12 mars 2011

Lördagsunderhållning: Exorcisten på "riktigt"

10 kommentarer:

Anders Gunnarsson sa...

En så god-trogen själ som jag skulle "jättehjärna" vilja veta hur de ärovördiga humanisterna förklarar fenomenet ifråga...

Är det kramper, mental störning eller vad?!?

Anonym sa...

Annorzzz,
Människan har vissa fantastiska förmågor. Jag tror att riter och olika former av katharsis kan ha omvälvande och positiva effekter, en större kunskap om sådant skulle vara bra.

Personligen tror jag att KK borde sträva efter att studera detta mer vetenskapligt, jag vet inte om man har den möjligheten, intresset eller förmågan.

Jag tror också att det går att uppmuntra till en mer ödmjuk attityd, när prästen säger att folk snackar andra språk så är det ett påstående som kan studeras vetenskapligt. Om sådana påståenden vore sanna så skulle jag förvänta mig något slags empiriskt stöd (vilket säkert finns på nätet och det skulle vid närmare granskning visa sig vara dåligt stöd, antar jag).

Satan betraktar jag delvis som ett metafysiskt påstående och i den aspekten är det ok. Jag tror visserligen att också metafysik ska kritiskt granskas men det är en omöjlighet i dagens antirationalistiska klimat.

Om folk vrider och vänder på sig är det människans natur i vissa omständigheter. Jag tror att en alltför kvick religös eller humanistisk reduktion av sådant är olyckligt.

Mattias sa...

Det är lite lustigt att hoppa till slutsatser på det där viset, när många tillstånd av psykos kan medföra fysiska reaktioner som också ligger utöver det normala, fastän det därmed inte är sagt att de skulle vara onaturliga. Normal =/= naturlig, när allt kommer omkring. :)

Det är klart att det ligger nära till hands för vissa att prata om främmande varelser som träder in i ens kropp etc när kroppen börjar agera på sätt som vi inte kan finna vägar för att inkludera i vår egen kulturella förståelse för människan. Det skapar en upplevelse av någonting främmande som så att säga är "inneboende" i kroppen, och något främmande kan ju inte vara något eget, således är det en naturlig psykologisk reaktion att vilja lägga det på något yttre. Det kan liknas vid en skyddsmekanism som vi antar för att kunna upprätthålla en känsla av herravälde över kroppen.

Det är fascinerande att ta del av empatiska, kvalitativa studier av paranoid och katatonisk schizofreni - de avslöjar något av vidden i vår kreativa och gestaltande potential. Hjärnans förmåga att dra kopplingar vilt och utan hänsyn till logik och förnuftighet åskådliggörs stundtals lika tydligt som när vi försöker återge våra drömmar.

Demoner som Exorcistens "Pazuzu" är nog bäst att betrakta som laddade symboler för många av de skeenden vi bevittnar som ligger utanför den kulturella erfarenheten av vad det innebär att vara människa.

BladeRunner sa...

Det här är ju verkligen vad religioner behöver: Att gå tillbaks till häxdoktorer som driver ut onda andar. Haha, vilket skämt. Stenåldern vill ha tillbaka sitt sätt att se på sjukdomar.

Jag tror det finns en betydligt enklare förklaring än att djävulen besitter ens kropp. Dom stakarna har nog bara fått för lite uppmärksamhet. Lösning: Fejka lite galenskap och få en präst att mumla lite på latin och hips vips så är du i strålkastarljuset.

Mattias sa...

Tänker du likadant om fall av psykos/schizofreni också? Folk som bara vill ha uppmärksamhet? Många psykoser har ju till exempel religiösa inslag.

Sedan har vi ju en hel del bisarra exempel från mer karismatiska trossamfund, med folk som i vanliga fall inte får några psykotiska upplevelser, men som ändå hamnar i tranceliknande tillstånd, kanske självsuggererat.

