30 jan. 2011

Dannefjord om Kleins rädsla för religionskritik

Om vi ska komma åt islamofobin är det, tvärtemot Kleins hållning, viktigt att kritisera alla oacceptabla handlingar och ideologier, skriver Lektorn i sociologi Per Dannefjord, medarbetare i första numret av Sans.

Läs hela artikeln på Newsmill.

10 kommentarer:

Markus sa...

I Danmark har man tydligen anledning att vara rädd för religionskritik, eller rättare sagt anledning att vara rädd för att framföra religionskritik. Den kände tryckfrihetskämpen Lars Hedegaard står inför rätta för att ha uttryckt sig på ett sätt som förolämpar muslimer. Det han ska ha sagt är ungefär att: Våldtäkter inom familjen är mycket vanligare i muslimska länder. Jag vet inte om det är sant, men det intressanta är att enligt dansk lag så har sanningshalten i uttalandet ingen betydelse, bara om någon blir kränkt av det. Till råga på allt så ska han som jag förstår det inte ha sagt det här i ett offentligt sammanhang utan i ett slutet sällskap i sitt eget hem (jag undrar vem som rapporterat det).

Jag har inte sett det här rapporterat här eller i svensk media och vill därför göra er uppmärksamma på att yttrandefriheten är under angrepp i Danmark. Även om man kan kalla det hets mot folkgrupp så är det helt klart religion som är orsaken till att han åtalats, och därmed tycker jag att det hör hemma på humanistbloggen. Slutplädering i rättegången hölls 24 januari och nu väntar man på domen.

Här är en länk till Hedegaards slutplädering översatt till engelska på hemsidan till en av de organisationer Lars Hedegaard ingår i: http://www.internationalfreepresssociety.org/2011/01/awaiting-the-verdict/

Patrik N sa...

Hur menar du att yttrandet utgör religionskritik?

Patrik N sa...

Här är hans yttrande:

"- De voldtager deres egne børn. (…) Piger i muslimske familier bliver voldtaget af deres onkler, deres fætre eller deres far. (…) Kvinder har ingen værdi. De er ikke mennesker. Deres funktion er som livmoder - de bærer krigernes afkom og skaber nye krigere."

Källa: http://www.b.dk/verden/lars-hedegaard-tiltales-racisme

Markus sa...

Patrik N<< Jag menar inte att yttrandet i sig är religionskritik, det var dåligt uttryckt av mig (även om jag tolkar det som att han hävdade att religionen är en av orsakerna, jag vet inte om jag håller med, det är svårt att avgöra orsaker till kulturella fenomen). Däremot visar efterspelet med rättsprocessen på problemet med religionens särställning.

Om någon hade uttalat att amerikaner är skjutgalna vapenfantaster så hade det enligt min mening varit ett ungefär lika generaliserande och negativt uttalande. Eller för den delen om man kallar danskar för främlingsfientliga, vilket var en jämförelse som jag såg i artiklarna om fallet.

Dock skulle det vara mycket svårt att bli åtalad för ett uttalande om en nationalitet, men när en person säger något om en religiös grupp så blir det åtal.

Så religionskritiken ligger inte i uttalandet, utan i debatten om varför det är straffbart att säga något om en religiös grupp men inte om någon annan grupp.

Patrik N sa...

Så vad vill du? Ska Hedegaard inte åtalas för sitt yttrande om att muslimer våldtar sina barn eller vill du att fler grupper än etniska folkgrupper ska skyddas genom lagen om hets mot folkgrupp?

Ulf Gustafsson sa...

Jag tycker för min del våldtäkter inom familjen är avsevärt värre än skjutgalna vapenfanatiker eller främlingsfientliga.

Han åtalas för rasistiska uttalanden, vilket verkar rimligt med tanke på hans uttalanden:
http://da.wikipedia.org/wiki/Lars_Hedegaard

Personligen är mycket fundersam till lagstiftning liknande denna. Det kanske hade räckt att mediakollegor förklarat Hedegaards uttalanden som idioti och seriösa tidningar inte gett honom några jobb i framtiden.

Markus sa...

Jag får erkänna att jag inte hade läst själva uttalandet och att det var grövre än jag hade förstått från de artiklar jag läste (och mycket grövre än det jag jämförde med).

Men jag tycker ändå att ett åtal är fel. Jag är av princip även emot den svenska lagen om hets mot folkgrupp. Även om ett uttalande är avskyvärt ska det få uttalas så länge det inte är ett direkt hot. Givetvis är det även tillåtet för andra att säga att uttalandet är vidrigt, har man provocerande åsikter ska man tåla ett provocerande språk tillbaka.

Det måste också vara tillåtet att säga felaktiga saker, eftersom man inte kan kräva absolut faktakoll innan någon uttalar sig. Den som har fel i sina uttalanden borde vara lättare att avvisa och förlöjliga.

Inga L. sa...

Språket i dansk offentlighet ÄR mycket grövre än i Sverige. Jag följer en del på dansk TV och tidningar.

Jesper Langballe är en präst i danska folkekirken, som också är aktiv i Dansk Folkeparti.
Hans utgjutelser är förfärliga.
I det här fallet har han offentligt försvarat Lars Hedegaard. Det är en sorglig soppa, som jag inte åtar mig att reda ut närmare.

Det exemplifierar faran av det som vi på den här bloggen varnat för många gånger. Nämligen att låta språket förråas.

Till slut vet man inte vad som är sant. Vad som är ansvarslösa hätska uttalanden eller vad som är relevant religionskritik. Vad som är en strid mellan religiösa grenar eller vad som är allmän samhällskritik.

Det handlar inte om att inte våga vara kritisk. Det handlar om hur man använder orden.

När det verkligen behövs har kanske ordens betydelse devalverats rejält.

Mattias sa...

Markus: "..enligt dansk lag så har sanningshalten i uttalandet ingen betydelse, bara om någon blir kränkt av det."

Det är samma i svensk lag, det spelar ingen roll om det är sant eller inte. Dock räcker det så klart inte med att "någon blir kränkt", det krävs mer än så för att bli fälld både i Sverige och Danmark.

Och som sagt, blanda inte ihop religionskritik med fördomsfulla generaliseringar om hur en viss grupp människor beter sig.

Inga L. sa...

”Konsumentupplysning” i frågan som Markus väckte. Utdrag från text-TV på DR1 (motsv. SVT)

Hedegaard blev friad. Rätten tyckte visserligen att han uttryckt sig nedsättande ("forhånende"), men att han inte visste att intervjun skulle bli offentlig. (Han hade själv räknat med att bli dömd enligt texten.)

Hedegaards kommentar är att han står för det han pekat på. Att det förekommer omfattande sexuella övergrepp på småflickor i den islamska kulturen. Han ångrar inte att han lyfte frågan.

(Min översättning)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se