12 jan. 2011

Var är Gud?

Att läsa tidningen Dagen är en fascinerande upplevelse. Igår rapporterade de om Haiti. Landet har fortfarande inte hämtat sig efter jordbävningen vilket gjort att FN nu vädjar om mer bistånd. Svenska Sida har hörsammat uppmaningen och avsätter 100 miljoner kronor i akut nödhjälp.

Gud gör saker bara värre för Haiti. Inte nog med att det redan var ett av världens fattigaste länder, han skickade dessutom dit en gigantisk jordbävning. Gud gillar uppenbarligen inte fattiga - eller så älskar han dem så mycket att han vill att alla ska vara medellösa? Det är ju mest i fattiga länder som han blir tillbedd nuförtiden. Rika länder sysslar med annat (till exempel skickar 100 miljoner i akut nödhjälp).

Eller så är Han kanske upptagen? Dagen rapporterar nämligen att en hemlös man fått svar på sin bön och återförenats med sin mamma. Fast Youtube och intensiv mediabevakning kan förstås ha gjort sitt till. Guds vägar äro högteknologiska (förutom på Haiti - jordbävningar är mer urtida).

Vad gjorde den hemlöse mannen gjort för att förtjäna bönesvar som inte barnen på Haiti gjort? Svaret är centralt för den familj i Brisbane i Australien som befinner sig mitt i skyfallen som orsakar förödelse i nordöstra Australien. Är det Gud som är arg nu igen? (Australien är ju inte fattigt, har han missat det?) Australierna förbereder sig som bäst på katastrofen, och så även familjen Dagen intervjuat i Brisbane. De är där för att hjälpa till med uppstarten av en bibelskola och förbereder sig intensivt på det där specifikt religiösa sättet.
"I dag har vi bett mer eller mindre hela dagen och det fortsätter vi med."
Vill du hjälpa Haiti lite extra kan jag rekommendera följande sekulära hjälporganisationer som arbetar helt utan baktanke:
Röda Korset
Rädda Barnen
Läkare Utan Gränser

15 kommentarer:

Patrik N sa...

"The least you can do is to pray. Literally."

Gud tycks, om han finns, vara rätt sadistisk. Inte nog med den första enormt kraftiga jorsbävningen, han bjöd också haitierna som i panik sökte skydd på ett antal efterskalv som dödade och skadade ännu fler. Ett klargörande utralande från de som ofta hävdar att Gud hör bön vore på sin plats men de är upotagna med att i andra trådar med envishet hävda att Gud är kärlek och liknande. När ska förnuftet ta över och tvivlet om Guds existens infinna sig även hos dessa?

Patrik N sa...

Ursäkta alla felaktiga tecken, för stora fingrar för mobilens tangentbord.

Lennart W sa...

Patrik L verkar vara arg på Gud. Nästan lika arg som Bo är. Hur kan man vara arg på något man inte tror finns? Dumt eller dumt, eller låtsas ni bara?

En alternativ tolkning är att ni är arga på Haitierna som ber till Gud. Som om de inte hade nog ändå med egna problem, men nu ska de alltså även behöva utsättas för er vrede, pga deras försök att söka tröst och mening. Att ni inte skäms?

Patrik N sa...

Personligen blir jag arg på dina religiösa fränder som missionerar i förödelsen och sprider villfarelser till de som i brist på utbildning och kunskap saknar förmåga att se igenom de lögner som missionärerna sprider. Nog finns det utrymme för mer "skäms" här och där men i kön dit får nog kristna missionärer ta ett lägre könummer än Humanistbloggens bloggare.

Patrik Lindenfors sa...

Jag håller med Patrik Ns kommentar men skulle vilja lägga till att jag också är arg på alla de miljarder som spenderas på religiös tillbedjan runt hela världen i största allmänhet. Ett sådant fruktansvärt slöseri med pengar.

All respekt till de fattiga som i sin desperation vänder sig till vem och vad som helst som ger hopp om förbättring. Bara förakt till de som utlovar hjälp men tillhandahåller luftslott och tomma löften.

Lennart,
Jag tycker du någon gång ibland själv borde skämmas för dina avsiktliga misstolkningar. Du har vettiga saker att skriva. Skriv dem istället. Din tolkning av vad jag skrev är ingen "alternativ tolkning" av min text utan ett helt eget påhitt utan verklighetsförankring.

