30 sep. 2010

Könsapartheid

I går visade SVT programmet Korrespondenterna om könsapartheid:
- I Jerusalem tvingar en minoritet kvinnor att sitta längst bak i bussen. Detta är ett av flera exempel på segregering i Israel och exemplen blir fler och fler. Majoritetssamhället accepterar detta.
- I Saudiarabien har situationen blivit lite bättre för kvinnor. De kan nu åka taxi utan sin förmyndare och de får jobba i affär. Men i de flesta situationer i den offentliga miljön råder segregering mellan kvinnor och män.
- I South Dakota är sex före äktenskapet skadligt, för vissa. Därför avlägger 12-åringar flickor kyskhetslöften, men inte pojkarna.

Hur kan det komma sig segregering på grund av kön accepteras?

FN:s generalförsamling rösta 1962 genom en resolution som uppmanade medlemsstaterna att upphöra med militärt och ekonomiskt samarbete med Sydafrika pga rasapartheid i landet. Det tog över 30 år innan apartheidsystemet föll.

Hur lång tid kommer det ta innan vi ser på kvinnor och män som jämlika och inte accepterar något argument för att könsapartheid finns? Det är dags att börja bojkotta länder som systematiskt med hjälpa av lagar förvägrar kvinnor fullständiga mänskliga rättigheter.

12 kommentarer:

Kristian Grönqvist sa...

Ibland vill man verkligen bli feminist... men jag sträcker mig till ateist istället.

Eric Wadenius sa...

"Ateist" säger inget om vad man tycker. Enbart om vad man inte tycker. I en fråga.

Humanist funkar därför mycket bättre för mig!

Kristian Grönqvist sa...

Eric Wadenius

Som pensionär är min betydelse för omvärlden ungefär noll.
Utom vid valurnorna om jag röstar på SD...:-)

Kristian Grönqvist sa...

PS Erik

Som aktiv ägnade jag mig i trettio år åt forskning och föreläsingar i antropologi, vilket sett till dagens socialkonstruktivistiska feminism tydligen var futilt redan då...
Vad väntar Du Dig att jag skall åstadkomma utan arena...?:-)

Eric Wadenius sa...

Kristian,

Du har en arena. Du befinner dig på en just nu!

Daniel Dunér sa...

Kristian, du kanske kan börja med att upplysa oss om vad som är fel med dagens socialkonstruktivistiska feminism?

Anonym sa...

Bojkott är ett sällsynt dåligt instrument. Det finns andra vägar att gå.

Lennart W sa...

Speciella toaletter för män resp. kvinnor är väl också apartheid? Men hur många är det egentligen som vill att det bara ska finnas könsneutrala toaletter? I nästan alla sporter har man speciella tävlingsklasser för män resp. kvinnor. Även det är segeregering m.a.p. kön, och nog faktiskt mer rättvist.

Vill inte i första hand vara rolig, för det finns ju allvarliga problem också. Och jag har en dotter som jag verkligen vill ska ha alla möjligheter. Gäller iofs även sonen. Men de allmänna formuleringarna mot ALL åtskillnad m.a.p. kön kanske ändå inte är så lyckade?

Och så är det nog faktiskt även ojämlikt att bara kräva jämlikhet för kvinnor utan att nämna män. Inte för att jag tycker att jag har problem, men det påstås iaf ibland att män har ett underläge pga sitt kön i vårdnadstvister, och är det sant, så så finns det ju ett jämlikhetsproblem även för män.

Patrik N sa...

Nej Lennart, speciella toaletter för kvinnor respektive män är inte apartheid.

Lennart W sa...

Varför inte? Undrar faktiskt. Är ju t.ex. inte så att jag utan vidare bara kan klampa in på damernas.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart har faktiskt en poäng. Det finns biologiska och traditionella skillnader mellan män och kvinnor som inte kan ignoreras fullständigt.

Kvinnor och män är fysiskt/biologiskt olika, men samtidigt får man komma ihåg att skillnaden inom grupperna är större än skillnaden mellan medelvärdet för grupperna.

Av denna orsak är indelningen i idrottssammanhang godtycklig och inte speciellt rättvis. Men sport handlar inte om rättvisa, utan om bästa prestation inom ramarna för en massa godtyckliga regler.

Jag tycker det är helt ok att män och kvinnor delar toalett (om man kan låsa om sig).

Svårare är det att ta ställning till uppdelning i omklädnings-/duschrum. Dagens uppdelning är en rimlig kompromiss mellan personlig integritet och ett rationell/kostnadseffektiv lösning. (Vi män har fått lärt oss att byta om med andra män och får acceptera att andra män kanske spanar in våra kroppar. Jag besökte en simhall i England, där hade de enskilda omklädnings- och duschbås. Ingen dum idé. Gör att alla kan känna sig bekväma.)

Med dessa detaljer avklarade, så är det ändå så att vi måste sträva efter att göra skillnaden mellan kvinnor och mäns möjligheter så liten som möjlig. Kvinnor och män skall behandlas som individer och få möjlighet att ta till vara sin egen personliga potential, endast begränsat av att det inte får gå ut över andra individers friheter.

Daniel Dunér sa...

Jag tycker faktiskt att dagens toalettlösning har väldigt många nackdelar, och skulle gärna se en förändring. Till exempel toaletter för oss som sitter ner, och en pissoar för dem som står upp.

En intressant analys om toalettuppdelningar kan man hitta på bloggen This is hysteria.
Väl värd att titta på, bara för de många bilderna av toalettskyltar från hela världen.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se