2 sep. 2010

Politisk utfrågning av riksdagspartierna

Tisdagen den 31 augusti arrangerade Humanisterna en politisk utfrågning av de sju riksdagspartierna om var de står i de humanistiska frågorna. Seminariet filmades och kan ses här nedanför.

Humanisterna bjöd in politiker från samtliga sju riksdagspartier att delta i ett samtal om religion och politik. Var står vi i Sverige idag i frågor kring religiösa friskolor, slöja, burka, religiösa friskolor, tvångsgifte, könsstympning i föräldrarnas hemländer, manlig omskärelse, religionsundervisning i skolan, sexual- och simundervisningsdispens, hedersförtryck m.m? Vad tycker riksdagspartierna om till exempel DO:s beslut i handskakningsdomen?

Seminariet anordnas i anslutning till projektet ”Kvinnors utsatthet i religiösa kontexter”, som Humanisterna driver med finansiellt stöd av Ungdomsstyrelsen.

Medverkande politiker:
Fredrik Lindstål (C)
Hardy Hedman (KD)
Gulan Avci (FP)
Hans Wallmark (M)
Olle Burell (S)
Zaida Catalan (MP)
Hediye Güzel (V)

Moderatorer: Christer Sturmark (ordförande Humanisterna, www.humanisterna.se) samt Sara Larsson (redaktör för tidskriften SANS www.sansmagasin.se)


Här kan ni läsa Kyrkans tidnings åsikt om debatten. Håller ni med?

4 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Det var en intressant och stundtals roande debatt, eftersom politikerna som deltog inte var fullständigt slipade och reflekterade en del över vad andra sa i debatten. Dagen beskriver helhetsintrycket på ett bra sätt.

Den bästa kommentaren (sämsta) var när Hans Wallmark (M) förklarade skillnaden mellan att vägra ta en färgad (svart) person och en kvinna i hand när man hälsar:
"det ena har utvecklats i en vidrig kulturell kontext och det andra är relgiöst etablerat."
Det finns förbättringspotential hos våra politiker.

Lennart W sa...

Debatt..? Mellan vilka då? Mitt intryck: Mellan moderatorn (mest en..) och var och en separat med resp. partiföreträdare. Och snarare förhör, inte debatt.

Och på tal om partiföreträdandet var väl det också lite diskutabelt. Intrycket var ju snarare att det var 7 individer där annat spelade större roll, som t.ex. egen kulturell bakgrund, och egen inställning till religion. Hjälpte det här någon att välja parti i kommande val?

Inga L. sa...

"Skjutjärns-Humanister" kanske,
som stod för "förhöret" ? :)

Elias W-O sa...

Roligt klipp! Har inte kollat klart än, men den kollektiva vilsenheten i frågorna är ytterst roande.

Jag undrar om humanisterna kallade dessa specifika politiker eller om respektive parti skickade en representant? Någon som vet?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se