9 dec. 2010

Dödsstraff för hädelse?

Aasia Bibi grälade med grannarna. De anmälde henne för hädelse. Som första kvinna i Pakistan dömdes fembarnsmamman till döden för detta. Om hon benådas kommer hon troligen att mördas, varnar Amnesty International.

Läs mer hos Sydsvenskan. Protestera via Amnesty.

Tack till Mattias Strömberg för tips.

5 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Och i Iran har en pastor blivit dömd till döden pga han konverterat till kristendomen. Dagen

Religion och makt är ingen bra kombination.

Sven-Erik sa...

Jag skulle vilja gå ännu längre:
Religion är inte bra.
Det senast exemplet på detta fick vi i Stockholm nu i helgen, när bombaren gick till sitt paradis. Visst är det svårt att tänka sig att en person som inte tror på någon gud skulle utföra nåt sånt?

Patrik N sa...

Det finns dessvärre mängder av exempel på bombdåd som inte är religiöst betingade. Till exempel de här två.

Religion ger inte med automatik bombåd (vilket alla främlingsfientliga nu förstås kommer att påstå) men ateism förhindrar heller inte med automatik bombdåd. Det krävs något mer för att världen ska kunna bli bättre. Humanism är ett bra steg på vägen.

Ulf Gustafsson sa...

Västtysklandsambasad 1975.
Stockholm - bomb - död terrorist
religion njet!

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22699&a=376348

Sven-Erik sa...

Det är naturligtvis inte så att alla bombdåd skulle upphöra om religionerna försvann och jag kanske var otydlig i mitt inlägg. Vad jag menade var att, i alla fall jag personligen, har svårt att se någon icke troende spränga sig själv i luften för att främja ateismen eller p.g.a. övergrepp som begåtts mot andra ateister. Jag tror inte att detta någonsin kommer att inträffa, helt enkelt av den enkla anledningen att ateisten inte tror på att martyrskapet kommer att ge honom tillträde till något paradis efter döden.
Att folk kommer att kasta bomber av politiska eller andra orsaker är ställt utom allt tvivel, men då ska man också hålla i minnet att de flesta, för att inte säga alla, konflikter som pågår i världen i större eller mindre utsträckning beror på religiösa motsättningar. Alla har i alla fall något religiöst inslag inbyggt i sig även om ekonomiska intressen är en annan del av orsaken till många konflikter. Så även där är religionen av ondo och ger upphov till våld.
Så fort människor börjar tro på något som inte med största sannolikhet kan antas vara sant är man ute på riktigt tunn is och vad som helst kan inträffa.
Alltså: Religion är inte bra.
En sak till: Den politiska inriktning som bombarna på Västtyska ambassaden bekände sig till är väl närmast ett likna vid en religion. I alla fall vad gäller graden av utopi, förstening och dogmatism.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se