13 mars 2011

En ursäkt till Per Ewert

I min och Christer Sturmarks artikel "Stäng de religiösa friskolorna" från häromdagen påstod jag att Per Ewert är medlem i Livets Ord. Detta har visat sig vara helt felaktigt. Det är min förskyllan (inte Christer Sturmarks), och jag vet inte riktigt var jag har fått idén ifrån, men det spelar ingen större roll, för den är fel. Det står på Per Ewerts hemsida att han är medlem i Kungsportskyrkan i Huskvarna som, om jag har förstått det rätt, är en pingstförsamling tillhör EFK (Evangeliska Frikyrkan - svårt att få det här rätt uppenbarligen...). Jag beklagar misstaget, jag var så säker på Livets Ord att jag inte gjorde någon bakgrundskoll och då blev det så här. Som någon sorts plåster på såren erbjuder jag Per Ewert ett gästbloggsinlägg med valfritt ämne. Mellan 500-1000 livsåskådningsintresserade om dagen läser Humanistbloggen - så det är ett erbjudande om en chans att missionera. Jag framför härmed min ursäkt till Per Ewert och läsekretsen och lovar bot och bättring vad gäller faktakollen.

17 kommentarer:

Isidor sa...

tänk om vi kunde få såna här ursäkter från förespråkare för andra halvtaskigt underbyggda påstående.

Anders Gunnarsson sa...

Jag satt ändå en halvtimme och sökte på koppling mellan Per Ewert och LO (då jag misstänkte att detta var felaktigt) och hittade inget mer än att LO-förlag var intresserade att ta över hans bok!

Faktakollen brister rätt ofta, här och där... Har ni testat google (finns som vektyg på nätet) eller ens att maila, innan ni går till frontalattack mot personer/instutioner? Vad har ni t.ex. för grund i att kungsportsgymnasiet inte följer kursplanen? Att någon översekteristisk LO-skola skulle missta sig här, förvånar inte mig. Men att t.ex. Per Ewert:s kollegor skulle lära regelvidrigt, finner jag högst osannolikt...

Jag tror ni far med osanning. Att ändamålen helgar medlen, tror inte jag på (och ingen annan katolik heller, inte ens den av er förhatlige Ignatios av Loyola)! Om ni fortsätter så, tror jag era "förmodade björntjänster", rekylerar å det grövsta!

Allt gott

Patrik Lindenfors sa...

Annorzzz,
Apropå faktakoll: vi har inte hävdat att Kungsportgymnasiet inte följer kursplanen.

Du får gärna påpeka när vi far med osanning.

Anders Gunnarsson sa...

Patrik L

Så här skriver ni i er artikel riktat mot Per Ewert:s artikel (där han alltså kopplas felaktigt till LO): "Istället måste själva skolan vara icke-konfessionell, i linje med vad som står i läroplanen. Uppenbarligen indoktrineras barnen i Livets Ords skolor, inte för att de inte får adekvat undervisning i evolutionsteorin utan för att de itutas att skapelseberättelsen är en "lika bra" förklaring."

Så min poäng var: finns det belägg för att "religiösa friskolor" en mas "itutas att skapelseberättelsen är lika bra"? Eller är det halmgubbar ni avrättar (skulle inte vara den förste eller siste dito)!

PL: "Du får gärna påpeka när vi far med osanning."

AG: Det gör jag (nog) lite för ofta. Roligare job kan man ha! Era "Don Quijote" attacker mot alla religiösa väderkvarnar är ju lika sakliga som det verkliga hotet från väderkvarnarna! :-)

Allt gott

Patrik Lindenfors sa...

Annorzz,
Om du bemödar dig med att läsa artikeln så finner du orsaken till varför vi stämplar Livets Ords skolor som odugliga. Det står nämligen där.

Du påpekar inte faktafel. Du hävdar helt egna tolkningar av katolicismen där du använder koncilier och katekesen som protestantiska fundamentalister använder bibeln.

Anders Gunnarsson sa...

Patrik L

AG: Jo, jag läste och har läst igen! Och som jag skrev innan, så höll jag delvis med kritiken (om du hade läst det 11/3 runt kl 12, se dock nedan)

"En bra artikel. Det finns inte mycket att tillägga. Möjligen att ropet om stägning är (nog) patetiskt. Ropet om att kursplanerna måste följas är betydligt rimligare. Biblicistskolor kan urarta - och har urartat - och de bör begränsas å det kraftfullaste. De normala religiösa friskolorna är i absolut majoritet. Att stänga dem vore en katastrof för valfriheten och kvaliteén!"

PL: "Du påpekar inte faktafel. Du hävdar helt egna tolkningar av katolicismen där du använder koncilier och katekesen som protestantiska fundamentalister använder bibeln."

AG: Då är det väl enkelt att du i din stora magistrala "kunskapsfullkomlighet" kan visa mig vart jag tolkat fel. Om jag lär något som står i motsats till KK:s lära, bortse ifrån det direkt (och jag ändrar mig när ni motbevisat mig)!

