18 jan. 2011

Vatikanen beordrade biskopar att inte rapportera barnövergrepp till polisen

Gulligull
Enligt AP har Irlands nationella TV och Radio kommit över ett brev från 1997 signerat av ärkebiskop Luciano Storero, påven Johannes Paulus II diplomatiska sändebud till Irland. Brevet innehåller bevismaterial om att Vatikanen berordrade mörkläggning av barnövergrepp inom kyrkan.

I brevet står att Irländska katolska kyrkans planerade initiativ att rapportera misstänkta barnövergrepp "ger upphov till starka reservationer av både moralisk och kanonisk art." Storeo skriver vidare att kanonisk rätt - som säger att både anklagelser och straff ska handskas inom kyrkan - "måste följas minutiöst".

Enligt AP visat brevet tydligt att Vatikanen inte håller sig till sanningen då de påstår att de aldrig instruerat biskopar att gömma undan bevis eller misstankar om brott från polisen. Barnrättsaktivister i Irland menar att brevet demonstrerar bortom alla rimliga tvivel att beskyddandet av pedofilpräster från polisen inte bara var sanktionerat av Vatikanen, utan även beordrat av dem.

Läs hela pressmeddelandet hos AP. Tack till Jan Andersson för tips!

Några Jesus-citat kanske kan passa?
Mark 10:13-14 Folk kom till honom med barn för att han skulle röra vid dem. Men lärjungarna visade bort dem. När Jesus såg det blev han förargad och sade: "Låt barnen komma hit till mig och hindra dem inte: Guds rike tillhör sådana som de.

Matt 18:6 Men den som förleder en av dessa små som tror på mig, för honom vore det bäst om han fick en kvarnsten hängd om halsen och sänktes i havets djup.

13 kommentarer:

BlackLabel sa...

Ponera att om detta skulle hända tex.inom Moderaterna,,, eller Humanisterna.
Brev från Reinfeldt eller Sturmark till sina lokal avdelningar som beordrade tystnad, och att detta ärende ska skötas internt, och att polis inte ska blandas in.

Ramaskrik någon?

BladeRunner sa...

Det känns som att sånt här har blivit vardag inom Katolska Kyrkan och att ingen bryr sig längre.

Anders Gunnarsson sa...

BladeRunner

Ingen bryr sig...
Vilken värld lever du i?

Z sa...

Vatikanen säger att bravet har missförståtts:

http://www.buffalonews.com/wire-feeds/24-hour-world-news/article316668.ece

BladeRunner sa...

Annorzzz,

Det är ju inte precis som att KK tar i med hårdhandskarna mot dessa brott, utan försöker mer släta över det och glömma att det någonsin har skett.

Anders Gunnarsson sa...

Bladerunner

Inte alltid är man stolt som katolik, och visst har hierkin sökt mörka. Men med nye påven har du en tysk pitbull-terrier! Skulle inte vilja vara pedofilpräst i KK idag (ö h t aldrig) men det är en utrotningshotad art. Hur ser det ut i de sekulära miljöerna tror du? Minskar eller ökar pedrastrin (äldre man, liten pojk; vilket var 90 % av fallen i USA) och pedofilin?

För får man bara bort de religiösa elementen minskar sexövergreppen, eller?

BladeRunner sa...

Annorzzz,

Mörkertalen är nog stora överallt. Men om jag skulle göra en helt okvalificerad gissning så tror jag att pedofilin ligger på ungefär samma nivå som förut, inom alla delar av samhället.

Janne A sa...

Den irländska TV-dokumentären om detta (sändes i förrgår?) finns här:

http://www.rte.ie/tv/wouldyoubelieve/av_index.html

Z sa...

Jag misstänkte redan när nyheten släpptes igår, att någonting inte riktigt stämde, och att även artikelförfattaren på AP, kanske anade det. "Kolla inte ett scoop två gånger!"

Formuleringarna var nämligen, något i stil med: "En organisation för sexuellt utnyttjade av kyrkan, hävdar att brevet bevisar att...."

Tror man brukar kunna försöka läsa brevet själv som reporter, i dessa Google translate-dagar (om det nu till äventyrs inte är på engelska) och att reportern kunde ha gjort det.

Janne A sa...

Z:

Din omtanke om KK är rörande.

"Vatikanen säger att brevet har missförståtts"
- bra, så är ju saken klar!

Att en organistation för de utsatta tolkar brevet annorlunda behöver vi tydligen inte tillmäta någon som helst vikt ...(liksom Amnesty Internationals tolkning)

FYI, brevet har varit tillgängligt för såväl AP's reporter som Irländsk TV. Dina insinuationer på den punkten är helt enkelt grundlösa.(brevet finns också publicerat i den länk du själv hänvisar till ovan - möjligen har sidan uppdaterats)
Av TV-programmet framgår tydligt att ett antal biskopar på Irland försökte få tillstånd en ändring av Vatikanens policy (mellan åren 1996-2000) så att offrens perspektiv skulle komma i första rummet, INTE kyrkans och den anklagade prästens, men till ingen nytta. Brevet från Vatikanen fick som effekt att knappast någon församling utanför Dublin överlämnade övergreppsanklagelser till polisen. Detta står i den artikel du själv länkar till ovan.

Anders Gunnarsson sa...

Ja, man kan ju alltid kolla källorna innan man går ut med bredsides sparkar...

Visst har det mörkats i Kyrkan, men Bengts blogg har en lite annan bild än ni. ;-)

http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/archive/2011/01/20/i-vatikanens-brev-till-irlands-biskopar-fr-229-n-1997-framkommer-inget-nytt.aspx

Bengt Malmgren sa...

Som sagt det stämmer inte att "vatikanen beordrade biskopar att inte rapportera barnövergrepp till polisen". Beklämmande att en blogg som menar sig stå för sans och förnuft inte kollar källorna bättre.

Patrik Lindenfors sa...

Brevet finns att läsa för alla och en var. Jag har gjort det: http://humanistbloggen.blogspot.com/2011/01/vatikanen-havdar-att-brevet-ar.html

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se