7 sep. 2010

Eid al-Fitr åt alla (som så önskar)!

Idag är jag på Newsmill och argumenterar för antingen fritt valda helgdagar eller mer jämn fördelning av helgdagarna bland religionerna. (Det finns redan många sekulära helgdagar: nyårsdagen, första maj, nationaldagen, midsommar och jul.)

Förslaget skulle alltså innebära, om man inte friar helgdagarna helt från statlig styrning, att islam fick en helgdag och hinduismen en, på bekostnad av kristendomen. Det här har ganska förutsägbart fått de islamfientliga kommentatorerna att gå i taket. Likabehandling, gärna det, men inte för islam.

Där drar jag en principiell gräns. Är det likabehandling som gäller ska det applicera på alla. Eller vad tycker ni? Kommentera gärna på Newsmill (eller här nedanför).

21 kommentarer:

Lennart W sa...

Fånigt, onödigt och otaktiskt.

Gissar att de kristna helgdagarna har ett mycket större stöd än kristendomen i Sverige. Därför otaktiskt i ditt lilla antireligionskrig. Verkar ju nästan som du försöker spela SD i händerna.

På många jobb behövs det ju vikarier under storhelgerna ändå, och man kan t.ex. få extra ersättning för att man ställer upp. M.a.o. kanonbra för dem som vill spara semesterdagar inför Ramadan eller liknande. Inte ens muslimerna kommer tacka dig för en så onödig reform.

Det är fånigt för att syftet är lite för uppenbart. Du vill ju bara röra till det för religiösa. Skulle bli kul va, när de skulle försöka komma överens om vilka helgdagar som skulle firas? Undrar förresten hur många hinduistiska helgdagar som finns i Indien? Och hur många hinduer finns det i Sverige? Räknas en person som en röst även i det här sammanhangen?

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Orsaken till att det här är min lilla favoritreform är att jag bott i indien i två år. Där har man gemensamma helgdagar, någonting som förenar.

Men att du skulle förstå eller uppskatta någonting jag skriver är nog för mycket begärt.

Isak sa...

Varför inte uppmuntra till fler sekulära helger istället för att uppmuntra att byta religiösa helgdagar från en religion till en annan?

Din åsikt är väll ändå att främja sekulära strömningar snarare än att ge mer utrymme åt gamla patristiska och förtryckande religioner? Hänger inte med alls!

Patrik Lindenfors sa...

1. Fria helgdagar innebär att du kan ta helgdag vilken dag du vill.
2. I de fall där man inte kan ha fria helgdagar (t.ex. skolor) bör livsåskådningar likabehandlas. I och med det stora antalet sekulära och kristna helgdagar som redan existerar bör några byta tillhörighet.

Ulf Gustafsson sa...

Tanken med gemensamma helgdagar är väl att de skall vara... gemensamma!

I dagens Sverige är de kristna helgdagarna endast lediga dagar, endast en minoritet firar dem med ett kristet budskap.

Jag tror inte införandet av andra religiösa helgdagar skulle bli mera gemensamma.

Inför i stället en "religionsfrihetensdag" då alla livsåskådningar kan firas gemensamt.

Anonym sa...

Bara det blir fler lediga dagar, så stödjer jag alla förslag religiösa eller icke ;)

Nils sa...

Som Lennart W sa: Fånigt, onödigt och otaktiskt.
Varför ska en humanist ägna sig åt religiös integrationspolitik?
Verkar inte föreningen för ett samhälle byggt på sekulär värdegrund? Och så vill du arbeta för rättvisa mellan mellan religioner?!?
Hela artikeln ger känslan av att du på något sätt kommer ut ur garderoben.
Å andra sidan är det lite typiskt för dig från din peronliga blogg, du fladdrar lite hit och dit. Det hela verkar mest vara en intellektuell lek.

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Inget fladder i det här fallet. Fria helgdagar = bestäm själv. Allas lika värde = de helgdagar som måste vara gemensamma bör fördelas lika.

Annan Maskin sa...

Hur definieras "stod"? Ingen firar Kristi Flygare, anda ska den anses ha mer stod an Eid som hundratusentals svenskar firar...? Stod borde val raknas i antalet firare, inte antalet som vill forneka andra att fira nagot de sjalva inte vill fira...

Patrik N sa...

Avskaffa helt dagens helgdagar och gör ett lika stort antal dagar till "lagstadgat arbetsfria dagar".

Alltså precis på samma sätt som helgdagarna är lagstadgat arbetsfria dagar idag men alltså med full valfrihet kring just vilka dagar som man väljer att ta ledigt på.

Då kan alla ta ledigt just när det passar dem. De som önskar fira ett specifikt evenemang (t.ex. religiöst eller kulturellt betingat) på sin lediga dag tar ledigt på samma dag och vips så har just de en gemensam ledig dag. Gemensam för dem men inte gemensam för alla.

Den som vill tar ledigt på den svenska nationaldagen och de som inte vill de tar inte ledigt på den svenska nationaldagen och p samma sätt kan den som så önskar ta ledigt på Norges nationaldag, eller Chiles, eller Afghanistans.

Avskaffa allt tvång som gör att alla måste vara lediga samtidigt på vissa bestämda dagar.

Den som vill arbeta på dessa framtida lagstadgat arbetsfria dagar gör det om den vill (precis som idag) och utbud och efterfrågan på arbetskraft avgör om extra ersättning utgår och i så fall till vilket belopp (precis som idag).

Nils sa...

