29 mars 2011

Ny varningsskylt

89 kommentarer:

Lokatt sa...

Hihih!

Acreator sa...

Har det gått Humanisterna helt förbi att en statlig utredning readn 2006 visat att 47% av barn på svenska barnhem uppges ha blivit sexuellt utnyttjade i någon form. Man räknar med att bara mellan 1950 och 1980 så handlade det om 160 000 barn. 80 000 skulle alltså varit utsatta för sexuella kränkningar och övergrepp.

Lägg därtill det faktum att en bedövande majoritet av övergrepp mot barn sker i deras egna hem, av föräödrar och fosterföräldrar.

I Stockholm katolska stift har det rapporterats fyra övergrepp av präster, varav två är mycket osäkra. Detta sedan 1947.

Patrik Lindenfors sa...

Det är för djävligt att det förekommer barnövergrepp var det än inträffar. Men det är än mer för djävligt när de som utför övergreppen skyddas. För att inte tala om när dessa övergrepp utförs av människor anställda i en institution som påstår sig stå för någon sorts högre etik och moral som de tror att vi andra ser upp till.

Men det värsta är nog när institutionens anhängare försöker förringa problemen med att det minsann förekommer någon annanstans också. "Vem bryr sig om några mord i Sverige? Det försigår ju ett krig i Kongo!"

Det sant kristna vore ett klädsamt *Mea culpa* utan några undanflykter. Dit har vi inte nått på långa vägar. Det är däför barnövergreppen i den katolska kyrkan globalt är så belysande.

Anders Gunnarsson sa...

Patrik L

Som nybliven katolik är det naturligtvis avskyvärt vad som skett under senare delen av 1900-talet i ffa USA. Mea Culpa!

Vad småpojkeövergrepp har med specifikt katolsk liv/lära att göra har jag inte förstått. Övergrepp är fruktansvärda, men man undrar ju - om nu KK är världens uschligaste plats - varför övergrepp verkar vara så utbredda, även utanför denna uschlighet...

I Sverige har KK i princip inget inflyttande och övergreppen accelerar. Hur kan sånt förklaras? Det borde ju vara tvärt om. Om dessa hemska präster inte är närvarande, borde allt bli bättre och bättre och mer upplyst och fantastiskt. Varför blir inte Sverige en postprotestantisk drömvärld?!?

Lennart W sa...

Hela omvärlden borde fördöma Sverige för alla mord som förekommer här. Något annat är bara billiga ursäkter.

Patrik Lindenfors sa...

Varför då? Gömmer vi undan mördare?

Lennart, jag förstår mig verkligen inte på din spela-dum-taktik. Har du ingen självbevarelsedrift?

Lennart W sa...

Patrik L: Varför förringar du problemet med alla svenska mord? Vi får ju skämma inför hela världen.

Lennart W sa...

Patrik L: Det är ju du som gör dig dum. På riktigt alltså.

Förklara för mig varför det inte är OK att jämföra mellan världsbästa KK och omvärlden om statistik för övergrepp på barn, men att det är OK att jämföra världsbästa Sverige med omvärlden om mordsstatistik. Sanningen är ju att vi har ett väldigt litet problem jämfört med Colombia och USA. Vartenda mord är en tragedi, men man måste ändå försöka få något sorts perspektiv även på så allvarliga problem. Samma gäller faktiskt även om övergrepp på barn.

Acreator sa...

Patril Lindenfors


Tror du att människan är av naturen god? Att man inte hittar allt i vår Herres hage? Det finns korruption även i kyrkan, kyrkan består trots biskoparna...Jag kan bara hålla med att de gaybiskopar som skyfflat runt med sina präster inget har att göra på sin post.

Men varför tigs övergreppen på svenska barnhem ihjäl? Det är en betydligt större sak än barnhemmen på Irland. Och de fortsätter - just nu - i de svenska fosterhemmen.

Hånflabbet, riktat mot alla (obs) katolska präster, som varningsmärket står för fastnar liksom i halsen...

Är du prästofob?

Patrik Lindenfors sa...

