8 jan. 2011

Inte ett chips som andra

Religion skapar många kontroverser i USA. Denna gång är det chipsreklam som förargar katoliker.Om ni som Lars Larson tycker att det är en förolämpning att marknadsföra varor i Guds hus så kan ni köp en Team Lars keps på hans hemsida.

Lars och ni andra som undrar varför det är okej att driva med Katolska kyrkan, men inte att skoja med Islam, finner förklaringen till detta i kortspelet God Trumps (New Humanist). Katoliker blir extremt lätt förolämpade (10/10), men bara sura och irriterade. Men Islams företrädare har det högsta trumfkortet, så de vinner alltid!


6 kommentarer:

Per Ewert sa...

Visst var det en fånig och olämplig reklam. Men du har en klar poäng i att oavsett hur illa/hädiskt etc ni skojar med/hånar/förtalar oss kristna så kommer vi inte att spränga er i luften. Inställningen från de extrema islamisterna försvårar onekligen ett öppet samtal.

Patrik N sa...

Per Ewert har helt rätt. De kristna har slutat att döda de som motarbetar och förlöjligar dem. Det tycker jag är ett steg i rätt riktning. Heder till er.

Ulf Gustafsson sa...

Jag googlade lite skämt om muslimer och Islam och det allra mesta är etniska/rasistiska skämt, typ norgehistorier fast grövre.

Kristnaskämt är istället oftare om deras texter och riter, vilket tolkas som en hädelse.

Jag tycker den första typen är mer kränkande, men religiösa verkar tycka det motsatta.

Jag försöker skilja på vad en människa är och vad den gör (och tycker det är ok att driva med vad den gör). Religiösa människor håller inte med mig, då de är sin tro (vilket jag kanske skulle respektera mera?).

Extrema islamister är sin tro fullt ut och uppfattar ett skämt om deras religion som en kränkning av vad de är (det enda de är).

Anders Gunnarsson sa...

Patrik N

När har kyrkan slutat att döda de som motarbetar och förlöjligar dem?

BladeRunner sa...

Det är inte så konstigt att det uppstår konflikter när helt skilda livsåskådningar möts, som till exempel den mellan en ateist och en extrem fundamentalist av något slag. Jag brukar försöka sätta mig in hur andra tänker men när det kommer till fundamentalister kan jag verkligen inte förstå hur de får det att gå ihop. Jag kan lite om mekanismerna som ligger bakom att man kommer till sådana slutsatser, men jag kan fortfarande inte förstå hur de tänker.

Jag definierar mig inte enligt ett specifikt regelsystem som fundamentalisten gör, och som Ulf säger, så kan jag ta kritik mot min livsåskådning utan att känna mig personligen kränkt, något som fundamentalisten inte kan eftersom hela dennes person definieras av livsåskådningen. Dock är yttrandefrihet och religionskritik något som jag står fast vid och detta kommer fundamentalisten känna sig kränkt av och möjligen vilja döda mig för. Jag kommer inte ändra min åsikt i de här frågorna, vilket bara lämnar ett annat alternativ.

Realisten sa...

Per Ewert sa...
"Visst var det en fånig och olämplig reklam."

Varför är den olämpligt att skoja om din religion men inte om en politiker, kändis mm? Vad problemet?
Om det var så att din onda Gud fanns, du tror inte denna gud skulle ha lite humor och tycka att vore kul att människor drev med honom?
Varför är det olämpligt att skoja om en gud?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se