14 sep. 2010

Hjälp Ulf Wickberg få svar på sin fråga till Göran Hägglund

www.minfråga.se

12 kommentarer:

Lennart W sa...

Är det val snart? Ligger den rödgröna röran lite pyrt till i opinionen? Har Patrik kommit ut som en vänster-"liberal" (på Nonicoclolasos)?

Ulf glömde fråga om om inte Göran även har slutat slå sin fru.

Politik - som sämst.

Patrik Lindenfors sa...

Det är val snart. Den rödgröna röran ligger lite pyrt till i opinionen. Patrik har kommit ut som vänsterliberal på Nonicoclolasos. (Dock utan citationstecken.)

Lennart,
Om du inte har märkt det är det två partier vars åsikter inte står i linje med den sekulära humanismen: KD och SD. De förstnämnda för sitt envetna vurmande för kristendomen som etikens och vårt rikes bas, de sistnämnda för sitt envetna vurmande för kristendomen som etikens och vårt rikes bas, samt sin främlingsfientlighet. Jag kan tycka att kommunismen platsar på listan också, på grund av sitt faktiska förflutna, medan andra menar att den inte bör hamna på listan, på grund av sin teoretiska potential.

Men mina politiska åsikter är mina personliga och inte Humanisternas.

Daniel Dunér sa...

Sverigedemokraterna platsar definitivt på din lista, Patrik.

Kristdemokraterna tror jag platsar på listan. Men de påstår, å andra sidan, att de inte längre har en direkt koppling till kristendomen. Att de bara förespråkar värderingar, som vuxit fram ur den kristna traditionen.

Det finns inget större svenskt parti, som förespråkar en kommunism som ens liknar forna tiders kommunism. Så listan går nog inte att göra längre än så.

Anders Martinsson sa...

Viktig fråga till KD.
För övrigt påminner deras valaffischer mig om en viss film :)

Lennart W sa...

- Ingen väljer sin sexuella läggning. Ingen ska hånas, hotas eller trakasseras av detta skäl (eller andra).
- Knäppa uttalande bottnar oftast i okunskap. Möts bäst med samtal.

Skriver jag under på när som helst. Är jag emotionellt störd då??

Det här, av Ulf W och nu Patrik L, är politisk propaganda de mierda, med målet att trycka ned ett Alliansparti undert 4 % och därmed kanske även få bort hela Alliansen.

Är sånt verkligen syftet med Humanistbloggen?

Patrik Lindenfors sa...

Att Humanisterna inte backar upp KD kan väl ändå inte komma som en överraskning? Vad gäller det önskvärda utfallet för alliansen är vi nog kluvna i två delar, dock.

Lennart W sa...

Patrik: I vilken mening är det sant att "Humanisterna" inte "backar upp" just KD? Finns det i "Humanisternas" program? Finns det beslut på det från t.ex. årsmöten? Eller är det bara din alldeles egen politiska ideologi?

Sturmark försöker ju iaf själv komma in i Riksdagen för FP. Han kan väl iofs, iaf i princip, vara mot Alliansen (med KD) ändå. Är han kanske det? Borde han ju vara om det är officiell policy från "Humanisterna" att propagera mot KD.

Patrik Lindenfors sa...

Nej, det finns inget årsmötesbeslut på att motarbeta KD. Däremot genomsyras hela Humaniströrelsen av åsikten att det är dumt och farligt att blanda samman religion och politik, något som KD gärna och ofta gör. Läs här till exempel: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=223076

Lennart W sa...

Nice try. OK. GH själv är religiös av något slag, men det finns det ju även sossar som är. Och så talar GH om kristna värderingar, som väl iofs kan låta bestickande, men vad menar han? Gissar på sånt som den gyllene regeln, att man inte ska döda eller stjäla, och lite annat som sånt där som många inom "Humanisterna" tycker är jättebra ("men inte är kristna idéer egentligen"). Men OK, det är väl iaf en fråga som är värd att kolla upp lite närmare, spec. vad det innebär konkret i form av t.ex. lagförslag.

Patrik Lindenfors sa...

Här kan du läsa mer om KDs "värdegrund": http://www.kristdemokraterna.se/VarPolitik/Principprogram/Kapitel1

Ulf Gustafsson sa...

Patrik, tycker att du är lite väl kategorisk.

För det första så behöver man inte hålla med i ett parti i så värst många frågor bara för man röstar på dem. Det räcker med att man sympatiserar med dem i en avgörande fråga och tycker att det inte finns något bättre alternativ.
För det andra så kan även en minister tycka olika än det parti den representerar i enstaka frågor. Birgitta Olsson (fp) berättade att hon inte höll med om att burkaförbud i skolar var ett bra förslag. (Hon uttryckte sig lite mer diplomatiskt och sa "det viktiga är inte vad man har på huvudet, utan i.")
För det tredje så har du nog rätt. Kan man var med i ett parti som börjar på "Krist"?

Skummade igenom KD:s principprogram och hittade inget jag tycker tydligt strider med Humanisternas program. (Kändes inte alls bra, hjälp mig)

Är dock allergisk mot formuleringar som denna:
"den etik som förvaltats av kristen tradition"
Är det svenska kyrkan eller livets ord eller Pastor Terry Jones som förvaltar den kristna traditionen?
Föresten kan det inte vara Svenska Kyrkan, för deras etik ändras varje krykomöte, så det är ingen tradition. :D

Uffe sa...

Lennart W: Jag är medveten om att jag använder lite för hårda ord när jag blir förbannad och det ber jag om ursäkt för. Men är du verkligen helt främmande för att ett konstant stigmatiserande leder till olycka?

På något sätt så har det blivit så att det är fult att uppfostra sina barn att det är något fel på vissa hudfärger men helt ok att uppfostra barnen att det är något fel på homosexuella. Det är för mig helt obegripligt. Vi vet att det ena leder till rasism men det andra får inte ifrågasättas, för då är man emot alliansen?

Om du frågar Jimmie Åkesson om han är rasist och om han som partiledare har ett ansvar för vad hans partikollegor på riksdagslistan säger för ont om invandrare så skulle han svara precis som Göran Hägglund:

- Ingen väljer sin hudfärg. Ingen ska hånas, hotas eller trakasseras av detta skäl (eller andra).
- Knäppa uttalande bottnar oftast i okunskap. Möts bäst med samtal.

Det är inget svar och inget ansvarstagande, det är en politisk undanglidning.

/Uffe Wickberg

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se