9 jan. 2011

Undran över de s k religiösa

Under julhelgerna har jag läst tidskriften Voltaires temanr om Gud. [Voltaire får man graaatiiis som kund hos Kraft och Kultur ;)] Herrens Sebaot sägs vara oss en väldig borg, men mot vad egentligen? Detta ska utrönas … Det är med spänd förväntan jag först läser chefred:s programförklaring. Han är marxist och troende. Det senare efter ett mirakel; hans nyfödda dotter överlevde mot alla odds, den nyblivna fadern ber knäböjande … och blir bönhörd. Så sedan den natten är chefred Boris Benulic både marxist och kristen ... varför just kristen, tänker jag. Hade inte miraklet skett om han bett till Allah, eller Jahve för den sakens skull? Funderade han någon gång på det valet? Ett under är ett under.

Vi sekulära, vi som oftast inte heller tror på någon högre makts förmåga, kanske borde ställa frågan till just de halvljumma, de som ofta är med i svenska kyrkan trots att de skyggar inför begreppet kristen. I Voltaire ställer två skribenter frågan om varför Gud till laestadianer, ortodoxa syrianer, Jehovas vittnen, Dag Sandahl … men varför skulle just dessa ha svaret? Är det inte en felaktig tanke? Vi frågar ju inte heller den berusade, drogpåverkade om varför de missbrukar. Så vem kan egentligen svara på frågan?

Jag tror man måste gå till den förkättrade vetskapen, här de sociala vetenskaperna som söker svaret på människans hanterande av existensiell ångest. För att nu ta i. De religiösa gillar inte det; de vill inte göras till vanliga människor med vanliga behov av närhet, tillhörighet, bekräftelse som skydd mot ensamhet, rädsla eller upplevd meningslöshet. Dessutom finns det ju de som vill ha makt att styra och ställa över och med andra.

Som humanist tror jag vi är något på spåren med vår högtidsbok och vårt arbete med ceremonier, men vi behöver också bli bättre på att berätta om det sekulära samhället och diskutera det. Hur ser de 10 humanistiska budorden ut? Mänskliga rättigheter, tja kanske måste också de diskuteras? En fråga för oss humanister som vill nå de svagreligiösa … eller?


PS. Här finns nu några artiklar utlagda.
http://www.voltaire.se/
Samt ännu några häpnadsväckande.
2 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Välkommen Anneli,

Om man vill vara icke-dogmatisk, så kanske man skall undvika skrivna budord. Dock skulle det vara en bra övning på att utveckla en gemensam värdegrund för Humanisterna, kanske interaktivt, demokratiskt och internetbaserat.

Lite inspiration:
Ten Commandment Alternatives
TEN HUMANIST COMMANDMENTS

Patrik sa...

Om man läser de alternativa tio budorden - ur t.ex ett kristet perspektiv - undrar man "Varför?".

Vad jag menar? Ta varje budord för sig och ställ dig frågan "Varför?" efter att du läst dem. Vad är grunden till budordet? Vad är anledningen till varför man skall följa det? Vad händer om man bryter det? Om det inte gör någonting om man bryter det - varför ska man följa det? Om det inte gör någonting om man bryter det - är det väl korkat att budordet över huvudtaget finns?

Svåra frågor?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se