Jag hade klagat lika mycket på Sveriges hantering av mord som på kks hantering av barnövergrepp om Sverige hade:
- Gömt undan mördare, eller bara flyttat dem till en ny kommun.
- Hävdat rätten att först utreda morden i kommunstyrelsen innan vi anmält dem till polisen.
- Hävdat att vår lagstiftning och etiken som ligger till grund för denna är den bästa lagstiftningen för att handskas med mord, universum och allting, samtidigt som vi gjort oss skyldiga till de två föregående punkterna.
- Systematiskt påpekat att mord minsann inte är ett så stort problem i Sverige eftersom de också förekommer utomlands.

Men det här har jag skrivit så många gånger nu att jag är övertygad om att du spelar dum när du frågar igen.

Lennart W sa...

Många skulle nog faktiskt beskriva Sveriges behandling av mördare ung. så där. Det är mördaren det är synd om. Det kallas för human kriminalvård och anses mycket bättre än hur det går till i t.ex. USA. Vet du inte det, eller spelar du bara dum?

Acreator sa...

Det finns nog inget mera omotiverat varningstecken idag än just detta.

Ostronmannen sa...

Helt plötsligt framstår Lennart W (och Anorzz och Acreator) i ett nytt sken.
Poängen är väl att KK tystar ner och gömmer undan pedofiler; låter dem vara. "Pat pat på huvudet. "Det var fel gjort, men vi glömmer det. Du får jobba på landsbyggden ett slag så glömmer vi detta)
Att det finns brottslingar överrallt vet ju varje tänkande människa och att ens diskutera det som Annorzz och lennart W gör innebär att man faktiskt förstår hur KK tänker och agerar i denna fråga.

Acreator sa...

Jag skrev:

"Jag kan bara hålla med att de gaybiskopar som skyfflat runt med sina präster inget har att göra på sin post. "

Men det ville du inte läsa, det passade inte in i bilden - precis som det faktum att ingen annan organisation (skolan, Svenska kyrkan, barhem...) tagit tag i saken smed en sådan frenesi som Katolska kyrkan.

Men vill man verkligen komma åt någon, då skys inga medel.

Patrik Lindenfors sa...

Att frenetiskt flytta runt folk räknas inte.

Anders Gunnarsson sa...

Patrik L

PL: "Att frenetiskt flytta runt folk räknas inte."
AG: Naiviteten kring övergrepp är inget som KK har haft patent på (rätt många inom RFSL, tyckte barnsex var rätt). Men flyttas det idag? Den moraliska upprustning som bl.a. Benedikt orsakat, saknar motstycke. När kommer motsvarande ske på statliga barnhem i Sverige. Och vart finns rösterna som ropar i den andliga öknen i Svedala? Vem slås mot pedofilerna i Svedala?

Vill du göra en insats, så sätt dig in i den svenska problematiken och skrik för allt vad du är värd (istället för billiga anti-katolska skyltar). Du lever i en sjuk värld och nästan inget görs! Det kan säkert humanister ändra något på. Sätt bollen i rullning och låt svenska huvuden rulla (bildligt)...

Patrik Lindenfors sa...

RFSU har rensat ut sitt barnsexförflutna. Kanske kommer även KK göra det, vi får hoppas, men än så länge är vi fortfarande i upptäcktsfasen av problemets omfattning.

Rädda Barnen är en bra organisation om du göra något mot barnövergrepp. De bedriver den verksamhet som du efterfrågar, utan några religiösa eller politiska baktankar.

Acreator sa...

Skilj på RFSL och RFSU.

När det gäller de sistnämnda så har man nyligen medverkat i en produktion som ska visas i alla skolor och går ut på att barn skall bejaka sin sexualitet på alla de sätt som vuxna gör det. Någon djupare reflektion om vad sexualitet egentligen är - eller vem människan är - lyser med sin frånvaro.

Att man inte kan koppla ihop detta med övergrepp och våldtäkter är för mig en gåta.

Här är ett varningstecken befogat.

Patrik Lindenfors sa...

Sorry för hopblandningen. Om du har problem med filmen föreslår jag att du motarbetar den utifrån katolskt perspektiv. Det brukar ha avsedd effekt.

Peter sa...

