26 okt. 2010

Bär något lila imorgon!

För att visa att homosexualitet är något ok. Här lite inspiration:

21 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Har vi fel här?

En del av kritiken Humanisterna fått senaste dagarn har handlat om att vi är uttalat kritiska mot andra eller att vi kommit fram till våra åsikter på felaktiga grunder. Men jag uppfattar att våra kritikerna egentligen håller med Humanisterna i sak.

Lennart W sa...

Det som är rätt är att kämpa för MR och för kärleken och för tvåsamheten (tycker jag - är effektivare mot t.ex. AIDS än bara kondomer).

Det som är fel är att alltid skylla allt ont på juden. Eller den kristne eller muslimen..

Janne A sa...

"Det som är fel är att alltid skylla allt ont på juden. Eller den kristne eller muslimen.."

just det, inbegripet fenomenet att skylla allt ont på "Gudlösheten" (och de gudlösa) såsom påven gör varje gång han öppnar munnen, liksom även merparten av protestantiska evangelikala förkunnare...

Daniel Dunér sa...

Lennart, menar du att man ska kämpa för tvåsamhet för att bekämpa AIDS? Trots att många människors kärlek och sexualitet inte passar in i den mallen?

Eller förespråkar du någon slags sexualmoral, där du har slagit fast vilken sorts förhållanden som är "godkända" och att alla andra varianter är "dåliga"?

Nejdu. Att kämpa för kärlek räcker bra för mig. I ett kärleksfullt förhållande respekterar man varandras behov och känslor. Det måste vara upp till individerna att själva bestämma vilka gränser de vill sätta för varandra. För de flesta innebär det strikt monogami (inget fel med det!) medan andra vill ha öppna förhållanden (inget fel med det!) medan ytterligare andra inte vill vara i förhållanden men ändå leva ut sin sexualitet (och det är inget fel med det!).

Lennart W sa...

Daniel D, jag skrev "tycker jag". Jag får tycka saker. Finns flera bra skäl för att uppmuntra tvåsamhet, men det var kanske ändå dumt att nämna det här och nu.

Morgondagens markering handlar om att visa att homosexualitet är OK, speciellt att unga människor ska känna det. Ingen ska behöva känna sig så annorlunda och utanför att han/hon tar livet av sig. (Fast har jag något lila i min garderob?)

Daniel Dunér sa...

Du sa att du tycker något och jag frågade varför du tycker så. Jag ifrågasätter inte din rätt att tycka, men jag ifrågasätter dina åsikter.

Morgondagen handlar om att ge sitt stöd till personer som känner att de är ifrågasatta på grund av sin sexuella läggning eller sin sexuella identitet. Jag tyckte att det då var lite underlig timing av dig att uttrycka ditt ogillande av vissa former av förhållanden och sexualitet. Polyamorösa är en tydligt utsatt grupp i Sverige, som du direkt pekar ut genom att tala om "kamp för tvåsamhet".

Lennart W sa...

OK Daniel, du envisas. Svarar väl då:

Polyamorisitet är även ett väldigt bra sätt om man vill få epedimier med herpes, klamydia, AIDS, osv, osv. Kondom skyddar inte till 100 %. Och det drabbar 3:e part, både sexuella kontakter och barn som föds med Aids. Uppmuntran till tvåsamhet är ett bra argument FÖR homosexuella äktenskap.

Daniel Dunér sa...

Bättre upp! Varför inte förespråka total avhållsamhet, förutom för rent reproduktionära syften?

Det du ställer upp är en tydlig konflikt mellan kärlek och sjukdomssäkerhet. Jag prioriterar kärlek, och tror mer på individansvar - med ordentlig kondomanvändning och regelbundna tester är smittoriskerna mycket små. Men om du hellre vill sätta begränsningar på människors liv och kärlek, på grund av smittrisker, så är det så klart fritt fram för dig att förespråka det.

Lennart W sa...

Borde förresten kanske även be om ursäkt för att jag nämnde kärlek:


Tina Turner - What's Love Got To Do With It?

Kristian Grönqvist sa...

