17 dec. 2010

Jul är inte bara kul

1486 svenskar har tillfrågats av SIFO om julen:

  • Var fjärde uppger att julruschen påverkar humöret negativt
  • 27% är stressade med julklappsköp
  • 15% är stressade för att man spenderar mer pengar än man borde
  • 15% kommer inte ihåg någon av förra årets julklappar
  • 29% ser inte fram mot julfirandet i någon större utsträckning
  • 10% är stressade för att julen inte skall bli så trevlig som man hoppas
Detta är egentligen inte några uppseende väckande siffror. Årets största helg, tradition och  förväntningar med eller utan en massa släktingar hur kan detta inte skapa stress och lite ångest. Christer Åkesson, Svenska kyrkans biståndschef kommenterar undersökningen så här:
Det är tråkiga siffror som visar att vi kanske har börjat fira jul på fel sätt. Julen handlar inte om att stressa runt från affär till affär och armbågas med lika stressade medmänniskor. Julen är en tid för lugn och ro tillsammans med nära och kära.
Det är intressant att de flesta som upplever stress nämner julklappar som orsak. För de tillfrågade är i undersökningen överens om att julen borde handla om att vara med familjen, ha lugn och ro och äta god mat

Vi kan vara överens om att det är synd att inte julen upplevs som den borde vara enligt de tillfrågade. Alla borde får fira jul på sitt sätt eller inte fira jul alls om de så önskas. Men då finns det ingen norm för hur julen skall firas och följaktligen kan den inte firas på fel sätt.

Svenska kyrkan tycker att vi istället för att köpa julklappar kan hjälpa behövande. Jag håller med om att detta är ett bra alternativ (Här två humanistiska förslag: Oum El Banine och HAMU). Ge dock inte bort gåvokort i julklapp, utan sluta ge varandra julklappar och de som så vill kan istället skänka pengar.

Gud eller Mammon - ingen av dessa behöver tjänas under julhelgen.

Källa: Pressmeddelande Svenska kyrkan

5 kommentarer:

Patrik N sa...

Kyrkan behöver nog inte oroa sig så mycket, jag tycker faktiskt att siffrorna ser förvånansvärt bra ut:

Tre av fyra uppger att julruschen inte påverkar humöret negativt
73% är inte stressade med julklappsköp
85% är inte stressade för att man spenderar mer pengar än man borde
85% kommer ihåg någon av förra årets julklappar
71% ser fram mot julfirandet i någon utsträckning
90% är inte stressade för att julen inte skall bli så trevlig som man hoppas

Lennart W sa...

Gåvokort är väl bra? Eller är det "omoraliskt" pga självförhärligandet i det? Spelar roll. Det är resultatet som räknas.

Skänk en get!

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Men vilket resultat, reaktionen hos mottagaren av gåvobrevet eller mottagaren av gåvan?

Om man tycker julklappar är ett problem, så borde även stress av att inte ge tillräckligt och besvikelsen av att inte få tillräckligt räknas in.

Patrik N,

Jag skulle skrivit som du gjorde, det hade förtydligat mitt inlägg.

Emil Vikström sa...

Lennart, ActionAid kan man förstås ge pengar till om man vill att pengarna ska riktas specifikt till kvinnor och flickor. Tycker men att män och pojkar också är viktiga kanske det passar bättre med någon annan organisation.

Jag håller med dig om att resultatet är det som räknas, gåvokort eller ej. Många klarar inte av att vara altruistiska och då är kort och liknande former av bekräftelse en bra satsning för att nå fler donatorer.

Och då verkar plötsligt mitt första stycke knasigt. De som startat ActionAid verkar inte klara att vara altruistiska så de väljer en mansfientlig inriktning för att nå resultat. All heder åt dem!

Daniel Dunér sa...

Att "ge en get" är verkligen inte en bra idé. Djuruppfödning är ett enormt resursslöseri, har stor klimatpåverkan och riskerar att skapa öken (när mark betas för hårt). Att leda fattiga människor in i ett beroende av djuruppfödning är rent människofientligt, i en tid när det är av största vikt att djuruppfödningen i världen minskar. Dessutom utsätts djuren för ett enormt lidande, helt i onödan.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se