Varför skrev du inte en artikel som handlade om det?
Uppenbart är att du har åtskilligt att lära om kommunikation och hur budskap uppfattas.
Du slår direkt an tonen genom att börja med Eid al-fitr och ägnar sedan större delen åt införandet åt andra religiösa högtider.
Om artikeln varit skriven av en imam skulle jag inte lyft ett ögonbryn.
Återigen, varför ska en humanist engagera sig för att införa nya religiösa högtider?

Lennart W sa...

Patrik N, så vilken lagändring är det alltså du föreslår för ett Café med två anställda, som förut kanske har haft stängt under t.ex. julhelgen? Måste de ha öppet i fortsättninge så att muslimen kan jobba då för att han vill ledigt på Ramadan? Caféägare är inga rika kapitalister.

ThSt: började ju nästan bli orolig för dig. Ja, det där om stöd är väl en fråga för Patrik L? Dvs vad menas egentligen med allas lika värde i den här frågan? Folkomröstning?

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
En Humanist engagerar sig för alla människors lika värde och rättigheter. För mig är en helgdagsreform en av de kanske lite obekvämare konsekvenserna av ett sådant synsätt. För andra Humanister är det inte så. Det är en diskussionsfråga. Vilket också är en Humanistisk inställning till hur samhället ska utformas. Vad gäller min kommunikationsförmåga så vet jag inte riktigt vad jag ska svara. Andra förstod ju vad jag skrev?

Lennart,
Allas lika värde i den här frågan innebär att alla människor har lika rätt att vara lediga på "sina" helgdagar. Eftersom det varierar mellan människor - mer nu än förr - så fungerar inte den gamla kristet baserade almanackan lika bra längre.

Lennart W sa...

Patrik, ett problem med rättigheter, som i det här fallet, är att det också måste finnas någon som kan leverera dem. Vilket kanske inte är så lätt i ett litet företag med en eller två anställda, där ägaren/schefen måste vara på plats när man har öppet. Har han/hon också rättigheter för sin ledighet i så fall?

Min fråga om t.ex. folkomröstning gäller de där allmänna helgdagarna som skulle bytas ut mot något. Hur exakt tänker du dig att det lika värdet definieras i den processen?

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Det låter som om du argumenterar emot semester sådär i största allmänhet. För inte blir väl problemet större av några dagar till att skyffla runt?

Beslutet kan tas i riksdagen. De gör sånt, har jag hört.

Daniel B sa...

Lite utanför ämnet, men den här bilden var såpass bra att jag ville dela med mig...

http://tinyurl.com/3xrd3n9

Inga L. sa...

I princip förstår jag ditt resonemang och sympatiserar delvis med din tanke.

MEN jag tycker att vi måste behålla vissa gemensamma helger. Lämpligen en mitt i vintern (vinterblot/jul) och en mitt i sommaren (midsommar).

Julen är den helg som jag skulle ha svårast att avstå ifrån. Den BEHÖVS när det är som mörkast (alla kan inte åka bort). Då vill jag att kommunen ljus-/ julpyntar och affärsmännen hjälper till att lysa upp vår mörka årstid under någon månads tid.
Jag vill ha ljus, nostalgisk julmusik (bryr mig inte om att den är kristet inspirerad), pepparkakor och andra doftande tillbehör. Julen är allas vår högtid.

Påsken bryr jag mig personligen inte om. Då kommer ändå våren och ljuset tillbaka. Men jag tycker absolut att de kristna skall få behålla sin största högtid ograverad. Affärsmännen kämpar på, men kommer väl inte i närheten av julkommersen.

Utöver detta är jag beredd att kompromissa om nuvarande helgdagar. Jag tycker att det är rimligt att muslimerna får en stor helg, som vi andra kan delta i eller avstå ifrån.

Men jag tycker att vi kunde göra en deal:
Vi - hedningar och kristna - delar med oss av våra gamla helgdagar. De (genom sina andliga ledare) verkar för att vi skall slippa allt tjafs om ett fåtal extrema, excentriska personers val av kläder och hälsningsritualer. Imamerna får ta dem i örat helt enkelt. Eller ”befria” dem från deras föreställningar, om vad som krävs av dem som goda muslimer, på den här breddgraden.

Patrik N sa...

"Patrik N, så vilken lagändring är det alltså du föreslår för ett Café med två anställda, som förut kanske har haft stängt under t.ex. julhelgen? Måste de ha öppet i fortsättninge så att muslimen kan jobba då för att han vill ledigt på Ramadan? Caféägare är inga rika kapitalister. "

Lennart,

Som Caféägare får du hålla öppet de dagar du önskar. Och hålla stängt de dagar du så önskar. Vill du inte ha öppet på julafton kan inte dina anställda tvinga dig att hålla öppet. Det gäller alla dagar på året. Vill du ha öppet bara två dagar om året så går det också bra. Då kan du lämpligen ha anställda som arbetar deltid eller som du anställer på timbasis.

Så känn ingen oro att muslimerna ska tvinga dig att ändra dina öppettider och om du anställer sekulära medarbetare så kommer inte heller de att kunna tvinga dig att hålla öppet på julafton om du inte vill bara för att de inte ska fira Jesus och hellre skulle vilja arbeta.

Jag föreslår alltså ingen lagändring i just den delen, det behövs inte.

Om du vid något tillfälle väljer att inte medvetet missförstå, förvränga eller förvanska ett inlägg jag gör så lovar jag att skicka dig en kostnadsfri gåva http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9137135880

Patrik Lindenfors sa...

Daniel,
Såg den också. Bilden kommer imorgon. ;-)

Ulf Gustafsson sa...

UD firar Eid al-Fitr
Patrik, är du där?

Patrik Lindenfors sa...

Hade vart kul, men inga fina salonger för min del. Det här gången i alla fall.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se