6 sep. 2010

Religionsdebatten i UNT fortsätter

Håkan Lindgren svarar i dagens UNT Mikael Kurkiala i en artikel betitlad "Det är ju självklart!" För er som missat debattens början kan ni klicka er vidare härifrån. Så här skriver Lindgren idag:
Svar till Mikael Kurkiala: Det lustiga är att jag håller med Kurkiala om allt! Jamen det är ju självklart, vill jag utropa inför var och en av hans punkter, skriver Håkan Lindgren.
[...]
I den religiösa traditionen finns det givetvis personer som har formulerat djupa och ödmjuka tankar. En av dem var den spanske karmelitmunken Johannes av Korset (1542–91). Han var verksam i en tid när religion inte bara, som idag, handlade om stolthet och identitet, utan om att människan ska göra sig av med sin stolthet. ”För att uppnå att njuta av allt, önska att ingenting njuta”, skrev han. Men det är inte religionen som ger oss denna ödmjukhet, det är vi som gör religionen ödmjuk. En ödmjuk människa kan ta en religion som inte är något annat än en antropocentrisk maktfantasi och förvandla den till ett rum för allvar och förundran. Och nästa troende, om han inte är lika ödmjuk, drar återigen ner religionen i jämnhöjd med sin egen egoism. Johannes av Korset sattes i fängelse av sina egna ordensbröder.
Läs hela artikeln hos UNT.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se