12 sep. 2010

Söndagsreportaget: BBC om påven och pedofilin i katolska kyrkan

Påven kommer på statsbesök till Storbritannien 16-19 september. Brittiska Humanisterna och en mängd andra organisationer står redo att ge honom ett varmt välkomnande. Bland annat går en protestmarch genom London av stapeln 18 september. Vi på Humanistbloggen kommer givetvis hålla er underrättade om händelseutvecklingen. Här är anklagelserna:
Joseph Ratzinger, a.k.a. “The Pope” is charged with the following crimes:

 • Opposing the distribution of condoms and so increasing large families in poor countries and the spread of AIDS


 • Promoting segregated education


 • Denying abortion to even the most vulnerable women


 • Opposing equal rights for lesbians, gay, bisexual and transgender people


 • Failing to address the many cases of abuse of children within its own organisation.


 • Rehabilitating the holocaust denier bishop Richard Williamson and the appeaser of Hitler, the war-time Pope, Pius XII.

 • Protesterna handlar om alla människors lika värde och alla människor lika rättigheter. Bland annat har ju katolska kyrkan skyddat pedofiler. Här nedan kan ni se ett 15-minuters BBC-reportage om det problemet.

  3 kommentarer:

  Lennart W sa...

  “The Pope” is charged with the following crimes:

  ?

  Finns ju inte ett enda brott med på den listan. Att ha en åsikt är inte ett brott, inte ens för påven. Tycker jag iaf.

  Ang. sista punkten var det bara en bannlysning som hävdes. Hur många tycker "Humanisterna" (i spec. UK) bör vara bannlysta av KK? Är t.ex. inte så att Williams får predika i någon katolsk kyrka.

  Elias W-O sa...

  De kan klassas som brott på grund av påvens auktoritära makt och inflytande.

  JemyM sa...

  Lennart W har rätt och jag kände samma sak. Jag tror att det är brottsligt att utnyttja sitt inflytande för att skydda brottslingar, men det är den enda tydliga punkten i vilket påven kan vara personligt medverkande till att begå brott. Men frågan är om det är tillräckligt grovt för att prata om "brott mot mänskligheten".

  Faktum är att många av påvens uttalanden lätt faller under yttrandefriheten vilken vi borde försvara, trots de kontroversiella åsikterna. Detta ger även påven rätt att uttala sig även om de har stort inflytande och deras åsikter åsamkar enorm skada.

  Vi kan jämföra med huruvida vi kan spärra in alternativmedicinare som dräper folk genom sina råd. I nuvarande lagstiftning är det inte så enkelt. Dödliga råd är inte solklart kriminellt så länge vi räknar med att varje vuxen är ansvarig för sina gärningar och sina beslut, även att lyssna på en bedragare och dö pågrund av dennes råd.

  I ett land med skydd till utsatta grupper och minoriteter är vissa av uttalanden kriminella. Vi kunde t.ex. anse att många av dennes uttalande angående homosexuella faller under hets-mot-folkgrupp. HmF har ju dock gjorts helt värdelös genom att försvara förövaren i samma lag som offret. Majoriteten mot allt hets mot övriga nämnda folkgrupper görs ju just av "trosuppfattningar" som försvaras i samma lag.

   
  Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se