22 sep. 2010

Hur många män har vi råd med?

Vårt samhälle hittills varit tolerant mot män och gett dem samma (kanske till och med större) rättigheter än övriga människor, men så kan det inte fortsätta.

Det är män som i hög grad kör rattfulla, som dödar i trafiken och som dödar hemma. Det är män som slår ihjäl sina fruar och barn, och väldigt sällan tvärtom. Det är män som hukar i busken och väntar på någon joggare att våldta och det är män som också våldtar hemma. Det är män som i rånarluvor och med laddade gevär rånar banker och värdetransportdepåer. Det är i hög grad män som fifflar med kvitton i stort och smått – från den pågående mutskandalen i Göteborg till de förslagna männen bakom Trustorhärvan. Och det är män som nästan uteslutande skakar galler i våra fängelser som kvinnorna förstås får vara med att betala.
Till detta kan läggas alla manliga religiös ledare som förtryckt kvinnor, begått övergrepp på barn och propagerat för krig -  i Guds namn. Men jag undrar om Gud inte bara är en undanflykt, att deras handlingar huvudsakligen beror på att de är män.

Det är dags att begränsa antalet män och se till att vi inte har fler än vårt samhälle kan ta hand om.


Inspiration och citat är hämtat från Hanne Kjöllers ledare i DN.

12 kommentarer:

Patrik Lindenfors sa...

Hanne Kjöllers artikel är ironisk. Som sådan är den också briljant.

Unknown sa...

Touché! Här är en liknande bloggpost från den alltid träffsäkra Vem I Helvete?

Unknown sa...

Länken kom visst inte med. http://www.vemihelvete.se/2010/09/skicka-hem-mig-for-helvete.html

Nils sa...

Hanne Kjöller skriver nästan alltid läsvärt, men det här är bara billig populism och undermålig ironi. Grovt tillyxad enbart för att få ryggdunkar.

Och problemet med männens våld är nästan för allvarligt för att skämtas bort. För det är ju bara att hålla med, männen ligger bakom i princip allt våld i världen. Men nu är det halva mänskligheten och den värld vi lever i.

Vi kan tänka bort männen, men varför stanna där. Ännu bättre är att tänka bort hela mänskligheten, då sluppe planeten all miljöförstöring och utrotning av djur.

Sen måste hon göra sig skyldig till ett felslut i resonemanget om att kvinnorna klarar sig utan män, att de bara behöver bara klämma en pacifist lite på pungen.

För det första kan de väl aldrig vara säkra på att inte få med några våldsamma anlag hur beskedlig än donatorn verkar.
För det andra antar jag att även kvinnorna bär på manliga anlag som förs vidare. Men det där antar jag att vår evolutionsbiolog kan reda ut.

Patrik N sa...

Nils,

Jag tror att du möjligen inte förstått vad Hanne menar med den ironiska artikeln..? En ledtråd är att artikeln inte alls handlar om män.

Nils sa...

Jag förstår precis vad hon menar, men det är kass ironi.

Patrik N sa...

Varför tycker du att den är kass då?

Nils sa...

Därför att den är en fri fantasi utan bärighet, utan koppling till verkligheten. Åpplen och päron du vet.

Ulf Gustafsson sa...

Nils, jag vet inget om äpplen och päron, för mig är det ett uttryck man använder när alla sakliga argument är slut.

JemyM sa...

Mycket av kritiken mot de extremare feministiska teorierna brukar byta ut namnet "man" mot "invandrare" i artiklarna.

Pekka S sa...

Jag håller på sätt och vis med Nils. Av någon anledning verkar vi män av naturen vara det våldsamma könet. Om vi börjar göra liknelser mellan män och invandrare menar vi på sätt och vis att invandrare av naturen är våldsamma.

Patrik N sa...

Pekka S,

Nu har du verkligen knäckt koden till ironin i artikeln och genomskådat Hannes egentliga budskap...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se