28 sep. 2010

Farlig förenkling i seminarium på bokmässan

På bokmässan i Göteborg, söndag kl 9.30 hölls ett spännande seminarium i regi av Svenska kyrkan: Elisabeth Gerle skulle tala om sin bok “Farlig förenkling” där hon försöker leda i bevis att Sverigedemokraterna och Humanisterna delvis har en gemensam agenda.

Naturligtvis är inte någon från Humanisterna inbjudna till panelsamtalet. Det vore riskabelt, det skulle ju kunna leda till att alla hennes faktafel och förfalskningar i boken, skulle uppdagas inför publik.

Istället inbjuds Ulf Bjereld, professor i statskunskap och aktivt kristen i Broderskapsrörelsen, att kommentera hennes bok. Det gäller att “play safe”.

Ulf Bjereld avslutar seminariet på följande sätt:

“Jag kan inte låta bli att avsluta med att citera ur den store ateisten Richard Dawkins bok ´Illusionen om Gud´. I den boken tar  Richard Dawkins upp anklagelsen om att han själv skulle vara fundamentalist, och det argument som han för fram på sidan 24 är så här: Jag kan inte vara fundamentalist, för jag har ju rätt.”

Kul och vitsigt. Svenska kyrkans publik skrattar och applåderar. Problemet är att citatet inte existerar. Det är helt fejkat. Dawkins har aldrig sagt eller skrivit så, och det vore helt främmande för en sekulär humanist att tänka eller uttrycka sig så. Citatet är en ren bluff.

Tyvärr säger detta en hel del om hur Gerles bok har vuxit fram, och hur Svenska kyrkans forskare och medsympatisörer fabricerar en nidbild av den ickereligiösa humanismen, för att sedan kunna vederlägga denna nidbild.

Tänk om Svenska kyrkan och dess anhang plötsligt skulle bestämma sig för att föra debatten på ett intellektuellt hederligt sätt. Jag skulle nästan börja tro på mirakel då.

12 kommentarer:

Janne A sa...

Oj, oj, vad de verkar RÄDDA i Svenska Kyrkan!

Kjell Sundberg, Kalmarhumanisterna sa...

När jag kollar videon med debatten mellan dig, Christer, och Gerle, på ABF-huset så framgår ju klart att hon gör en distinktion mellan Humanisterna och SD.

Det kan finnas likheter i ett förenklat sätt att debattera. Men inte säger hon att vi har samma agenda, samma mål för samhället.

Inga L. sa...

Kjell, du har sett videon senare än jag. Som jag minns det, var E.G. ibland ivrig att framhålla skillnaden mellan SD och Humanisterna. Men hon var också ganska snabb med att komplettera med flera "men..." för att rädda sina teser i boken.

Mycket försåtligt, tycker jag.
"Jag har aldrig sagt att du slagit din fru, jag har tvärtom betonat att du inte gör det, även om det kan se så ut", ungefär.

Daniel Dunér sa...

I morse såg jag en person i tunnelbanan, som läste Gerles bok. Vet vi hur stor spridning boken fått?

Magnus Persson sa...

Men hur kan man blanda ihop SD med Humanister? SD bygger väl på en kristen-konservativ utopi med homogen befolkning medan Humanism står för något helt annat?

JemyM sa...

Står man på håll och kisar så ser man två grupper som ogillar Islam.

Patrik Lindenfors sa...

Den kristna kyrkan och SD, eller vilka tänker du på?

Lennart W sa...

Varför blandar ni ihop SD med kristendom? Nästan ingen SD-sympatisör jag frågat om saken (t.ex. "feminix" när hon kommenterade på Humanistbloggen) är mer kristen än någon medlem i "Humanisterna". De verkar bara tala om "kristna värden" (osv) för att markera avstånd mot muslimer.

Lennart W sa...

Verkar f.ö. vara ett mönster med SD. Effektivare polis vill de ju också ha, och vem vill inte ha det? Men koppla det samtidigt till påståendet om att vissa invandrargrupper står för de flesta våldtäkterna osv, så undrar man förstås vad de menar egentligen med sin effektivitet. Punktmarkering av invandrare? Bättre villkor för pensionärer låter ju också bra, men i SDs fall kopplas ju även det direkt till deras syn på invandring.

Gerle har en poäng, tror jag, men hon försvarar den inget vidare verkar det som. Missvisande felcitat är ju direkt pinsamt.

Patrik Lindenfors sa...

Nej Lennart, du missförstår mig. Kristendom och SD har väldigt lite gemensamt, bland annat inte värderingar. Lika lite som Humanisterna och SD. Det var min poäng.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart,
Kan du utveckla din tro ...
om Gerles poäng ;)

JemyM sa...

Patrik Lindenfors
SD och Förbundet Humanisterna har båda satt ner foten rörande Islam. Sett ifrån långt håll, utan att lägga manken till att nyansera konturer, så kan det skapa illusionen av att de därför har något gemensamt.

Går man närmare finner man att kritiken är en konsekvens av världsskilda grundantaganden. Det är kanske retoriskt korrekt att säga att SD och Förbundet Humanister ogillar extremistiska invandrare. Men de föregående ogillar dem för att de är invandrare, främlingar. De särskiljer inte extremister nämnvärt från invandrare som inte är extremister.

De senare ogillar dem för att de är extremister och särskiljer inte dessa nämnvärt från svenska extremister och andra former av extremism (inklusive nationalism).

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se