9 mars 2011

Hur man lämnar katolska kyrkan

Idag är det askonsdagen, första dagen i den kristna fastan. Nunnorna i min gamla skola brukade uppmana oss barn att hedra fastan genom att försaka något vi höll kärt. Avstå en efterätt, kanske, eller avstå barnprogrammen någon kväll. Inget svårt - lagom för barn.

För vuxna är det mer på allvar - lite större försakelser. Är du döpt som katolik men inte troende så varför inte passa på att ta steget och göra den ultimata försakelsen? Lämna kyrkan! Så här gör du.Jag har letat fram det här inslaget efter en diskussionen med en italiensk vän om vad som händer när man lämnar katolska kyrkan. Han påstår nämligen att man då blir automatiskt exkommunicerad, vilket det här inslaget påstår att man inte blir. Han skulle nämligen älska att bli exkommunicerad, men orkar inte gå ur om det bara är en teknikalitet - vilket det verkar vara.

Varför man bör gå ur katolska kyrkan? Behöver du verkligen påminnas så kommer här en kort förklaring från Stephen Fry.Eller så kan du följa Bitte Assarmos blogg. Hon är troende katolik och brukar blogga sig igenom fastan.

9 kommentarer:

Anders Gunnarsson sa...

Ja, tydligare kan det inte sägas (och denna debatt vann Fry/Hitchens).

Jag stannar i KK! Inte för att det är en lätt väg (men rätt), utan för att KK är en positiv kraft i världen, trots Fry:s fullständiga bespottande och (i o f s välartikulerat, men bisarrt inkrökta) underlivsperspektiv på den Kyrka han älskar att hata.

Den upplysning Fry sägs tillhöra är en intellektuell härdsmälta. Materialist + liberalist + protestAnde:ist

Ja, alternativet känns inte lockande. Dit vill jag inte gå, om så alla mass:upphittade missuppfattningar skulle varit sanna (t.ex. More:s kamp mot reformatorerna gav ca 2 bål - dock inte pga engelsk bibelöversättning - medan reformationen resulterade i tusentals engelska katolska martyrer)!

Lycka till på er försakelseväg!

PS! Försaka bara inte förnuftets, religionens och er värdighetens väg! DS!

John Lönnmyr sa...

Annorzzz,

Du skriver ofta om meningsmotståndares hat mot KK. Jag tror varken Frys, Hitchens eller ex. Patrik L:s engagemang drivs av hat. Eller är det hat som driver dig att gå i polemik med ateister?
Du kan uppfattas som lätt paranoid.

I all välmening!

Anders Gunnarsson sa...

John L

Efter att ha sett Fry ett par ggr på den videon, så karakteriserar jag hans militanta antikatolicism som hat. Jag kan inte förklara det på annat vis, kan du. Förutom att han har ett antal faktaoider, och är brilljant i sin retorik; så spottar fradgan.

Patrik L kanske inte har hat, jag känner honom inte och Hitchens vet jag ännu mindre om (förutom att det jag sett är inte balanserat).

Allt gott

PS! Jag är inte paranoid, då jag (nog) varit lika antikatolsk själv (i all min okunskap)! DS!

Benzocaine sa...

En god anledning om man inte är troende katolik är att slippa kyrkoavgiften. Fast den kanske de drar ändå?

JemyM sa...

Annorzzz, ursäkta, men jag trodde du hade mer kött på benen än två paragrafer ad-hominem/red herrings. Att sen vifta bort kritik som "hat" är nonsensretorik.

Sen med tanke på allt onödigt ont KK gör i världen är det inte klandervärt att säga ifrån och om inte det hjälper motarbeta den.

Anders Gunnarsson sa...

JemyM

Jag är helt övertygad om att KK är en positiv kraft i världen; med 1/4 av all sjukvård och ännu mer utbildning (en gång var båda dessa siffror 100%)!

Inslaget är så fruktansvärt vinklat att ingen mer än de redan över-övertygade fullständigt katolikilliterata och svältfödda individerna kan tro på sånt elände.

Allt gott

Janolof sa...

100% Verkligen? När har KK haft hand om all utbildning och sjukvård i ex.vis Kina?

Anders Gunnarsson sa...

Janolof

Traditionell Kinesisk Medicin är ju bara vidskepelse, så det räknas inte... :-)

Janolof sa...

Annorzzz, det är fortfarande en gåta vad du menar. När hade KK 100%av världens utbildning och sjukvård? Medeltiden? Saknades utbildning och sjukvård i muslimska länder då? Var den europeiska medicinen vid den tiden mindre vidskeplig än den kinesiska?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se