker är homosexualitet. Vi uppmuntrar homosexuella att söka själavård och be för att komma över sin homosexualitet."
- Christian Svahn, Evangeliska frikyrkans barn– och ungdomsorganisation

"Från den högsta ledningen så hade det varit med all respekt och kärlek att försöka tillrättavisa och förklara att även om du är homosexuell så ska du försöka hålla dig borta från den synden och leva ditt liv för Gud i stället eller leva ett fläckfritt liv"
- Robert Ablahad, Ungdomsinitiativet inom Syrisk–ortodoxa ärkestiftet

"Sveriges unga muslimer har ingen tydlig åsikt om homosexualitet, däremot är det ju självklart att kärnfamiljen är en central fråga för oss."
- Mohammed Kharraki, Sveriges Unga Muslimer

"Homosexuella bör leva i celibat och avråds från att leva ut homosexualiteten. Själva beteendet kan vi inte acceptera, men vi accepterar människorna."
- Edward Sköllerfalk, Pingst Ung

"Jag tänker att homosexualitet är en synd"
- Peter Lewin, Pingst Ung

I år betalar den statliga myndigheten Ungdomsstyrelsen ut drygt 48 miljoner kronor till de religiösa ungdomsorganisationerna. Under de senaste fem åren har de fått över 238 miljoner i bidrag.

Grundkravet för bidragen är att organisationen verkar för alla människors lika värde och är fri från diskriminering.

Hmm.

13 kommentarer:

Eric Wadenius sa...

Det känns ju lite kontraproduktivt att staten delar ut miljoner till organisationer för att motverka diskriminering för att sedan dela ut miljoner till organisationer som uppmuntrar diskriminering.

Så kan det gå när ideologi får ge vika för byråkrati...

Lennart W sa...

Ung 5 kr per svensk och år är iofs bara en droppe i havet jmf m allt som går till genus-"vetenskap".

Lennart W sa...

Blev förstås genast lite osäker på det påståendet, men det är iaf en känsla jag har. Rätta gärna den som vet bättre.

Realisten sa...

Det är otäckt hur trångsynta dessa människor är, det spelar ingen roll hur många bevis det läggs fram om att homosexualitet är medfött.

Dessa människor anser att de har högre kristen moral...

Magnus Persson sa...

Jag har också reagerat på detta och undrar hur alla som vurmar för exempelvis Islam löser denna knut.

Vi har gott om feminister, kulturelit och förståsigpåare som "vet" att Islam inte är en kvinnofientlig och förtryckande religion och ropar "islamofobi" så fort religionen kritiseras.

Homodebatten och judehatet verkar dock filtreras bort totalt. Varför försvaras inte islams syn på homosexualitet? Varför går inte någon Imam ut och förklarar för oss hur vi har missförstått koranens budskap om homosexuella?

Eric Wadenius sa...

Realisten,

-"Det är otäckt hur trångsynta dessa människor är, det spelar ingen roll hur många bevis det läggs fram om att homosexualitet är medfött."

Vad spelar det för roll? Är homosexualitet moraliskt försvarbart om det är medfött men inte om det är socialt betingar eller ett val?

Simon Lundström sa...

Märkligt hur många som kritiserar genusvetenskap - hur många av kritikerna har egentligen läst genusvetenskap eller intresserat sig för det? Det är lätt att på förhand döma ut något väldigt intressant rent vetenskapligt - hur har genus förändrats i mänsklighetens historia? (att genus och kön ej är identiska måste vilken människa med IQ över 100 godkänna, kvinnor i Maya-indianska riket hade ej samma socialt betingade normer för könen som Sverige idag).

Lennart W sa...

Simon, det kanske beror på att genus-"vetenskap" påminner så mycket om något helt annat än vetenskap, som t.ex. politisk ideologi. Vad är t.ex. "genuscertifiering" för sorts idioti?? Precis som att marxismen alltid ingick på schemat i kommunistländerna. Vetenskap, ja tack! Men NEJ TACK till en politisk överideologi som ska genomsyra varenda del av samhället, och styra hur vi lever våra liv, eller styra över vilken sorts litteratur som ska användas i fysikundervisning.

Realisten sa...

Eric Wadenius sa...

- "Vad spelar det för roll? Är homosexualitet moraliskt försvarbart om det är medfött men inte om det är socialt betingar eller ett val?"

Självklart ska det inte spela någon roll om det är medfött eller ej.

Anledningen till att jag skrev så är att väldigt många kristna påstår att det aldrig är något man föds som utan något man blir, dom anser att det är en pervesion.

Men eftersom gud är med och sätter själ i innan födsel så skapade ju allstå gud även homosexualitet.

Jag tycker det är så löjligt av kristna att säga "homosexualitet är ju en synd", det är så förskräkligt med homosexualitet. Vad är det som är så farligt?

Realisten sa...

Det är konstigt, varje gång det är om homosexualitet eller evolution så håller sig alla kristna borta från komentarerna.

Unknown sa...

Hmm, nu har Ungdomsstyrelsen granskat det här, och kommit fram till.. ja läs själva istället:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=218048

Ulf Gustafsson sa...

När Ungdomsstyrelsen granskade de religiösa ungdomsförbunden fann de inget diskriminerande i organisationernas formella dokument eller vid samtal med organisationernas företrädare.

Ungdomsstyrelsen bryr sig inte om diskriminering faktiskt sker i en organisation. Om så sker är det en fråga för medlemmarna eller polisen.

Blott Sverige svenska myndigheter har...

http://www.ungdomsstyrelsen.se/art/0,2072,8386,00.html
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=218141

Realisten sa...

Nu blir jag riktigt förbannad, nu får det vara nog med dessa trångsynta åsikter som dessa religiösa fundamentalister har.

Kan inte alla här på bloggen maila ungedomsstyrelsen och be dom läsa åsikterna som visades i detta blogginlägg. Så dom får se vad dessa ungdomsförbund har för åsikter.

Det är tragiskt att vi 2010 fortfarande har människor som är homofober.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se