Lennart W sa...

Är det någon här som egentligen vet något om Haitiernas förmåga eller oförmåga, eller är det bara vad det ser ut som: förutfattade meningar?

Nej Patrik L, hela din text osar av ilska mot Gud. T.o.m. överskriften gör det. Funderar du aldrig över hur andra läser dina texter, eller är det bara när det gäller Bibeln och religiösa uttalanden som det är fritt fram för alla tänkbara (och iofs ibland även rätt otänkbara) tolkningar? Samma lek liksom. Tål du den inte, så var inte med och lek. Enkelt.

Patrik N sa...

Lennart,

Haiti var redan innan jordbävningen ett mycket fattigt land. I fattiga länder är utbildningsnivån oftast mycket lägre. Jag gissar att det med en lägre utbildningsnivå är lättare att tro på missionärerna när de säger att Gud skapade jorden på sex dagar och vilade på den sjunde. Lättare därför att teorin om Big Bang, Evolutionsteorin och mycket annat är okända begrepp. I detta antagande vilar det du kallar förutfattade meningar om haitiernas och andra fattiga människors särskilda skyddslöshet mot religiös indoktrinering. Det är väl inte för intet som dina katolska trosfränder i stor utsträckning missionerar i fattiga länder?

Kenneth Karlsson sa...

Lennart,

vi ateister kan ju inte veta om Gud finns eller inte, vi kan bara anta att han på sannolika skäl inte existerar. Vilket betyder att Patrik L mycket väl kan vara förbannad på Gud, för man vet ju aldrig, han finns nog inte, men ändå.

Själv kallar jag mig antiteist, vilket betyder att jag konstant är förbannad på Gud, då han, om han finns, är en sjuk diktator som jag, om Gud finns, skulle gå ut i evighetslångt gerillakrig för att bekämpa.

Dessutom har Patrik L i sin kommentar till dig. Det är du som borde tänka över detta om att skämmas. Och vad säger du själv om Haiti: hjälper bön?

Anders Bergdahl sa...

JAg tror att gud är upptagen med att vara arg på homosexuella...
Vårled idag är om kanske inte like roande som dagen, mer oroande. DOck är klarheten i homo hatet i deras ledare för ett par dagar sedan:
http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=9448&Itemid=31
MAn glider lite fint från pedofili till homos sex och S&M för att avsluta med:
"Alternativet till den skapelse­ordning som länge legat till grund för västerlandets etik och samlevnadsideal, blir ju i förlängningen en hämningslös anarki, där den starke utnyttjar sin position för att subjektivt definiera vad den svagare påstås uppskatta.
Äktenskapet mellan man och kvinna behöver återfå sin status – för barnens, framtidens och för det goda samhällsklimatets skull"

SKAPELSEORDNING!!!
Egentligen är ju detta förföljse av homosexuella, kanske borde värden idag göra gemensam sak med islamska homofober i broderskapsrörelsen.. om det nu inte var så att värden idag är islamofobins centralpunkt i sverige

Anders Gunnarsson sa...

Patrik N

Att fattiga tror på Gud i större utsträckning, gör ju inte Gudstron mer o-trolig. Dessutom gör du fel i att anta att t.ex. en katolik inte kan tro på både evolution och Gud samtidigt. Du gör här en klassisk halmgubbe som du sedan slaktar...

Kristna kan förena tro och förnuft. Kan du förena saklighet med din debattteknik, så blir samtalet än bättre...

Till sist är Guds existens inte beroende på om allt går oss väl. En välgödd, bortskämd och ultralärd "svensson" är oftast a-teist! En människa plågad och motarbetad sätter oftast sitt hopp till Den som är den yttersta rättvisan. Lidandet kan många gånger vara Guds megafon, till ett antal döva välgödda "mega"-fån! :-)

Guds vägar är inte dina vägar; Patrik N, vilket i slutändan (nog) är bra!

Kenneth Karlsson sa...

Annorzzz:

det är precis som är problemet med Gud. Han straffar alltså de fattiga på Haiti för att några välgödda syndare i Norden ska tänka om? Vilken sjuk liten jävel han är den där Gud, om han nu funnits.

Anders Gunnarsson sa...