Ostronmannen skrev:"Poängen är väl att KK tystar ner och gömmer undan pedofiler; låter dem vara."
KK är en världsvid kyrka med 1,2 miljarder medlemmar. KK tystar inte ner pedofilövergrepp, däremot har enskilda biskopar tystat ner det, vilket iofs är illa nog.
För övrigt så vad har nedtystning med pedofilskandaler att göra med skylten? Den antyder att alla katolska präster är pedofiler vilket, förutom att det är ren lögn, dessutom sparkar på någon som redan ligger ner. Katolska präster är INTE mer benägna än gemene man att begå övergrepp, läs denna artikel: http://www.zenit.org/article-3922?l=english

Peter sa...

För övrigt så är RFSU och RFSL lobbygrupper med en agenda att släppa sexualiteten helt fri i det här landet. Två organisationer med sammanlagt 10 000 medlemmar har nog aldrig haft så stort inflytande som RFSL och RFSU har i Sverige idag. All media gå i deras ledband, med stormsoldaten Aftonbladet i spetsen. Jämfört med deras inflytande i Sverige, så kan Katolska Kyrkans inflytande (med 100 000 medlemmar) Anses vara en droppe i havet.

Acreator sa...

Patrik

Jag förstår inte vad du skriver. Man behöver inte ha några "katolska argument" för att säga det som sunda förnuftet säger: Barn skall inte missbruka sex. Det är inte bra för dem. Och till och med olagligt.

Men du kanske tycker det är ok med minderårigt sex, i sann liberal anda?

Ostronmannen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ostronmannen sa...

Peter:
Usch för sex. Tänk att det finns grupper som kämpar för att få ha sex som de själva vill och inte som du vill Måste vara jobbigt värre.
Vad ska vi göra med alla dessa som vill ligga med andra? Ska vi bilda en organisation som skapar en lag som gör det förbjudet att ha sex utan godkännade från den som skapade oss människor. Ja, det gör vi. Redan som 12 åring sprutade jag min säd på marken. (jag missade handfatet.) Usch vad vilken synd. Nu kommer jag att brinna i helvetet. Aj då.

Acreator sa...

Skylten är nog inte humor för en präst som ska åka på läger med sina ministranter.

Jag tycker det stinker betänkligt av katolofobi...

Life of Brian är lysande humor däremot...

Ostronmannen sa...

och ännu mer humor innehöll Life of Brian när biskopar mm tyckte den skändade jesus. Som filmen inte ens handlade om.
Och Norrmän som förbjöd den. Och ngn stat i USA för att den var hädisk. Stor humor nu. Men tragiskt värre.
Nu klagar du på en skylt. Det är lite humor det med.

Acreator sa...

Så du tycker Ostronmannen att det ligger i skolans uppdrag att undervisa hur man får utlösning på bästa sätt? En viktig kunskap för det framtida yrkeslivet?

Om den dessutom går bet på att lära barnen läsa, räkna och skriva, detta sex timmar om dagen under nio år...

Ditt omdöme är verkligen - exotiskt - funtat.

Jesper R. sa...

Patrik L skrev att "Jag hade klagat lika mycket på Sveriges hantering av mord som på kks hantering av barnövergrepp om Sverige hade: …"

Och som diskussionen sedan gått, så undrar jag: Var ligger otydligheten i detta? Är orden "hantering av" osynliga?

1. Mord: Dåligt.
2. Övergrepp: Dåligt.
3. Att någon institution undviker samhällelig rätt i hanterandet av övergrepp som skett inom denna: Dåligt.

Tre dåliga saker. Det tredje är vad som kritiseras. Måste man räkna upp allt annat som är dåligt och göra en jämförande studie för att få prata om något som är dåligt? I så fall är kritiken mot Patrik L otillåten. Ingen av er nämner ju att över 20,000 barn dör dagligen av sjukdomar som går att förebygga. Är det inte mycket sämre än en liten skylt, menar ni?

Om prästen på skylten tolkas som symbol för den institution som står för den kritiserade hanteringen, så är budskapet begripligt. Fantasin som krävs för att göra den tolkningen är minimal. Men jag tänker inte säga att den lär ha någon särskilt förbrödrande effekt. Tolkad som kritik mot enskilda personer är den mycket osympatisk, och som jag uppfattar saken kontraproduktiv.

