15 sep. 2010

Guds mirakulösa krafter är i avtagande

I Gamla Testamentet skapade Gud universum, delade på Röda havet, gjorde en Jobs hustru till en saltstod och Aarons stav till en orm. Sedan dess har hans krafter vart på avtagande. Eller vad sägs om det underverk som räknas kardinal John Newman till godo - det mirakel som Vatikanen anser räcker för att Newman ska bli helgonförklarad. Newmans helgonförklaring är en av de officiella orsakerna till påvens förestående besök i Storbritannien nu till helgen, så det borde väl vara något speciellt?

Miraklet gäller botandet av ryggont. Eller nja, kanske inte riktigt. Ni får avgöra.

En man vid namn Jack Sullivan hade fruktansvärt ont i ryggen och fick veta att han kanske skulle behöva avbryta sina teologistudier för en "oerhört komplicerad" operation. Men då uppenbarade sig John Newman - på TV, i en dokumentär. Sullivan bad till Newman (som var död) och nästa morgon var smärtan inte så farlig längre. Sullivan kunde fortsätta sina studier och blev opererad först efteråt.

Benedict gör en magisk gest.
Vänta, det var inte allt, det kommer mer. Sullivan fick sin "oerhört komplicerade" operation och kunde gå hem bara två dagar senare - trots doktorers försäkran om att läkningen skulle ta månader. Han har sedan dess mått fint. Låter väl som ett mirakel, eller vad tycker ni?

Det är bara en liten detalj. BBC har intervjuat en läkare som utför laminektomier - den procedur som Sullivan blev utsatt för. Denne läkare säger att operationen tar "ungefär 40 minuter, och de flesta patienter ... går hem nöjda två dagar senare."

Så miraklet är att operationen fungerade normalt?

För det första: det här verkar mer som miraklet "evidensbaserad medicin" än "naturlagarna upphävdes ett ögonblick." För det andra: om det här verkligen är ett mirakel, ett gudomligt ingripande, så är det på korpnivå, helt i klass med "Jesus på macka."

Gud kanske börjar bli gammal? Och vem är egentligen då den naturliga efterträdaren? Den där idén med att låta sin son bli dödad kanske inte var så genial som den kunde verka i planeringsstadiet...

Läs mer i the Guardian.

4 kommentarer:

Inga L. sa...

Patrik, har du inte blandat samman namnen på något ställe?

Patrik Lindenfors sa...

Visst hade jag det. Nu är det fixat. Tack för hjälpen!

Anonym sa...

Jaha. Jag kanske var med om ett mirakel då jag botades från ulcerös colit genom en kolektomi?

Magnus Lander sa...

Varför kunde han inte genomgått operationen direkt, undvikit smärtan och läst in det han missade under sommaren? Intressant att folk tror att det är ett gott väsen som vill att folk ska lida.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se