Otroligt spännande i vilket fall, om man är intresserad av medicinsk psykologi. :)

BladeRunner sa...

Mattias

Nu snackade jag om folk som söker upp exorcister. Vissa av dem lider säkert av psykoser/schizofreni och då kan man hoppas att prästen är tillräckligt smart att skicka vidare dem till en legitimerad psykiater för vård.

Du tycker väl ändå inte att det är vettigt att hålla på med exorcism?

Anders Gunnarsson sa...

Bladerunner

Din yttersta förklaring är alltså att allt är fejk! Trovärdigt? Rimligt? Logiskt?

Ibland undrar jag, vad är sjukt/friskt i vår livsåskådningsdjungel... Om inget annat funkar och exorcism funkar, så är det ljuset det är fel på.

Ingen annan som har en bättre förklaring? Om inte får jag va så godtrogen att jag tror det är precis vad det empiriskt studerbart verkar vara!

Stackars lilla GOD-trogna, korkade mig! :-)

Inga L. sa...

Mattias Irving
Jag håller i princip med dig om båda dina kommentarer i den här tråden. I tidigare blogginlägg har jag flera gånger berättat om en nära kvinnlig släkting, som gick in i en djup psykos för drygt 10 år sedan. Detta hände efter tre svåra händelser i hennes liv, tätt efter varandra. Dödsfall och problem med barnen bl.a.

Hennes sjukdom har jag sen följt på nära håll och jag kan försäkra att hon var helt och fullt övertygad om att hennes värld var fullt verklig. Hon blev lika indignerad, om man ifrågasatte den, som Annorzzz och likasinnade brukar bli, när man ifrågasätter honom.

Det är alltså stor tragik i den här sjukdomen och den är i mycket hög grad anhörigas sjukdom. Make och barn och andra släktingar. Jag har kunnat hålla någorlunda distans till hennes värld pga mitt yrkesarbete, där jag träffat många i liknande situationer. Alla andra har i princip lämnat henne. De har inte orkat med hennes andevärld, som är något mindre befolkad numera, om du förstår vad jag menar.

Jag har inte alltför bryskt ifrågasatt hennes värld, men inte heller följt med henne in i den, vilket hon i skarpa ordalag krävt. Många gånger. Tala om ”missionerande”. Ojoj. Ingen övertalning, utan antingen tror man eller inte på hennes värld.
(”Att vara förföljd är hemskt, men att ni inte tror på mig är ännu värre.”)

Vad jag inte kan förstå är hur du och andra företrädare för religiösa samfund kan gå ut och propagera för att era ”hjärnspöken” skall vara norm och moral för så många som möjligt. Jag får inte ihop det.

Själva känslan som ni inom kyrkan vill frammana, förstår jag. Visst kan det vara skönt att ryckas med i ”lyftande” sång och musik. Jag gör det gärna. I någon kyrka eller i andra konsertsammanhang. Bach älskar jag.

Men därifrån till att låta hela dagen, hela tillvaron kretsa kring just din gud. Genomsyra allt man gör. ”Vi tror på en ...”

Jag behöver väl inte säga mer. Liksom att det finns många gestaltningar och föreställningar. Alla vill att just deras gudom eller andeväsen skall vara normerande

BladeRunner sa...

Annorzzz

Vissa lider säkert av riktiga sjukdomar men resten fejkar nog på ett eller annat vis, medvetet eller omedvetet. Det är trovärdigare, rimligare och mer logiskt än alternativet att demoner och djävlar besitter din kropp för att, ja vadå?, ta din själ? Du får tro på hur mycket hokus pokus som helst, jag låter Occams rakkniv ta hand om den här.

Marie sa...

Om man på Youtube eller Google söker på "Africa's Witch Children" eller "Dispatches: Return to Africa's Witch Children" så kan man se präster driva satan ur femåringar, mot betalning förstås. Detta är riktigt jävla eländigt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se