28 sep. 2010

Skeptikerpodden svarar på lyssnarfrågor

2 kommentarer:

Biggles sa...

Första frågan berör universums och dess materias ursprung. I detta ämne måste jag rekommendera denna föreläsning som faktiskt har ett svar på frågan, och i övrigt är väldigt spännande att lyssna på!

http://www.youtube.com/watch?v=7ImvlS8PLIo&feature=player_embedded

Lennart W sa...

Jisses vad många frågor och svar med högt OPM (ord per minut). Man blir ju alldeles matt! Minska antalet lite tycker jag, och resonera lite mer i lugnare tempo.

Försöket till svar på den första frågan gillar jag inte alls. Vad är det för sorts svar, att spekulera om frågeställarens motiv? Och tänk om det inte alls är religiöst motiverat? Och även om det är det, är det ett dåligt svar.

Det enkla och ärliga svaret på frågan om var all materia i Big Bang kommer från, är att forskningen inte börjar i den ändan. Man börjar ju med mätningar och observationer HÄR och NU, och från det försöker man förstå (teoretiskt) vad som har hänt närmast innan. Steg för steg kan man förstå allt tidigare skeden, men det blir också allt osäkrare kunskap. Vad som hände innan Big Bang, OM det ens går att tala om det, är nästan helt spekulativt, än så länge.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se