26 jan. 2011

Läkarmissionen censurerar livsåskådningsmagasinet Sans

Saxat ur pressmeddelande från Sans magasin:

Annons Sans Givartidning low resDen nya kultur- och debattidskriften Sans, utgiven av Fri Tanke förlag, är ett nytt existentiellt magasin i upplysningens anda. Läkarmissionen stoppar nu en redan insåld annons för Sans i sin tidning Svenska Journalen. Svenska Journalen skall gå som bilaga i ett antal olika tidningar, i en upplaga på 130.000 exemplar.

Annonsen var redan insåld och bokad av Läkarmissionens annonssäljare. Tidskriften Sans har planerat en omfattande prenumerationskampanj för tidskriften i samband med att annonsen når 130.000 hushåll.

- Vår målgrupp av äldre kvinnor kan uppfatta annonsen för Sans som stötande, säger Läkarmissionens ansvarige Johan Lilja.

Lilja kan inte ange vad i annonsen som kan uppfattas som stötande eller om det är Sans allmänna profil som ”existentiellt magasin i upplysningens anda” som oroar honom. För att en annons ska uppfattas som så stötande att den avvisas, krävs normalt ett innehåll av lagstridig karaktär, till exempel misstanke om bedrägeri, prostitution eller hets mot folkgrupp.

- Detta är en häpnadsväckande censur, säger Sans chefredaktör Christer Sturmark. Läkarmissionen tror alltså inte att deras målgrupp klarar av att läsa om existentiella frågor i allmänhet, eller kvinnoförtryck i synnerhet, vilket är första numrets tema. Jag trodde att det var just människors utsatthet som Läkarmissionen intresserade sig för.

12 kommentarer:

Kim sa...

Det som är stötande är Johan Liljas fördomsfulla ufattning om sin målgrupp "äldre kvinnor"!

Kristian Grönqvist sa...

Intressant vilka kapitalistiska knep läkarmissionen kan använda sig av när det kniper. Läkarmissionen bör alltså i fortsättningen betraktas som lobbyistorganisation, som har väldigt lite med läkeri att göra, men desto mer med religion. Mycket tankeväckande utveckling...
Lite Hamas över det hela. Eller Ships to Gaza...

Stig sa...

Men snälla, organisationen heter läkarmissionen. Vad förväntas? Redan namnet avslöjar att här har vi riktiga pellejönsar. Ni är väl inte så korkade så att Ni låter de här skojarna få bidrag ifrån Er.
Det vore tråkigt om ”Läkare utan gränser” skulle sammankopplas med de här nissarna.

Lennart W sa...

Är det där censur? Har Läkarmissionen målat över och tagit bort artiklar i tidningen Sans?? Dvs censurerat Sans? Låter iaf så överskriften här.

Men nix. Det är Läkarmissionens tidning som har ångrat sig om innehållet i sin egen tidning, ang. vilka annonser som ska vara med. Självcensur möjligen. Men fortfarande en rätt så rejält missledande rubrik. Eller?

Det finns länder där de har censur på rikigt. Devalvera inte ordet så där..

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W håller med dig. Lite löjeväckande ton på inlägget.

Det skulle dock vara kul att höra hur de utvecklar "uppfattas som stödande". Jag har massor av förutfattade tankar som väntar på att bli bekräftade ;9

Anonym sa...

Mkt löjeväckande detta. Det värsta är att Sturmark tror att han sysslar med "existensiella frågor". Ursäkta, men nu självcensurerar jag vad jag känner om det.

Eran ständigt återkommande spaghettimonsterlogik, teodicebitterhet och allmänt tramsande om religion är inget annat än den värsta sortens pseudo-existensialism.

Att någon bojkottar er är precis lika rimligt som att bojkotta en pseudovetenskaplig kreationisttidsskrift. Det BÖR man göra.

Patrik N sa...

...då kan man ju undra varför du tillbringar så mycket av din vakna tid här med oss här på Humanistbloggen. Självplågare förstås.

Anonym sa...

Sanningen om Läkarmission
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=200898
"Därför lämnade direktorn plötsligt Läkarmissionen
Josefine Hörnberg fick nej till krav på extern revision"
Så Sans kanske ska vara glad att slippa ha att göra med Läkarmissionen ...

Mattias sa...

Jag har inte haft kontakt med Läkarmissionen tidigare, men jag är övertygad om att det har med den tendentiösa burkabilden på omslaget att göra. Den andas dessvärre islamofobi. Nu menar jag INTE att det var Sturmarks avsikt, men som chefredaktör borde han kanske haft koll på symboliken, vilka som har använt den tidigare, samt det allmänna tonläget i samhället. Ett olyckligt val, men det kommer ju förhoppningsvis gott om nummer i fortsättningen, så att man kan lära sig och gå vidare.

Creutz sa...

– Det må vara helt och hållet tillåtet för Läkarmissionen, att dra tillbaka sin redan bokade annons, utan annan motivering, än den sällsynt inskränkta dito, att en intellektuell skeptisk tidning skulle kunna vara anstötande för gamla kvinnor.

Men det lägger samtidigt ett löjets skimmer över både rörelsen i sig och deras syn på sin egen målgrupp.

Men – varför en kristlig organisation vill annonsera i en ateistisk tidskrift från första början, är för mig fullkomligt obegripligt.

Kristian Grönqvist sa...

Creutz

Nu tror jag det blev lite bakvänt här. Det var nog SANS som skulle annonsera i Svenska Journalen, men då kom plötsligt läkarmissionen på att ateisters pengar luktade illa, om jag har förstått det rätt.

Creutz sa...

Aha! Ursäkta...! Läste visst för kvickt... tyckte det var lite märkligt... Hrm...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se