28 sep. 2010

Ateister vet mest om religion

Ofta när jag diskuterar religion med mina medmänniskor blir jag förvånad över religiösas relativa okunskap om ämnet. Jag har hela tiden trott att det här berodde på någon sorts konfirmeringsbias, dvs att varje observation jag gjort som stödde min fördom räknades fördomen till godo medan varje observation jag gjort som stred mot min fördom ignorerades. Hjärnor gör så. Alla hjärnor. Så även min.

Döm därför om min förvåning när jag fann att "The Pew Forum" gjort en undersökning som bekräftar min uppfattning. De använde ett batteri om 32 frågor om religion av varierande svårighetsgrad och lät så människor med olika livsåskådning svara på dessa. Flest antal rätta svar fick i genomsnitt ... ateister/agnostiker!

Svarsprocenten på specifika frågor förvånar. Osannolikt nog så vet inte 40% av katolikerna (i USA) att brödet och vinet de tuggar i sig under mässan inte bara symboliserar Jesusu kött och blod, utan enligt deras kyrka faktiskt blir till Jesus kött och blod. 53 % av protestanterna vet inte att Martin Luther startade den protestantiska reformationen.

I övrigt så vet inte 47% av amerikanerna att Dalai Lama är buddhist, och bara 38 % kan identifiera Vishnu och Shiva som hinduiska gudar. 55 % vet att den gyllene regeln inte är ett av de tio budorden och 54 % att koranen är muslimernas heliga bok. Antal rätta svar om religion var starkt korrelerat med antal rätta svar på kontrollfrågor som testade allmänbildning.

Den här undersökningen förklarar många saker man kunnat fundera över. Varför minskar egentligen religiositeten i världen? För att världens utbildningsnivå blir högre och högre. Varför är västländer mindre religiösa än resten av världen? På grund av vår högre utbildningsnivå. Varför är USA så religiöst? För att deras allmänna skolsystem håller så låg standard (49 % av amerikaner vet inte hur lång tid det tar för jorden att göra ett varv runt solen).

Så varför är religiösa företrädare (som faktiskt kan sin religion) så angelägna om att ha separata skolor för barn till föräldrar som tillhör religionen? Här får ni fylla i svaret själva...

7 kommentarer:

Lennart W sa...

I så fall kan du knappast se det som någon större "risk" att bara utgå från sådant som t.ex. resultaten på nationella prov när skolor ska utvärderas. Enl. din teori kommer ju detta per automatik att sålla bort de där skolorna du inte gillar. Fair enough tycker jag i så fall.

Undrar förresten hur många svenskar det är som inte kan den allra mest grundläggande astronomin? Såna svagheter vill vi nog inte ens känna till. Skulle ju störa den svenska självbilden som bäst i världen.

Patrik Lindenfors sa...

Hmm, det har du rätt i. Religiösa skolor brukar ju faktiskt göra rätt bra ifrån sig på sådana därna prov. Tur att jag lämnade svaret upp till läsaren då. Det lämnar indoktrineringsaspekten kvar som problem.

Är vi bäst på vetenskap? Jag trodde japanerna slog oss.

JemyM sa...

Har ibland haft svårt att övertyga människor med ateistisk identitet att religiösa i allmänhet inte har en aning om vad religionen innehåller. Vissa förväntar sig helt enkelt att religiösa är lika reflekterande och mån av att veta som de själva är, men faktum är att många anser sig religiösa bara för att folk i deras omgivning är det. Det är liksom bara något man är.

Lennart W sa...

Undrar vem som kunde mest om slalom. Någon av alla statistikkunniga (osv) experttyckarna hemma bakom TVn, eller "de bar' å åk" Ingemar Stenmark?

Men PEW vet nog vad de gör. Kanske verkligen är så att ateister kan många fler böner och psalmer osv, t.o.m. på latin, än en katolik.

Fan tro't.

JemyM sa...

Många uttalade ateister är exkristna som ramlade ur för att de lärde sig för mycket om religionen.

Ulf Gustafsson sa...

Här kan ni testa er kunskap
och sedan känna er duktiga.
Jag klarade 12/15 :D

Janne A sa...

12 av 15 här med - hur kunde jag missa den judiska sabbaten, oförlåtligt!!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se