12 dec. 2010

Ingen individ är skyldig bara för vi placerat den i en grupp

De har skrivits mycket bra idag, bland annat dessa två stycken av Dilsa Demirbag-Sten:
("Låt oss inte falla i fällan kollektiv skuld", Expressen)
De flesta begriper att det faktum att förödande många nynazister är unga vita män inte gör alla unga vita svenskar till nynazister. Trots att främlingshat alltid sker i ”svenskhetens namn” och att nazisterna säger sig värna det ”svenska”, vet vi att de inte representerar den grupp de påstår sig företräda: Alla svenskar. Vi avvisar, med rätta, nazister som galningar och kriminella element och fall för polisiära myndigheter. Detsamma bör gälla alla andra ickedemokratiska krafter som hävdar legitimitet i kollektivets namn, så även islamister som i islams namn hotar och mördar.
Skiljelinjen i ett demokratiskt samhälle går inte mellan religioner, etniciteter eller kulturell hemvist, utan mellan de som tror på demokrati och det sekulära samhället, där staten är neutral och det finns plats för alla religioner och ateister, och de som propagerar fanatism och som är för inskränkningar av individens fri- och rättigheter.
Att kategorisera människor i grupper, kollektiv, medför sällan något bra, istället är det förenklingar som leder till ett vi-och-dom-tänk När vi grupperar så undviker vi att se människor som individer, med en egen historia, egna möjligheter och ett eget människovärde.

3 kommentarer:

Lennart W sa...

YES! Dubbelplusbra! Håller med!

Patrik N sa...

Mycket bra skrivet!

Benzocaine sa...

Om folk tänkte själva istället för att läsa Mein Kampf och Koranen skulle vi slippa nynazister och islamister.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se