Allt gott

linusanderas sa...

"om jag förstått det rätt" . Nej, det där med frikyrkliga samfund var ni uppenbarligen ingen vidare koll på. Det är en församling knuten till EFK (Evangeliska Frikyrkan) och inget annat.

Patrik Lindenfors sa...

linusanderas - tack för rättningen, jag har ändrat. Den här gången gjorde jag en koll på Kungsportskyrkans hemsida innan jag skrev, men hittade ingen tillhörighetsuppgift. Då kollade jag deras historia och de visade sig sprungna ur en smyrnaförsamling - som tillhör pingströrelsen. Nu tar jag ditt ord på EFK, trots att du kommenterar anonymt. Hoppas det slutligen blir rätt.

Patrik Lindenfors sa...

Annorzzz,
Du har i ett annat sammanhang hävdat att tron var klar redan vid Jesus död och att ingenting därför är mänskliga påhitt. Om jag förstod dig rätt. (Bäst att kolla om jag förstod det rätt innan vi fortsätter. Har du den åsikten?)

Per Ewert sa...

Sedär. Sent ska syndarn vakna. Evangeliska frikyrkan (EFK) var alltså rätt svar på tiotusenkronorsfrågan. Ursäkta min griniga ton, men det här tycker jag faktiskt var skräpdåligt. Jag tinar väl upp igen efter en stund kantänka. Erbjudande taget, jag grunnar på ämne.

Det finns dock några punkter som behöver klargöras i själva sakfrågan, filar på en replik, förhoppningsvis på Newsmill om några dagar.

Anders Gunnarsson sa...

Patrik L

PL: "Du har i ett annat sammanhang hävdat att tron var klar redan vid Jesus död. Om jag förstod dig rätt."

AG: Ja, hela trosarvet fanns i Guds Ordet själv; "Jesus Kristus"! Genom Honom är Guds fullkomliga och slutgiltiga uppenbarelse fullbordad (se katekesen.se 65f (lk9). Kyrkan kan dock genom dHA och läroämbetet få en större insikt i denna trosskatt och omsätta den i livet (lk15). Den rätta tolkningen av denna trosskatt kan bara petri efterträdare och biskoparna ha och de kan definiera dogmer (lk16, katekesen.se 85-90)! Allt finns där dock i begynnelsen. Ingen kyrkotrogen har någonsin sysslat med "hittepå"! Det är andra protestAndar bättre på; ingen nämnd och ingen glömd!

Allt gott och kul att du frågade först. Väntar på vad som kommer härnäst. :-)

Marie sa...

P-E, Då repeterar jag min fråga från den 9/3 och hoppas att du där kan ge ett svar.
PerEwert,
du skriver på Newsmill följande: "Svårigheten att nå ett öppet samtal grundar sig kanske mest på ateistens dilemma att Darwin får inte under några som helst omständigheter förlora. Om Darwin skulle falla är allt förlorat. Många gudsförnekare vägrar därför att över huvud taget diskutera frågan, med förklaringen att Darwin vunnit loppet en gång för alla redan för 150 år sedan. Ateisten har därmed målat in sig i ett hörn där han eller hon helt enkelt är tvingad till denna drastiska inställning."

Hrm, jag bara undrar, vem är det som målat in sig i ett hörn? Du vet att det fanns ateister före 1859 va? Jag är ledsen att behöva göra dig besviken men ateismen står och faller inte med evolutionsteorin.

Vill du angripa ateismen eller evolutionsteorin? Det är nämligen en viss skillnad. Ateismen är betydligt äldre än Darwin, en sisådär drygt 2000 år äldre.

2011-03-09 21:40

Patrik Lindenfors sa...

Per Ewert,
Återigen: ursäkta.

Annorzzz,
Om läran var klar och Petrus efterföljare hade den rätta tolkningen, hur ska man då förstå en egenhet som limbo. Först fanns det inte, sen fanns det, sen fanns det inte igen. Någonstans på vägen måste Katolska kyrkan ha haft fel? Om nu inte Gud ändrar sig vartefter prelaterna funderar.

Anders Gunnarsson sa...

Patrik L

Limbo är inte dogmatiskt fastslaget (som det mesta i tron). Se CA

En katolik kan vara trogen KK:s tradition, genom att tro på limbo eller inte tro på limbo! Vad tror du själv är mest katolskt?

Allt gott

Patrik Lindenfors sa...

Annorzzz,
Jag tror det är mest katolskt att tro på limbo. Det är det som är svårast att tro på.

Anders Gunnarsson sa...

Patrik L

Du tror jag tvärt om. Det ska vara lätt:are att tro rätt:are! Det dåraktiga lämnar jag till dem som förstår sånt bättre än jag!

Ps 14 och 1! DS :-)

Per Ewert sa...

Marie: ateismen.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se