Daniel

Lennarts motstånd mot kondomer är en väldigt typisk markering för en man med ideologin att försvara den KK samt Påven i alla möjliga andra sammanhang. Man skall inte ha kondom, man skall leva i tvåsamhet. Dimridå är alltid det enklaste försvaret för en man med agenda.

Lennart W sa...

Kristian, har du slutat slå din fru?

Patrik N sa...

Lennart,

"Tresamhet" eller "fyrsamhet" är väl ett exakt lika säkert sätt att undvika könssjukdomar (varför det nu är så paniskt viktigt) om parterna bara är smittfria då relationen startar och de inte inviger fler i relationen..?

Kom med ett bättre argument för just tvåsamhet.

Lennart W sa...

Det känns inte som någon succé det här. Såg inte mycket lila till och från jobbet.

Hade iaf själv det enda lila jag kunde hitta hemma: en t-shirt som jag iaf kunde visa för mina redan liberalt sinnade kollegor... Men på T-banan syntes det ju inte, under jackan.

Lennart W sa...

Patrik N: du har helt rätt om tre och fyrsamhet. Fast känner du till några verkliga sådana livslånga relationer? Men bra i teorin är det ju iaf.

Patrik N sa...

Lennart,

Det finns många länder där tre, fyr och "mersamhet" är vanligt förekommande men det är inte relevant för poängen som är att det inte med nödvändighet måste vara så att just tvåsamhet är det enda skyddet mot könssjukdomar.

En annan möjlighet, som inte heller kräver livslånga relationer, är att parterna testar sig för könssjukdomar då relationen inleds, då är de säkra på att inte smitta varandra med könssjukdomar så länge de inte har umgänge med någon annan.

På så vis har vi tagit bort både argumentet för just tvåsamhet och för livslånga förhållanden. Det går alldeles utmärkt att undvika könssjukdomar och att ha mer än ett förhållande i livet om man önskar det. Eller rentav massor av förhållanden.

Fast egentligen förstår ju jag också att katolska kyrkans argumentation om livslånga monogama förhållanden handlar om annat än skydd mot könssjukdomar.

Ulf Gustafsson sa...

kondomer - katolska kyrkan - Schweiz fungerar - the tide is turning
Dagen: http://goo.gl/fb/zsAhd

Kristian Grönqvist sa...

Lennart

Mina två FD fruar är vid utmärkt hälsa och min nuvarande sambo skulle nog spöa livet ur mig istället...
No offence taken..

Kristian Grönqvist sa...

Ooops jag glömde:

Jag har aldrig haft en venerisk sjukdom, trots... ja resten kan Du räkna ut själv.

Lennart W sa...

Patrik N: Jag har inte sagt någonting alls om hur det MÅSTE vara. Gör hur du vill. Det är ett (hyfsat) fritt land. Men du har ju själv barn också. Visst kan det funka jättebra med plastsyskon och plastföräldrar osv, men kanske känner du ändå någonstans för dina egna barn att du gärna skulle vilja få det att funka med deras mor livet ut. Kanske. Iaf som sagt, gör som DU vill. JAG tycker det finna några bra skäl för tvåsamhet, som t.ex. barnens bästa, och hälsoskäl, och någon grej till. JAG tycker det. För mig.

Patrik N sa...

Jag håller med dig helt Lennart.

Hur människor ska leva tillsammans måste vara en privat fråga, så länge ingen kommer till skada, som ingen ska lägga sig i och ha synpunkter på.

Jag hoppas själv att just min relation med min hustru blir livslångt, jag tror precis som du att det inte minst är fantastiskt viktigt för just våra barn. Därmed inte sagt att det inte finns massor av förhållanden där barnen inte mår bra och där ett livslångt förhållande föräldrarna emellan kanske inte är det bästa för barnen.

Daniel Dunér sa...

Lennart, det du säger nu är något väldigt annorlunda från vad du sa tidigare. I ditt första inlägg talade du om att "kämpa för tvåsamheten". Att "själv föredra och kanske förespråka tvåsamhet" är ett mycket trevligare förhållningssätt. Pluspoäng till dig för det.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se