Ni som är kritiska, hur menar ni att kritiken kan uttryckas bättre?

Ostronmannen sa...

Öh. Acreator. Lägg av att lägga påståenden i min mun. "Ostronmannen du tycker det ligger i skolans uppdrag"
Men jag kan svara på det ändå.
Det ligger i skolans uppdrag att informera om sexualitet och att bästa sättet att få utlösning på kan variera. Man är inte konstigt för att man gillar att tänka på nakna människor av samma kön tex. Det är ingen synd att spruta på golvet eller fantisera om läraren.

Lennart W sa...

Jesper: Finns det någon poäng alls i att jämföra med andra länder och andra institutioner när man tar upp problem av något slag? Det tror jag alltid att det gör. Patrik L tycker inte det för iaf speciella fall.

Genom att jämföra kan man t.ex. få en uppfattning om vad som är mycket, litet, eller mitt emellan. Vad betyder t.ex. strålningshalterna (Bequerell? millisiewert?) i Japan? Det är på inget sätt alls att försöka sopa problemen under mattan. Tvärtom är det att försöka förstå mer. En sådan där sak som är bra och som man vill uppmuntra om man står på den rationella vetenskapens sida - på riktigt.

Kristian Grönqvist sa...

Intressant är i alla fall att vi har tre katoliker just nu på bloggen. Alla vet att sodomi, speciellt mot barn inte ens är tillåtet. Varken i kyrkan eller samhället. "Vad I gören mot mina minsta, gören I också mot mig".

Ändå låter det som om de försvarar förövarna?

Hur går sådant till i huvudet på en katolik?
Uppenbarligen gör det det hos många katoliker, eftersom de här övergreppen har varit så lätta att dölja, så länge, och att det har funnits en strategi att dölja det så länge som möjligt.
Är det så, att katoliker uppfostras till att alltid tro på auktoriteters rättfärdighet?
Det skulle möjligen förklara saken..

Jesper R. sa...

Lennart W: Det du säger verkar vara förenligt med vad jag säger, nämligen att det handlar om kritik av hanteringen. När dålig hantering av övergrepp kritiseras, så är jämförelser med andra sätt att hantera övergrepp upplysande. Jämförelser mellan de övergrepp vars hantering kritiseras och andra övergrepp är helt en annan diskussion.

Som jag uppfattar kritiken av kritiken här, så handlar den mest om var övergreppen är värst. Detta är förstås relevant när övergrepp diskuteras och jämförs, men inte när hanteringen av övergrepp diskuteras och jämförs.

Jag påstår inte att sådan kritik av hantering inte kan bli mycket klarare. I stället frågar jag hur. Ni som är kritiska borde väl sitta inne på några vettiga ståndpunkter om det?

Patrik Lindenfors sa...

Jag är helt mållös! Eller nej, det är jag aldrig, men jag är väldigt förvånad. inser inte ni katoliker vad ni håller på med? Ni bagatelliserar problemet och försöker byta ämne hela tiden. Det finns massor med problem i världen, alla är värda vår uppmärksamhet! Ett av dem har ni ansvar för att rota ut ur er organisation. Gör det! Ni mister ju all trovärdighet när ni håller på på det här sättet. Vad är det för moraliskt moras ni har råkat in i. Nunnorna i min gamla skola hade skämts ögonen ur sig och gett mig en utskällning av Guds nåde om jag försökt mig på något liknande. Skäms på er!

Acreator sa...

Jesper, Patrik:

Jag skrev: "Jag kan bara hålla med att de gaybiskopar som skyfflat runt med sina präster inget har att göra på sin post. "

Men för den som älskar sina fördomar hjälper inga ord. Man ser helt enkelt vad man vill se.

Jag tror inte detta handlar om något större engagemang för utsatta barn. I så fall skulle man väl knappast skämta om det. Det är den vanliga gamla visan bara... Dessutom skulle väl varningen vara mera befogad för oss om har barn i katolsk undervisning? Av vilka skäl skulle vi beskydda tafsande präster?

