6 sep. 2010

Svenska kyrkans försök att koppla samman Humanisterna med Sverigedemokraterna är oanständigt

Elisabeth Gerle är präst och forskare vid Svenska Kyrkans sekretariat för teologi och ekumenik. Nu utkommer hennes bok ”Farliga förenkling - om religion och politik utifrån Sverigedemo­kraterna och Humanisterna.” Svenska Kyrkan beskriver boken här.
- Att Svenska kyrkan buntar ihop Humanisterna med Sverigedemokraterna är oanständigt, säger Christer Sturmark, ordförande i förbundet Humanisterna. Alla som tagit del av vårt idéprogram och vår verksamhet vet att Humanisternas vision är ett mångkulturellt samhälle på sekulär värdegrund.
Svenska kyrkan och Gerles bok gör sig skyldig till en farlig förenkling om de sammanblandar kritik av religiösa dogmer med kritik av invandrade (eller svenska) medmänniskor. Det är just en sådan retorik som banar väg för främlingsfientlighet.
- Sverigedemokraternas vision, liksom islamisters och somliga värdekonservativa kristna, är ett monokulturellt samhälle på religiös värdegrund säger P C Jersild, styrelseledamot i förbundet Humanisterna. Humanismens vision är raka motsatsen till detta, säger han.
Den 14 september klockan 18.00 möts Elisabeth Gerle och Christer Sturmark i en debatt om religion och politik på ABF Stockholm, Sveavägen 41.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Länktips: http://www.facebook.com/pages/Tidningen-Amos-ar-inte-samhallsinformation/109231685770768

Tidningen Amos tvångsprånglas på oss fyra gånger per år, oavsett religiös tillhörighet eller kulturellt ursprung. Man utger sig för att vara en "Störst på livsfrågor", vilket må vara sant i antal mottagare, men livsfrågor..? Det är inget annat än dåligt förtäckt religiös propaganda från Svenska Kyrkan som man har hittat en öppen kanal rakt in i varenda medborgares hem då man kallar det för samhällsinformation. Därmed har posten skyldighet att dela ut eländet, oavsett önskemål hos mottagaren eller hur tydligt det står på brevlådan.

Vid kontakt med tidningen och dess utgivare uppmanar man mig att kasta tidningen i pappersinsamligen då "den bara utkommer fyra gånger per år". Hur många av dessa tidningar kastas olästa i pappersinsamligen varje år? Vad är det för miljötänk man har inom frälsningsrörelsen?

Skamligt är vad det är!

Daniel B sa...

Skicka tillbaks tidningen till:

Amos Magasin
Box 22543
104 22 Stockholm

I ett ofrankerat kuvert.

Daniel Dunér sa...

Är inte "samhällsinformation" synonymt med "icke-kommersiella budskap"? Även om deras budskap naturligtvis är idiotiskt, så känns det rimligt att de ska få sprida det, med tanke på yttrandefriheten.

Förhoppnings leder det dessutom till att fler påminns om att de borde gå ur svenska kyrkan, och sluta finansiera deras nonsens.

Camilla Grepe sa...

@Daniel Dunér
Svenska kyrkan är i högsta grad en kommersiell verksamhet. Den är landets största feel-goodkonsult med övernaturlighet och tjusigt inramade familjehögtider som affärsidé. Koncernen omsätter 70 miljarder om året och har fler anställda än Ericsson. Nu svajar dock försäljning kraftigt och man tvingas till strukturrationaliseringar och nedskärningar i verksamheten. Det är i skenet av detta du ska se påläggskalven Elisabeth Gerles utspel. Det är naturligt att hon positionerar sig, då hon som bekant aspirerar på att bli en av koncernens vice vd:ar.

Martin Garlöv sa...

Svenska Kyrkan har 21.000 anställda. Ericsson har 75.000 anställda. Och Svenska Kyrkans årliga intäkter är 17 miljarder. Vilket motsvarar ungefär intäkterna för Malmö kommun, som har 19.500 anställda.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se