28 jan. 2011

Insamling till minne av David Kato

Till minne av David Kato
Med anledning av mordet på den ugandiska hbt-aktivisten David Kato 26 januari 2011 behöver den ugandiska hbt-rörelsen ditt stöd mer än nånsin.

Du kan också bidra
Just nu pågår en insamling om ska gå till Davids begravning. Om du vill bidra till detta och till en starkare hbt-rörelse i Uganda, kan du göra det genom att stödja RFSL:s samarbete med SMUG och andra hbt-organisationer i Uganda. Varje krona gör skillnad!

Om David
David var aktiv i SMUG, Sexual Minorities Uganda, och var en av de mest tongivande i Ugandas hbt-rörelse. Han var också en av de äldsta aktivisterna - "grandfather of the kuchus" - och har många gånger öppnat sitt hem för att skydda andra, hälsat på vänner i häktet och arbetat för deras frigivning. Med David förlorade inte bara den ugandiska utan hela den globala rörelsen för hbtq-personers mänskliga rättigheter en av sina främsta företrädare. Han var ett ansikte utåt för en rörelse som till stor del tvingas verka i det dolda.

I en intervju sammanfattade David sitt engagemang :
"I can’t run away and leave the people I am protecting. People might die, but me, I will be the last one to run out of here".
Med stor sorg och saknad samlar vi nu våra krafter för att Davids outtröttliga kamp ska leva vidare.

Ännu är mordet inte uppklarat, men det är sannolikt att David mördades på grund av sin sexuella läggning och sitt engagemang.

Uthängningen i Rolling Stone
David Kato var en av dem som i höstas pekades ut i tidningen "Rolling Stone", som publicerade namn och bild på ugandiska hbt-personer under rubriken "Hang them!". Han stämde därefter tidningen tillsammans med två andra utpekade, och i början av januari i år dömde en domstol i Uganda till hbt-aktivisternas fördel. Tidningen dömdes till skadestånd.

Den hatiska stämningen mot hbt-personer i Uganda har eskalerat sedan ett lagförslag lades 2009 om att skärpa kriminaliseringen av homosexualitet - The Anti Homosexuality Bill. Förslaget skulle, om det röstades igenom, innebära bland annat dödsstraff för "upprepad homosexualitet" samt införandet av ett angiverisystem: om du får kännedom om en homosexuell måste du rapportera det till myndigheterna, annars kan du själv bli straffad.
Länk till RFSL:s insamling till minne av David Kato.

Tack till Christopher Aqurette för information om den här insamlingen.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se