3 sep. 2010

Det var som fan: ett mirakel!

Tidningen Dagen rapporterar om ett mirakel som ägde rum i USA i fredags. Nej, Jesus har inte visat sig på en macka igen, utan den här gången handlar det om en förlamad kvinna som börjat gå. Efter 22 år i rullstol kunde hon resa sig och stappla runt gudstjänstlokalen. Inga hopplöst förtvinade muskler, inga åratal av sjukgymnastik, utan bara upp och gå. Helt otroligt!

Miraklet filmades och lades ut på Youtube. Ni kan se det här nedanför. Det är först sex minuter av intensivt ... eh ... åkallande av ... eh ... ja, ni vet? Sedan sker miraklet. Så om ni inte orkar med själva miraklandet kan ni spola fram sex minuter.I katolska kyrkor sker förstås underverk varje vecka. Protestanter får väl vara nöjda med det lilla. Ni kan även passa på att läsa artikeln artikeln "Lättlurade kristna har skapat karismatiska Al Capones", också i Dagen.

19 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Angående sista länken "lättlurade kristna..."
Uppfriskande att läsa något av en självkritisk kristen opinonsbildare.

Per sa...

Var det underförstått och uppenbart vad den vettigare (naturliga) förklaringen till hennes "mirakulösa" förbättring var, eller var det ingen sådan (i ditt inlägg)?

För jag har ju hört och sett hur de gör då de gör ben "lika långa igen".

Realisten sa...

Per sa...
"För jag har ju hört och sett hur de gör då de gör ben "lika långa igen"."

Berätta mer, länk?

Johan sa...

Kan någon berätta exakt var i klippet hon går för egen maskin? Att bäras runt och med hjälp av överkroppen svinga fram ett ben i taget kan väl inte ens godkännas som "silly walk"?

Realisten sa...

http://www.youtube.com/watch?v=mpWSptjG8eQ

Patrik N sa...

Tråkigt att inte Gud helar alla sjuka på en gång.

Oftast brukar han visst prioritera tillfällen då välklädda och välmående hela och rena kristna samlas i en kyrka med stor scen någonstans i USA och deltagarna har som av en händelse just slagit på en TV-kamera för att filma det som komma skall.

Det är alltför sällan som Gud helar en ensam handikappad uteliggare som får tillfälle att bara resa sig och gå iväg. Har aldrig hänt vad jag vet. Konstigt va?

Lennart W sa...

Hmm... Patrik N,
Men OM det skulle ha hänt, hur menar du då att du skulle kunna veta det? Utveckla gärna.

Patrik N sa...

OM en människa verkligen helats av ett mirakel så kan jag tänka mig att människan ifråga blivit lite lätt paff av det inträffade och rentav berättat för sin omgivning om det. "Grabbar, igår låg jag delvis förlamad under en bro men nu kan jag, efter att Gud hört min bön, gå helt utan problem". Skulle också tro att i vart fall lokaltidningen skulle kunnat ägna händelsen ett par rader i lördagsupplagan.

...eller för att tona ner ironin ett par snäpp - ett "äkta" mirakel skulle knappast gå världen förbi likt en vardagsgäspning.

Lennart W sa...

Patrik N, skulle du verkligen ha trott på en sån skröna? En reporter som intervjuar en uteliggare som berättar om sitt mirakel och hur han i samband med det såg Jesus? Skulle du ha trott på det? En del runt onmkring skulle ha trott på det kanske, och folk skulle kanske t.o.m. börja vallfärdfa till platsen. Skulle det stärka din tilltro, eller skulle du bara undra över varför folk är så godtrogna?

Kristian Grönqvist sa...

Per

Jag är inte riktigt säker på andemeningen i ditt iunlägg. Men för säkerhets skull vill jag informera Dig om några saker.
Det slarviga uttrycket "olika långa ben", härrör sig från det faktum att bäckenet består av tre benbitar. De kan ibland vridas i förhållande till varandra. Eftersom höftleden inte ligger i tyngdlinjen innebär en vridning på ena sidan bäckenet att det ena benet blir kortare sas. Behandlingen består för det mesta av
att man antingen med våld försöker stöta bäckenbenen i rätt plan eller att man med överdrivna skoinlägg försöker driva den tippade bäckenhalvan tillbaka.
Man gör inte benet längre med en mirakulös snabbväxt av det ena benet eller mirakelsågning av det andra, Läs lite anatomi eller få det bättre förklarat för Dig.
Jag hoppas verkligen att Du inte var så korkad.

