21 mars 2011

Att slå ifrån sig skulden och ta åt sig äran

Jordbävningen i Japan är en bra illustration av teodicéproblemet. Hur kan Gud låta en sådan katastrof drabba helt oskyldiga människor? Rabbi Harold Kushner försöker vända på perspektivet, i en intervju i CNN. Gud är nog god ändå.
Whenever a disaster like this occurs, I go back to the Bible, to the First Book of Kings. Elijah, in despair over the situation in Israel, runs to the desert, back to Mt. Sinai to find the God of the Revelation to Moses.

"And lo, the Lord God passed by. There was a mighty wind, splitting mountains and shattering rocks, but the Lord was not in the wind. There was an earthquake but the Lord was not in the earthquake."

To me, that is the key: the Lord was not in the earthquake.

Natural disasters are acts of nature, not acts of God. God cares about the well-being of good people; Nature is blind, an equal-opportunity destroyer.

Where is God in Japan today? In the courage of people to carry on their lives after the tragedy. In the resilience of those whose lives have been destroyed, families swept away, homes lost, but they resolve to rebuild their lives. In the goodness and generosity of people all over the world to reach out and help strangers who live far from them, to contribute aid, to pray for them.

How can people do such things if God were not at work in them to lend a counterweight to a natural disaster?
Käre Rabbi Kushner, det är fruktansvärt smaklöst att låta sin Gud ta åt sig äran för människors hårda arbete, välvilja och empati. Människor hjälper inte varandra i nödsituationer för att de fått order ovanifrån - medkänsla och empati är djupt mänskliga egenskaper - egenskaper som är vårt hopp inför framtiden. De kommer inte utifrån, framtiden ligger inte i någon annans händer, egenskaperna finns inom oss, men behöver stöttas och tränas för att nå sin fulla potential. Det är vi människor tillsammans som bygger framtiden.

Vill du göra något för Japan? Här är tre organisationer värda ditt stöd. Omtanke utan baktanke:
Röda Korset
Rädda Barnen
Läkare Utan Gränser tar inte emot öronmärkta pengar för Japan, men har tre team på plats sedan i lördags.

9 kommentarer:

Kalas sa...

Läkare Utan Gränser kanske inte tar emot öronmärkta pengar för Japan, men de har tre team på plats sedan i lördags.

"Läkare Utan Gränser har ett internationellt team på 11 personer uppdelade i tre grupper som sätter upp mobila klinker och gör utvärderingar i Miyagi som en följd av den enorma jordbävningen och tsunamin i fredags. Arbetslaget består mest av personal från Läkare Utan Gränsers japanska sektion. Inga svenskar deltar i insatsen för närvarande."

http://www.lakareutangranser.se/nyheter/2011/Mars-2011/Insatsen-i-Japan-fortsatter/

Patrik Lindenfors sa...

Tack! Jag har ändrat.

Anonym sa...

Tja, definierar man Gud som den goda kraft som finns i varje människa så är det klart att Gud var närvarande även om frågan då blir om inte själva begreppet Gud urvattnas. Men jag föredrar nog hellre det framför åsikten att det var Gud som aktivt orsakade jordbävningen för att straffa, lära oss en läxa eller få oss att växa moraliskt.

Ulf Gustafsson sa...

Naturkatastrofer är naturliga, inte presenter från Jultomten. Jultomten delar ut klappar till snälla människor för att göra dem glada. Naturen är blind och gör inte skillnad på människor.

Var är Jultomten idag i Japan? Han finns i modet hos människorna som bygger upp sitt liv igen innan jul. Han finns i snällheten hos de som skickar gåvor till Japan i hans namn och de önskar att de överlevande skall få klappar av tomten igen.


Tur att ni inte tror att jag är seriös med ovanstående, för då skulle jag nog klassas som både okänslig och lätt rubbad.

Lennart W sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lennart W sa...

Ulf G: Jag tycker tvärtom att det där lät väldigt bra. Tror inte alls att Jultomten orsakar någon jordbävning. Och Jultomten (=du?)kommer kanske med julklappar även till dina barn om de är snälla. Att Jultomten finns i snällheten är poesi som kan få barn och kanske även en och annan vuxen att jultindra med ögonen.

Många andra har för länge sen glömt att de har varit små. Är nog inte bara positivt! Positivt är däremot om alla bidrar till att hjälpa så gott de kan. Oavsett var de hämtar sin energi ifrån. Gör du en bra insats, och tror det beror på hjälp från Jultomten, så var så god! Du behövs!

Jim.L sa...

"Här är tre organisationer värda ditt stöd. Omtanke utan baktanke:
Röda Korset
Rädda Barnen
Läkare Utan Gränser"

Omtanke utan baktanke vettefan om jag tror på.
Röda korset tar ju generösa "administrativa avgifter".
Dessutom tycker jag att de där 10 miljoner kronorna som stals från generösa och ideelt arbetande, som istället gick till bilar, resor och annat snaskigt inte borde glömmas allt för fort.

Patrik Lindenfors sa...

Röda Korset har under de senaste åren använt under 14 procent av sina pengar till administration och insamlingskostnader. En bedragare kan vem som helst råka ut för. De enda som förlorar om vi skulle lyssna på din cyniska kommentar skulle vara de nödställda. Har du ett bättre sätt att nå fram till dem eller är du bara gnällig?

Lokatt sa...

Fantastiskt resonemang av rabbinen! Gud är alltså med de goda människorna överallt, men bara inte där Naturen styr. -Det lilla oskyldiga barnet som just nu någonstans i världen våldtas av någon ondskefull person, är det Naturen som gör detta? Eftersom den gode fadern som vanligt inte ingriper?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se