8 dec. 2010

Bonobons försvarare

Vill ni se en intervju med en kollega till mig som studerar biologi mer handgripligen så är Jonas Eriksson svårslagen. Han intervjuas av Sverker Olofsson i Sverker rakt på. Inslaget börjar efter cirka 16 minuter (efter Mona Sahlin). Mycket nöje.

4 kommentarer:

Kim sa...

Intressant, tack för tipset!

Har alltid varit nördigt hobbyintresserad av etologi. I min ungdom försökte jag traggla mig igenom Frans de Waals forskningsresultat på engelska, som man fick lov att beställa på universitetsbiblioteket under det att personalen smålog lite undrande. (Förklaring till ungdomarna: det här var i en annan tidsålder, före internet och persondatorernas intåg).

Patrik, du som är i branschen, har du läst de Waals "The Age of Empathy"? Jag tänkte att jag kanske skulle vänta på svenska översättningen men den kommer inte förrän i mars:( Tror inte "Primates and Philosophers" heller finns på svenska va?

Det vore kul att höra vad du tycker om de Waal Patrik. Jag är intresserad av andra djur generellt men det är förstås särskilt hans idéer om andra arters samarbets- och kommunikationsförmåga som har intresserat mig. Har använt mig av argument från hans iakttagelser i diskussioner med anti-darwinister likväl som socialdarwinister genom åren. Men, vad har han för anseende bland er andra biologer och forskare, är han "OK"?

Vet att det anses att han polemiserar mot Dawkins (och han har sagt det själv också) men såg nyligen på Youtube Dawkins intervjua de Waal och de verkar inte särskilt oense?

Patrik Lindenfors sa...

Kim,
Jag har personligen lite problem med de Waal. Han är en av de forskare som menar att man kan dra direkta slutsatser om människans beteende från studier av bonobos och schimpanser. Ska man göra en "riktig" biologisk analys av människan måste man dock dra slutsatser utifrån evolutionsteorin, inte specifika andra arter. Alla arter är ju speciella på sitt sätt, så även bonobos och schimpanser.

Det finns sätt att göra det de Waal gör på rätt sätt, men han gör det fel. Problemet är att de Waal vet om det här, så när han blir pressad vet han vad han ska svara. Men i böcker och intervjuer där han får breda ut sig fritt blir det ofta lite för mycket av det goda. "Chimpanzee politics" är ett exempel på detta, även om det var åratal sedan jag läste den.

Jag vill inte uttala mig om andra evolutionsbiologers syn på de Waal, men själv tycker jag inte han har mycket att tillföra förutom sin kunskap om bonobos - där är han väldigt kunnig.

Det de Waal har att säga om Dawkins grundar sig i ett missförstånd. Du kan läsa mer här: http://humanistbloggen.blogspot.com/2010/04/jordens-snallaste-apa.html Självklart är de dock artiga mot varandra när de möts. Inom vetenskapen är olika åsikter något positivt.

Kim sa...

Jaha. Ja, jag hade en känsla av att det nog var så som du säger, att han är lite "flummig" eller nåt. Eller lite "ovetenskaplig", men vet inte om det är så du menar.

Nu är jag inte så särskilt intresserad av just primater i och för sig (även om bonobon m fl säkert är intressanta) snarare av hundar (dvs vargar) men då fanns inte mycket av den varan att läsa, som passade med mina erfarenheter.

Det var mycket snack om dominans, alfatikar och -hanar osv. Alla hundägare skulle trycka ner sin hund och "hindra dem från att klättra på rangskalan". Eftersom de ansåg att det var alla vargars/hundars mål i familjen. Vansinnig avel, feltolkningar av beteende, ren misshandel och brist på vardaglig träning ("uppfostran") orsakade en massa galna, aggressiva hundar men det förklarades av slöa hjärntvättade ägare med att de var så dominanta, och att just deras hund var en "alfahanne".

Tror att det i stor utsträckning fortfarande lever kvar samma missförstånd men nu finns ju faktiskt annan forskning både på varg och hund som visar annat.

Det var i alla fall skönt att läsa om någon som såg annat hos djuren än dominans och aggression. Enligt min hobbyuppfattning försöker alla hunddjur UNDVIKA konfrontation i möjligaste mån. Om ägarna måste stå och snacka skit på en rastplats medan djuren "motionerar" så bra själva, "leker" med många främmande hundar ur helt okända flockar är det snarare märkligt att det inte uppstår fler slagsmål än det faktiskt gör.

Nå, helt off topic nu men tack för dina synpunkter Patrik. Gärna fler länktips på samma tema framöver.

För att återgå till basfrågan för bloggen, den här artikeln av Ulla Johansson på Newsmill tycker jag är utmärkt:

http://www.newsmill.se/trackback/30913

Kim sa...

Nä, verkar inte som länken funkar men jag syftar på artikeln med titeln "Vidskepelse sprids av oansvariga makthavare", publicerad 10-12-06 av Ulla Johansson.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se