Jesper R. sa...

Acreator, hur menar du att något av det där är relevant för vad jag sagt, och för min fråga?

Acreator sa...

Jesper - här har inte diskuterats hur övergrepp sköt i katolska kyrkan. Istället har prästerskapet hånats.Den här bloggen är ju en enda sorts pamflett mot allt möjligt - i synnerhet kristen tro - så det är kanske inte att vänta sig annat.

Kristian Grönqvist sa...

Acreator.

Här har problemet med övergrepp diskuterats. Och varför övergreppen har skett inom en organisation där de anslutna minst av allt förväntar sig övergrepp.
Här har diskuterats varför institutionen gång på gång blir överraskad i akt och mening att bagatellisera problemet eller helt och hållet gömma undan det. Flyttat prästerna som gjort övergreppen till nya försmlingar, där de har upprepat sitt beteende.

Hela organisationen är skyldig, inte en enstaka präst eller biskop.

Därför är varningstecknet på sin plats: "Ni närmar Er ett ställe som underlättar barnövergrepp. passa Era barn"

Acreator sa...

Jag tror vi som är inne i församlingslivet faktiskt har lite mera kompetens i området, om man säger så, än alla som hämtar info från feta tidningsrubriker.

Lennart W sa...

Vem bestämmer vad som är rätt ämne att diskutera?

Själva bloggposten är iaf bara en bild (leker de kull?). Vissa tankar och associationer är OK. Att t.ex. ironisera med "Vem bryr sig om några mord i Sverige? Det försigår ju ett krig i Kongo!"

Det är också OK för moderatorn att säga att folk som funderar på nämnda citat bara spelar dumma.

Andra skumma typer bara bagatelliserar och byter ämne och håller på.
:-)

Jesper R. sa...

Acreator.

"här har inte diskuterats hur övergrepp sköts i katolska kyrkan"

Vadå inte diskuterats? Läser du inte ens vad du själv skrivit? Av 35 kommentarer före den där du skrev ovanstående, finner jag en två tre
fyra fem sex sju åtta nio tio elva tolv tretton fjorton femton sexton kommentarer som handlar om detta, och ett par av kommentarerna har du skrivit själv. Visst har det diskuterats!

Sedan är du kritisk mot själva kritiken. Min fråga till dig på den punkten, och detta är tredje gången jag ställer den, är: Hur kan den formuleras bättre?

Lennart W sa...

Jesper R: Kanske du som kritik-kritik-kritiker har ett förslag på hur man kommer runt det här med att precis all kritik-kritik bara kallas för att "blanda bort korten" och liknande? Målet verkar ju inte vara samtal precis.

Hmm.. Där har vi det nog förresten.

Kristian Grönqvist sa...

"Jag tror att vi som är inne i församlingslivet, som har mer kompetens, om man säger så..."

Börjar Ni träna i tidig ålder på barnövergrepp för att sen få mer kompetens, eller...

Jesper R. sa...

Lennart W: "du som kritik-kritik-kritiker"

:-D

Ur ett perspektiv är det att blanda bort korten: Kritik-kritikern tycks utgå från att poängen med kritiken är ett personligt angrepp via guilt by association. Därför uppfattar kritikern kritik-kritikern som en bortblandare.

Om vi istället håller med kritik-kritikern i den tolkningen av kritiken, så är det kritikern som osakligt försöker blanda bort korten redan med sin kritik.

På så vis försvarar alla just sin egen lekblandning. Min idé är att göra det bästa av situationen: Finns i sjön!

Acreator sa...

Jag tycker nog att frånvaron av konkreta fakta gör att diskussionen om hur fall av sexuella övergrepp hanteras (obs presens) är svår att identifiera här.

Hur kan kritiken formuleras bättre än en varningstriangel?

Case-to-case, konkreta angreppspunkter. Undvik svepande formuleringar och rena lögner som:
"Ändå låter det som om de försvarar förövarna?
Hur går sådant till i huvudet på en katolik?"

Kristian Grönqvist anger nivån utan att rodna med

"Börjar Ni träna i tidig ålder på barnövergrepp för att sen få mer kompetens, eller..."

Och han får inget mothugg.