Kristian Grönqvist sa...

Eftersom det kan vara av intresse även för andra, här några enkla tips.
Sätt markeringstejp på hallspegeln i två vattenpassade vågräta lijer. En i axelhöjd, den andra i höjd med bäckenets spina. (alltså de små benkölar som syns på vardera sidan bäckenet framtill.)
Om höger axel är lägre än den andra är antingen ryggen krökt åt sidan eller bäckenet i obalans Om höger bäckenknöl samtidig är högre så är det högra benet längre, antingen av medfödd vana eller bäckenvridning.
Om du sätter en bok under vänster fot och allt plötsligt blir rakt är det inget mirakel som inträffar, utan en enkel fysisk kedjereaktion. Har du inga besvär av din misshållning gör inget... men har du besvär, prova först med ett klackinlägg i vänster sko, hjälper inte det, konsultera någon Du litar på...

Patrik N sa...

Lennart,

Jag hade utgått från att berättelsen inte var sann och jag hade trott på den om det kunnat bevisas att den var sann (här skulle man länge kunna diskutera vad som vore tillfredsställande bevisning men det drar diskussionen åt annat håll men jag tror säkert att vi skulle kunna finna kriterier som vore OK för oss båda).

Till dags dato har såvitt jag vet inte något mirakel i form av helande medelst "andliga" övernaturliga krafter kunnat bevisas. Inte någonstans och inte vid ett enda tillfälle.

Min inställning är därför att jag inte tror på den påstådda existensen/effekten av "healing" innan sådant kunnat bevisas. Jag är skeptisk.

Vad avser människors godtrogenhet så har jag ännu inte upphört att förvånas.

Lennart W sa...

Patrik N, problemet är att det nog faktiskt inte finns något realisiskt scenario ö.h.t. där du skulle tro på att en uteliggare hade varit med om ett mirakel. Till saken hör ju att märkliga saker händer även på helt nagturliga sätt. Allt kan ju inte förklaras, än så länge iaf. Du kan ALLTID finna något skäl till skepsis även om det skulle vara så att det faktiskt har hänt. T.o.m. Bibeln har ju en passus om det med Tomas tvivlaren.

Ang. TV-klippet förresten blir jag alldeles kall. Gissar att precis ingenting har hänt med den där kvinnans medicinska tillstånd. Hoppas iaf att lyckan under "miraklet" överkompenserar för besvikelsen efteråt när allt är tillbaka vid det vanliga.

Patrik N sa...

Du har rätt Lennart, jag skulle tvivla länge och behöva omfattande bevisning innan jag skulle acceptera effekt av healing.

Extraordinära påståenden kräver extraordinära bevis.

Lennart W sa...

Kanske är övertydlig, men det kan nog iaf delvis svara på din fråga förut:

"Det är alltför sällan som Gud helar en ensam handikappad uteliggare som får tillfälle att bara resa sig och gå iväg. Har aldrig hänt vad jag vet. Konstigt va?"

Inga L. sa...

En komplikation är väl att så otroligt många människor VILL tro på ”mirakel” av olika slag. Religiösa och andra.
Allt bygger på att vår hjärna ställer in sig på att godkänna det som den religiösa, medicinska (vetenskapliga?) auktoriteten säger och sorterar bort rationella invändningar som ovanstående kommentarer. Tror vi på prästen, imamen, doktorn m.fl. så hjälper ”ordinationen”.
Ibland hjälper tron, ibland stjälper den. Ingen vill väl vara utan placeboeffekten. Eller?

Kristian Grönqvist sa...

Förresten Per

Det är inte Guds fel att det blir så.

Det är huvudsakligen för att bäckenet egentligen är konstruerat för vågrät transport, alltså fyra ben. När vi reste oss påp bakbenen fick naturen bråttom med att fixa bäckenet för den nya ställningen, med tarmarna liggande i bäckenet och på den vägen är det. Inte perfekt, men hyggligt...

Skulle jag fått skapa en tvåbent varelse från scratch skulle jag inte alls gjort så, men gjort är gjort. Man får ju stå ut med en del misstag på vägen, vi är ju bara en utveckling från fyrbenta varelser och vi har ju fortfarande några av svanskotorna kvar.

Realisten sa...

Fast det här miraklet klår nog det mesta(inlägg 18 maj)
http://www.anderas.se/category/bonesvar/

Realisten sa...

Nytt reportage om den helande kvinnan, nu går hon mycket bättre:
http://www.youtube.com/watch?v=tuxmFlRR6sQ&feature=player_embedded

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se