Kenneth Karlsson

Tänk en gång till och se om du får till logiken...

Ilskan finns där, men ingen att rikta den mot. Tänkandet och rättvisepatoset finns (nog) också, men varför tänker du och är upprörd om allt som finns, finns? Och varför finns logik om allt är en kort parantes i den kosmiska natten?

Och varför är det bättre att sitta på ett fett asle i Norden och klanka ner på de stackars religiösa i 3:e världen???

Det är oss det är synd om...

Inga L. sa...

Patrik Lindenfors, vet väl själv bäst hur arg han är och på vem/vad. Jag läser inte in så värst mycket ilska mot just guden Gud, som Lennart gör. Jag skulle själv kunna uttrycka mig ungefär liknande. Jag kallar det kanske hellre sarkasm. ”Vad är det för en gud som ni egentligen tillber?” Ungefär.

Är det haitiernas gud eller är det missionärernas, som avses? Man måste nog vara rejält övertygad och tillitsfull själv, om man tycker att det ”osar” om rubriken ”Var är Gud?”. Och blind för att människor kan tolka händelser i världen på andra sätt. Även utan högre andliga makter.

Jag blir ofta arg, när jag läser och hör liknande saker, så som Dagen framställer det. Inte på någon gud. Det har nog aldrig hänt. Vilken gud är det jag skulle bli arg på? Det är ju som bekant några stycken att välja på. Nej, jag blir arg på alla självutnämnda budbärare och förvillare, som jag tycker visar förakt för lidande människor. Den påstådda guden är ju helt oförutsägbar och lynnig. Inte mycket att hålla sig till, när världen rasar omkring en.

Jag har sagt det många gånger tidigare i olika sammanhang, att jag kan respektera dem som hämtar styrka genom att kommunicera med någon tänkt högre makt. Litar man inte på sina egna krafter, är det OK för mig om man vänder sig till någon tänkt kraft utanför sig själv. Det har jag inga problem med. Man kan göra det framför mig, eller gå avsides. Helt egalt.

Det är när man börjar tolka in sina egna gudsbilder i andra människors känslouttryck eller skäl till yttre naturhändelser, som jag blir rejält arg. Behåll gärna era föreställningar för att stärka er själva, men låt era medmänniskor skapa och använda sina egna bilder. Om det är det som människorna behöver, för att orka med livet. Lita på att deras egna bilder duger. Respektera deras egna kraftkällor, innan ni prackar på dem era bilder, som kanske är helt främmande för deras egen kultur.

Sanslöst att tycka att någon skall ”skämmas”, för att denne inte visar tillbörlig respekt(?) för den gud som man själv tror på. Var lite mera tillåtande Lennart. Tänk på målet. Allas vårt gemensamma? Att ha empati för lidande människor.

Bo sa...

Lennart W

Nej jag är inte arg på någon gud. Däremot är gud (Yahve) en hiskelig figur.
Det jag tycker är vidrigt är att kalla denne för god etc.
Annorzzz påstår att denne gode guden använder lidandet som en megafon och jämte står Göran och sjunger lovsånger. Vilket fruktansvärt par.

Nu tror jag inte att folk som Annorzzz och Göran skulle bli trevliga och goda människor bara för att de slutar tro på gud. Den förakt de visar för människoliv och människors välbefinnande är för djupt ankrad för det.

Realisten sa...

Anders Bergdahl sa...
"JAg tror att gud är upptagen med att vara arg på homosexuella...
Vårled idag är om kanske inte like roande som dagen, mer oroande. DOck är klarheten i homo hatet i deras ledare för ett par dagar sedan:
http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=9448&Itemid=31
MAn glider lite fint från pedofili till homos sex och S&M för att avsluta med:
"Alternativet till den skapelse­ordning som länge legat till grund för västerlandets etik och samlevnadsideal, blir ju i förlängningen en hämningslös anarki, där den starke utnyttjar sin position för att subjektivt definiera vad den svagare påstås uppskatta.
Äktenskapet mellan man och kvinna behöver återfå sin status – för barnens, framtidens och för det goda samhällsklimatets skull"

Världen idag är bland den vidrigaste tidningen vi har i detta land, att kalla sig god kristen och sedan hålla med om det som står i den är sorligt...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se