17 sep. 2010

Påvens senaste klavertramp

Frågan är om någon påve efter medeltiden skadat den katolska kyrkans anseende lika mycket som Benedict lyckats med? Det här är vad han kläckte ur sig under sin första dag i Storbritannien:
Vi kommer ihåg när Storbritannien och dess ledare stod upp mot det nazistiska tyrraniet som önskade utplåna Gud från samhället och förnekade vår gemensamma mänsklighet.
[...]
När vi nu studerar läxorna från ateistisk extremism under 1900-talet, låt oss aldrig glömma hur utstötandet av Gud, religion och godhet från det offentliga livet till sist leder till en stympad bild av människan och samhället.
Hur många fel kan man få in på så liten plats? För inte var det Katolska kyrkan som stod på barrikaderna mot nazismen. Så här svarar Brittiska humanisterna i ett uttalande:
Föreställningen att det var nazisternas ateism som ledde till deras extremistiska och hatiska åsikter, eller som på något sätt ger bränsle åt intoleransen i Storbritannein idag, är en fruktansvärt falsk beskyllning mot dem som inte tror på gud. Föreställningen att det är icke-religiösa människor i Storbritannien idag som vill påtvinga andra sina åsikter är surrealistisk, då den kommer from en organisation som bemödar sig internationellt om att sprida sin inskränkta och exkluderande form av moral, och undergräva kvinnors, barns, homosexuellas och många andras mänskliga rättigheter.

4 kommentarer:

JemyM sa...

Boken Holy Reich av Richard Stiegmann-Gall (om jag stavade rätt), kartlägger broderskapet kristendom+nazism i samhällets olika skiktningar. Det är en mycket noggrann men tyvärr dyr bok.

Historikern Richard Carrier har skrivit en artikel om hur mytbildningen nazism+ateism bildades genom slarvfel (medvetna?) i amerikanska översättningen av Hitlers bordssamtal. Besläktat är den popkultur som växte fram senare i vilken nazism kopplades till ockultism och hedniska myter.

Som en del av opinionsbildningen känns det relevant att belysa detta då det finns spår kvar i svenska historieböcker.

Har stött på många som har varit helt ovarse om det omfattande judeförakt som fanns i de flesta kristna länderna före kriget, inklusive Sverige. Moralpendeln slog över på en natt efter förintelsen uppdagades.

Återkommer med länkar senare.

JemyM sa...

The Holy Reich: Nazi Conceptions of Christianity, 1919-1945
http://www.amazon.com/Holy-Reich-Conceptions-Christianity-1919-1945/dp/0521823714

Richard Carrier, On the trail of Bogus Quotes
(om nazism+ateism-mytens ursprung)
http://ffrf.org/legacy/fttoday/2002/nov02/carrier.php

Christianity and Antisemitism
Wikipedias jätteartikel om det kristna judehatets historia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_and_antisemitism

JemyM sa...

The Holy Reich: Nazi Conceptions of Christianity, 1919-1945
länk

Richard Carrier, On the trail of Bogus Quotes
(om nazism=ateism-mytens ursprung)
länk

Christianity and Antisemitism
(Wikipedias jätteartikel om det kristna judehatets historia)
länk

Bengt Malmgren sa...

Det är sant att det har funnits ett antisemitiskt drag i den kristna traditionen genom den s.k. ersättningsteologin. Judar tvingades i t.ex. Spannien att avsäga sig sina judiska traditioner och tvångskonvertera till katolicismen, eller fly från landet. Många blev torterade och även dödade. Det är ett mörkt kapitel i kyrkans historia. Under 1900-talet har Katolska kyrkan gjort upp med detta mer och mer, och särskilt Johannes Paulus II inledde ett försoningsarbete där han bl.a. besökte Israel år 2000 och bad om förlåtelse för tidigare förföljelse. Ett försoningsarbete som Benedikt XVI fortsatt.

Den mörka bilden av Pius XII som Hitlers påve är alltigenom falsk. Tvärtom räddaes många judar från förintelsen genom hans försorg. Detta har blivit alltmer uppenbart sedan Vatikanens arkiv med dokument från Andra världskriget tillgängliggjorts.

Länkar:
Pius XII och judarna
Försoning och dialog med Israel
Peter Hocken: Att be om förlåtelse för historiens synder.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se