17 sep. 2010

Kulturministern okunnig om livsåskådningar

I radioprogrammet Människor och Tro den 17 september diskuteras det stadliga stödet om ca 50 miljoner kronor till livsåskådningsorganisationer som pingstkyrkan, liksom katolska, muslimska och buddhistiska organisationer.

Kulturministern intervjuas och säger i programmet att Humanisterna inte kommer få del av detta stöd “eftersom Humanisterna inte tror på Gud”. Inte heller Buddhisterna tror på Gud, eftersom deras livsfilosofi är ateistisk, så just i det avseendet gäller samma sak för Humanister och Buddhister (andra skillnader föreligger dock).

Kulturministern får frågan om vad en religion är. “Religion är en gudstro naturligtvis” säger hon, och “Buddhisterna är en religion”.

Att Buddhismen inte omfattar en gudstro vet kulturministern. Men det självmotsägande i hennes eget resonemang tycks hon helt omedveten om. Om Humanisterna säger hon:

“Självklart måste ju sådana organisationer (som Humanisterna) få verka, vi lever ju i ett öppet och demokratiskt samhälle”.

Tack för den vänligheten.

Men att staten ska fortsätta diskriminera en sekulär livsåskådning tycks för henne vara helt självklart, trots den totala inkonsekvensen i att neka stöd till Humanisterna men fortsätta dela ut stöd till buddhister.

Kravet på konsekvens och sammanhängande logisk stringens tycks hos kulturministern vara obefintligt.

Att inte likvärdighetsprincipen gäller för olika livsåskådningar i ett samhälle där staten kallar sig  sig sekulär är helt ovärdigt. Och tyvärr är det kulturministern som bär ansvaret för det.

7 kommentarer:

Lennart W sa...

Christer Sturmark,
Här är väl KD inne på en bra linje? Dvs att överlåta makten över dessa bidrag till varje individ, så att man själv kan bestämma vilken organisation som ska stödjas, med egna pengar, och få göra skatteavdrag för det.

Ang. KD förresten väntar jag fortfarande på svar om Alliansen (inkl. KD, och kanske även fru Adelson-Liljeroth) kan räkna med ditt stöd om du får din riksdagsplats för FP.

Eric Wadenius sa...

LennartW,

Varför skulle Sturmark behöva stödja Kd i stort och kulturministern i synnerhet bara för att han väljs in på Fp-listan?

Snacka om att det skulle underminera allt vad demokrati heter om det vore norm eller än värre krav.

Hela tanken med personval är att minska partiets makt, medan du verkar tycka att man som personvald bör instämma i partiets linje.

Lennart W sa...

Precis, Eric, han måste ju inte det. Just därför vore det bra med ett besked om hur han skulle göra. Eller hur?

Inte mindre intressant med risken för att SD får en vågmästarroll.

Eric Wadenius sa...

LennartW,

Jag håller med dig. Ska man bli personvald är det än viktigare att vara öppen mot sina väljare.

Jag planerar själv att rösta på Sturmark men vet inte hur han ser på allianssamarbetet. Jag antar att han ser pragmatiskt på det- att samarbeta inom de områden där han själv saknar kompetens/intresse och ta tydlig ställning i de områden där han besitter dessa.

Ulf Gustafsson sa...

Kulturministern har visat liten förståelse för andra livsåskådningar tidigare, som när hon i en debattartikel i UNT skriver:
"Våra närmare 3 500 kyrkor, utspridda över hela landet, är ett levande kulturarv som är tillgängligt för alla oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte."

Att vi betalar en halvmiljard om året för att underhålla våra kyrkor är för övrigt ett exempel på hur staten och Svenska Kyrkan fortfarande sitter ihop.

Unknown sa...

Jag skickade detta meddelande till kulturministern:

Jag lyssnade just på radioprogrammet Människor och Tro (2010-09-17) där kulturministern hävdar att inga trossamfundsbidrag kan gå till livsåskådningsorganisationer som är "gudsförnekare". Detta använder kulturministern som ett argument mot att Humanisterna skall kunna få detta bidrag. Får jag påpeka att Buddhism som det praktiseras av många Buddhister förnekar existensen av en gud och även anser att tron på en gud hindrar människan från att nå nirvana (dvs. frihet från egoism, begär, hat och självbedrägeri) eftersom det är en tro på eternalism, dvs. en egoistisk tro på en evig existens. Även Buddha själv förkastade idén av en skapare eller ett mer opersonligt gudsbegrepp (se till exempel: http://www.accesstoinsight.org/lib/authors/nyanaponika/godidea.html).

Jag ser därför fram emot konsistens från kulturministerns sida och att hon inte bara vägrar att ge trossamfundsbidrag till "gudsförnekarna" Humanisterna, men också granskar Buddhistiska organisationer och vägrar att ge de bidrag om de är "gudsförnekare".

Tack i förväg

Unknown sa...

Den fullständiga länken är: http://www.accesstoinsight.org/lib/authors/nyanaponika/godidea.html
(Kom inte med helt när jag copy/pastade mitt mejl här)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se