4 sep. 2010

Gästinlägg av Inga L: SVT-program om likheter mellan religionerna

I söndags sändes ett TV-program med titeln "Gränslösa samtal i Tylösand" som går att se på SVT Play till den 28 september för  den som är intresserad. En som tittade var Inga L., som skriver så här om programmet:
I programmet samtalade tre sympatiska företrädare för de tre monoteistiska religionerna under ledning av en sympatisk samtalsledare, som strävade efter att framhålla det som förenar inom religionerna. Det var en del ”det löser sig – anda” över det hela. Mycket välvilja. Drag av ekumenisk gudstjänst, mera än problemlösande samtal.


Samtalsledaren bad avslutningsvis deltagarna att blicka tio år framåt. KG Hammar sa att framtiden kommer att bli ”häftig”. Vad menade han med det?


Vidare trodde han att ”sekulariserade svenskar / efterkristen svenskhet … kan skapa problem för både judar och muslimer”. Detta tyckte samtalsledaren var ”visa ord”. Visa ord för vem?


För mig reser det bara frågetecken. Många frågetecken. Skall religionerna hålla sams genom en ”yttre fiende” i form av det sekulära samhället? Det hade verkligen varit intressant att få svar på. I stället för detta överslätande samtal, som på inget sätt gav något svar på hur problemen i samhället skall lösas. Är det ”sekulariserade svenskar” som hotat judar i Malmö på senare tid? Bara för att ta ett för mig geografiskt närliggande exempel.


Är det SVT:s uppgift att sända ännu ett gudstjänstliknande samtal? När vi så väl behöver samtal om vad som behöver göras ute i samhället för att överbrygga (religiösa) motsättningar.


Jag tror också att framtiden kan bli ”häftig” men jag är inte säker på att jag menar samma sak som Hammar. Hade gärna velat veta mera.

2 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Tre patriarker ("tre vise män" ha!)talar och är överens, om det de vågrar tala om. Religionernas olika rättigheter för kvinnor och män yppas inte.

Ett exempel på att det sekulära Sverige skapar problem för judar/muslimer är att vi låter djurskydd gå för religionsfriheten att plåga djur, lyssna på Människor och tro.

Johan sa...

De kanske har lyssnat på Tony Blair?

http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/faith/article6864775.ece

"Arguing that there was 'no hope' from atheists who scorn God, he said the best way to confront the secularist agenda was for all faiths to unite against it."

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se