8 mars 2011

Internationella kvinnodagen!

Idag är det internationella kvinnodagen. Här kommer därför en teckenförklaring på klädesplagg som inte har med kvinnoförtryck att göra. Det kan inte ha med kvinnoförtryck att göra eftersom de kvinnor som i så fall skulle vara de förtryckta tillhör folkgrupp som är förtryckt. Eller folkgrupp, förresten, mer en livsåskådning. Och livsåskådningar väljer man ju själv, som alla vet, det har ingenting med indoktrinering sedan barnsben att göra. Så det är felaktigt på många plan att publicera den här bilden. Man kanske till och med skulle kunna klassa det som islamofobi, om man vore lite slarvig. En rättare formulering vore nog islamkritik.
Bara för att förtydliga: Humanisterna anser att alla får ha vilka kläder de vill på sig. Det är hela poängen med det här inlägget.

6 kommentarer:

Isidor sa...

Whooops!
Satir och ironi är svårt. Fundamentalister har nämligen ingen humor. Det ligger liksom lite i sakens natur.

Fast jag håller med...

Anonym sa...

Bart Simpson gick ett steg längre när han på svarta tavlan skrev något i stil med detta: "Jag skriver inte att jag ogillar '°!"#€%&'. För jag är rädd."
Jag hittar inte det klippet kanske beroende på att avsnittet censurerades bort och därmed aldrig har funnits, vilket medför att jag talar i nattmössan och slipper vara rädd.

Ulf Gustafsson sa...

Hög tid att var tydlig:
"Jag vill bära niqab" är en fullt acceptabel sedvänja.
"Du skall bära niqab" är kvinnoförtryck.

Eftersom det inte alltid är lätt för en utomstående att skilja på dessa två sedvänjor, så förenklas det och man blir emot båda eller för båda. Låt bli det!

Kristian Grönqvist sa...

Ulf

Fortfarande under förutsättningen att inte klädkod finnes.
Poliser med burka eller nicab blir trots allt lite förvirrande. Kirurger och sjuksköterskor likaså...:-9

Inga L. sa...

Ulf G
Och varför VILL kvinnor bära niqab? (Du behöver inte svara – Bara tankar som jag får av dina tankar.)

För att hedra gud. Varför HAN nu skulle bli hedrad av det. För att några lärde säger att han blir det.

Eller för att slippa bli nypt i rumpan jämt och ständigt? Av män som lärt sig att kvinnors kroppar är lovliga att tafsa på? Om de är så dumma att de inte täcker sig.

Eller för att göra Pappa glad? Pappa kan känna sig lite lugnare för dotterns dygd?

Eller för att likna Mamma? (Som bär niqab - av vilket skäl då?)

Eller av flera andra skäl?

Alltså kan man som utomstående bara göra fel. Eller?

Man kan titta tomt framför sig och låtsas att man inte ser att något är annorlunda.
Man kan stirra föraktfullt mot det som representerar kvinnoförtryck.
Man kan försöka bortse från tygstycket. Och gå ett steg till och se vad som finns inuti ”förpackningen”.

Jag brukar försöka välja det sistnämnda. Många schalklädda kvinnor säger att de vill bära huvudduken för att de vill bli sedda som människor och inte som könsobjekt. Det kan troligen fungera i de länder där majoriteten bär schal.

Men här i vår kultur är ju förstaintrycket ändå en schal. En diskret sedesam schal, en färgrik schal, en moderiktig schal. Schalen är hur som helst det första som ögonen fastnar på. Ju mindre ort, ju mera sticker de ut. (Några gånger har jag mött en niqabförsedd kvinna, men det är sällsynt, även om jag bor i storstad.)

Schalen fungerar för mig på samma sätt som ett stort upptuperat hår, en flerfärgad gelead tuppkam, starkt sönderrivna jeans eller något annat som bäraren vill framhäva. Av osäkerhet eller tonårstrots eller av tusen andra skäl.

Ganska klart är väl i alla fall att sistnämnda människor inte vill vara några små grå möss, som försvinner i folkmängden. De VILL bli sedda. Oftast tittar jag på dem med ett litet leende. Men när jag ser en schalklädd kvinna kan jag inte le utan vidare. Leendet kan ju missförstås. Hjälp!

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se