21 jan. 2011

Seglora Smedja och islamofobi

I går var det premiär för den nya tidskriften SANS, ett existentiellt magasin i upplysningens anda. Detta uppmärksammar Seglora Smedja med ett litet blogginlägg i vilket det bland annat står:
Premiärnumret kommer att handla om religion och kvinnoförtryck och förstasidan pryds av en kvinna i burka med rubriken ”En religion för kvinnor?” infälld i bilden. Som vanligt får religionskritiken en islamofobisk undertext.
Detta är ett ypperligt exempel på hur dåligt begreppet religion är. En burka är lika lite representativ för islam som Seglora smedja är för kristendomen. När skribenten på Seglora smedja gör kopplingen burka och islam är det han/hon som underblåser islamofobin. Burkan representerar könsförtryck och islam används för att motivera detta. De religiösa som tycker detta är fel borde ta avstånd från detta, i deras tycke en felaktiga tolkning.

Sedan är det på gränsen till komiskt att skribenten läst fel, i verkligheten står "En Gud för kvinnor?" på SANS framsida. Den frågan hoppas jag även Seglora smedja kan svara nej på. Den Gud som anser att kvinnor skall stängas in är en Gud MOT kvinnor.

Om det skall ske ett närmande mellan Humanisterna och progressivt troende, så måste även de troende nyansera sin kritik av religionskritiken och själva erkänna att det finns religiösa uttryck som strider mot mänskliga rättigheter.

22 kommentarer:

Nils sa...

Måste säga att uppfinningsrikedomen för att slippa kritik är imponerande. När ni (indirekt) nu återigen blir pestsmittade som islamofober räcker inte konceptet med två tankar, nej nu ska burkan skiljas från islam.
Vore kul om du utvecklade det lite, Ulf G.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Det var inte det jag skrev, utan "En burka är lika lite representativ för islam som Seglora smedja är för kristendomen".

Med det menar jag bara att det är fel att tro att all islam innebär burka, precis som det är fel att tro att all kristendom representeras av Seglora smedja.

Nils sa...

Du anklagade skribenten för att göra kopplingen burka - islam.
Jag räds inte att blotta min okunnighet, vilka andra än muslimer bär burka?

Ni bedriver nån sorts eftergiftspolitik mot anklagelser om islamofobi. Islamofobi och antisemitism används nästan enbart för att brännmärka meningsmotståndare och tysta kritik. Eftergiftspolitk har aldrig varit framgångsrik, det är dags att brännmärka användningen av dessa begrepp som förgiftar debattklimatet.

Lennart W sa...

Nils: Är våldtäkter representativt för män? Är iaf nästan bara män som gör det.

Nils sa...

Är Lennart W representativ för internet-trollen?

Lennart W sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lennart W sa...

Nils: It takes one to know one

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Eftergivspolitik, öhh... puuuhh...

"Burkan representerar könsförtryck och islam används för att motivera detta."

Jag har tidigare frågat: Vilken blogg utanför SD-sfären har motsvarande islamkritik som humanistbloggen?

Slutligen finns det en mindre grupp judar i Israel som bär burka också, så det är inte fel att angripa SANS för antisemitism också.

Håkan W sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nils sa...

Som det sägs i artikeln Sverige, religionskritiken och rasismen får man inte låta sig tystas trots att kritiken misstänkliggörs. Finns ingen anledning att vara så ängslig för inkvisitionen.

Bra är också texten om DO. Sans verkar lovande så jag har beställt en provprenumeration.

Håkan W sa...

"Om det skall ske ett närmande mellan Humanisterna och progressivt troende, så måste även de troende nyansera sin kritik av religionskritiken och själva erkänna att det finns religiösa uttryck som strider mot mänskliga rättigheter."

Självfallet är det så.

Jag har nog dock aldrig stött på någon progressivt troende som inte "erkänner" att "det finns religiösa uttryck som strider mot mänskliga rättigheter."

Har Du?

Ulf Gustafsson sa...

Håkan W,

Ja, jag tycker det är det Seglora smedja gör just i det stycke jag kritiserar.

Eller, jag rättar mig själ, de har säkert erkänt att det finns religiösa uttryck som strider mot mänskliga rättigheter någon gång, jag skall kolla på deras blogg.

I detta specifika anser jag att användandet av islamofobi är ett försvar av islam.

Eftersom det görs i samband med burka, så anser de (tror jag) antingen att burkan inte är ett möjligt uttryck för islam eller att det är ett större problem om religionen islam får kritik än att kvinnor tvingas bära burka.

Ulf Gustafsson sa...

Detta svarar Helle på min kommentar på Seglora smedja:
"Vi har rättat rubriken nu. Faktum kvarstår att sekularisterna väljer att framföra sin religionskritik genom att koppla samman Islam med kvinnoförtryck."

Uppenbarligen anser Helle att man är islamofob om man kopplar samman islam med kvinnoförtryck och är kritisk till detta.

Helle anser antingen att det inte finns något kvinnorförtryck som rättfärdigas av islam eller så finns det ingen anledning att vara kritisk till detta förtryck.

Kan någon ge mig en bättre förklaring? Mina anser jag vara otroliga.

Håkan W sa...

Ulf G: Det är Din generalisering, som Du klokt nog själv rättar till, som jag vänder mig mot.

Jag är övertygad om att Helle Klein skulle kunna ge exempel på en rad ”religiösa uttryck som strider mot mänskliga rättigheter” om Du bad henne…

Men; nu pratar vi om ett specifikt uttalande från Klein där hon påstår att ”sekularisterna väljer att framföra sin religionskritik genom att koppla samman Islam med kvinnoförtryck”, en generalisering lika onödig som Din, och något jag kritiserar henne för i en ännu ej modererad kommentar, där jag (faktiskt) stödjer Din invändning.

Förstår Du min poäng?

Patrik N sa...

Det blir nog svårt ändå att få till det där önskade samarbetet med SvK i frågor om mänskliga rättigheter. I alla fall om vi gemensamt ska kritisera det kvinnoförtryck som förekommer inom Islam.

Ulf Gustafsson sa...

Håkan W,

Självklart förstår jag din poäng, tack!

Väntar med spänning på att läsa din kommentar, när den modererats.

Nils,

Håller med dig om att de två texterna i SANS är kanon.

Jag är inte ängslig för inkvisitionen, utan bara irriterad när min kritisk avfärdas som islamofobi.

Patrik Lindenfors sa...

Det finns ingen kommentar i modereringskön!

Ulf Gustafsson sa...

Patrik L,

Så du modererar Seglora smedja också, det trodde jag inte om dig ;)

Patrik Lindenfors sa...

:-) Missförstånd på min sida...

I och för sig vore det ett intressant uppdrag.

Håkan W sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Håkan W sa...

Jag hann inte svara... men Ulf G, Ditt svar var roligare än det jag hade tänkt leverera...:)

Så här skriver jag i alla fall (inte sååå spännande kanske):

"Helle: Att sekularister 'ofta' väljer att framföra sin religionskritik genom att koppla samman Islam med kvinnoförtryck försvarar inte meningen (som inte ens är en insinuation…) 'Som vanligt får religionskritiken en islamofobisk undertext'. Onödigt och dumt!"

Ulf Gustafsson sa...

Sara Larsson & Christer Sturmark skriver om detta på Newsmill

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se