21 sep. 2010

Påvens astronom vill döpa utomjordlingar

Något lite roligare för att distrahera tanken så här efter valet? En intervju med påvens astrolog kanske? Va? Påven tror inte på vidskeplighet längre? Nå, en intervju med påvens astronom då. Han heter Guy Consolmagno och gillar inte bara fiction, utan även science fiction.

Consolmagno vet att Guds kärlek inte bara innefattar människor. Hur vet han det?

Gud är större än bara mänskligheten. Gud är ju också änglarnas Gud.
Ren deduktion. Så kan man med hjälp av samma typ av reonemang säga någonting om utomjordlingar?
På medeltiden var definitionen av en själ att ha intelligens, fri vilja, frihet att älska och frihet att välja. Dessa karaktäristika behöver inte vara unika för människor. Vilken enhet som helst, oberoende av hur många tentakler den har, har en själ.

Lustigt. Jag trodde att ingen enhet, oberoende av antalet tentakler, har en själ.

Consolmagno menar att det är osannolikt att maskiner blir smarta eller mänskliga nog "i praktiken" för att ha en själ. Angående frågan om han skulle vara beredd att döpa en utomjordling svarade han "bara om de bad om det."

Synd bara att Katolska kyrkan inte ger spädbarn samma frihet att välja som Consolmagno är beredd att ge utomjordlingar.

Läs mer hos the Daily Mail Online.

5 kommentarer:

Lennart W sa...

Ren deduktion? Var får du det ifrån? Handlar nog mer om religiös tro, där tror jag.

Noterar också att du säger att du TROR att ingen har en själ.

Och så är han tydligen en av tolv (vad annars..?) vatikanska astronomer. Och så tar han ställning där mot "intelligent design", där vi ju har något gemensamt. Men det är klart, det ju alltid roligare att blåsa upp olikheter. Vi mot dom!

Anonym sa...

Men Lennart - vad säger du om själva kärnfrågan? Att en av påvens företrädare säger sig vara beredd att döpa utomjordingar.

Men det är klart; det är ju alltid roligare att anmärka på detaljer.

Daniel Dunér sa...

Ett ganska rimligt resonemang från Consolmagno, givet utgångsförutsättningarna.

Givet hans definition av "själ" och antagandet att människor har en, så är det högst sannolikt att det finns icke-mänskliga djur med själar. Jag undrar om man skulle kunna få påven att skriva under på det?

Lennart W sa...

Daniel Dunér: där har du ju faktiskt en poäng.

Varför inte sticka ut huvudet lite mer, iaf om man är kristen astronom och SF-fan? Hela universum skapades ju för vår skull. Klart att meningen är att vi människor är utvalda, och på lite sikt ska erövra rubbet! Jorden var bara början. Kommer nog iofs att ta flera miljarder år, så frågan är väl i så fall vad som menas med "vi människor". "Domedagen" är antingen the big rip, the big crunch, eller kanske bara den trista (och kalla!) värmedöden.

--

Kommer förresten även att tänka på en helt annan vision, av SF-författaren Olaf Stapleton, som jag läste och fascinerades av som ung: Star Maker

Daniel Dunér sa...

Star Maker! Den hade jag nästan glömt bort. En av de mest spännande böcker jag läst :D

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se