Jag tycker nog att kritiken kan formuleras bättre. Men jag kanske är överambitiös...

Patrik Lindenfors sa...

Du kan börja läsa här: http://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_sex_abuse_cases

Klagomål från vår sida är alltså inte på att det förekommer övergrepp - det gör det överallt, något som måste bekämpas överallt - utan på nedtystningen, runtflyttningen och skenheligheten.

Men det har vi skrivit så många gånger att du måste fått med dig det. Kritiken är formulerad och globalt välkänd. Gör något åt problemet istället för att bara slå ifrån er.

Acreator sa...

"Klagomål från vår sida är alltså inte på att det förekommer övergrepp - det gör det överallt, något som måste bekämpas överallt - utan på nedtystningen, runtflyttningen och skenheligheten."

Har NÅGON här sagt NÅGOT som tyder på att han/hon inte skulle skriva under på detta? Har någon "slagit ifrån sig" denna princip? Jag har inte sett detta iallafall i denna tråd.

Du slår hela tiden in öppna dörrar ju. Märker du inte det? Du vill att jag som katolik ska säga "Mea culpa" för att några gaypräster (jo - dokumenterat väl...) förgripit sig på pojkar i USA och Irland. För att biskopar hanterat detta uruselt. Hur kan du motivera det? Ska du och jag också som svenska medborgare även säga "Mea culpa" för de 80 000 svenska barn på statliga barnhem som utnyttjats, fall som än idag tystas ner?

Jag förstår inte logiken.

Patrik Lindenfors sa...

Nu förstår jag inte. Igen. Har man flyttat runt barnhemsföreståndare? De är väl polisanmälda hela bunten? Har man tystat ner förekomsten av övergrepp? De är väl väldokumenterade? Har de som drivit barnhemmen get råd till hela världen om hur man ska uppföra sig? De har väl inte gjort något sådant alls? På vilket sätt är jämförelsen då relevant?

Acreator sa...

"Gör något åt problemet istället för att bara slå ifrån er."

Vem slår ifrån sig? Vem? Hur? Vg visa på detta!

Åtgärder i Stockholms katolska stift:

http://www.katolskakyrkan.se/1/1.0.1.0/66/1/
http://www.katolskakyrkan.se/1/1.0.1.0/375/BEREDSKAPSPLAN%20MOT%20SEXUELLA%20ÖVERGREPP%20PÅ%20BARN%20OCH%20UNGDOMAR_2010.pdf

Vår biskop har handlat raskt och beslutsamt, vilket han fått erkännande för från många olika håll. Det har hållits tredagarsseminarier, minst två stycken tror jag, och den första beredskapsplanen kom för sex år sedan. Motsvarande plan saknas i svenska skolor och barnhem. Svenska kyrkan har heller ingen beredskap. Man kunde också jämföra med hur svenska staten hanterat samma fråga.

Acreator sa...

"De är väl polisanmälda hela bunten? "

Du får allt läsa på lite...

Patrik Lindenfors sa...

Det är jättebra hanterat i Sverige, jag vet. Synd bara att detsamma inte gäller hela kyrkan. Läs Wikipedia-artikeln.

Vad brister i Svenska statens planer menar du? Det finns rättsinstanser för förövarna och hälsovård för barn och föräldrar. Ett helt system klickar igång vid sådana här händelser.

Peter sa...

Finns ingen katolik här som försvarar barnövergreppen. Däremot försvaras prästerskapet som allihopa här framställs som potentiella pedofiler.
Som jag skrev innan, så visst har det förekommit biskopar som mörklagt fallen, och det är illa nog, men att då anklaga hela Kyrkan för att vara ett tillhåll för pedofiler och mörkermän är helt absurt.
Håller med Acreator som skriver att detta antagligen inte handlar om ett större engagemang för barn utan snarare ännu ett tillfälle att spy ut sitt hat och förakt för de troende.
För övrigt tar jag Kristian Grönqvists låga nivå på sin kommentar som att han inte har något vettigt att säga.

Patrik Lindenfors sa...

Gömmer staten undan sexbrottslingar utan att straffa dem? Har man tystat ner förekomsten av övergrepp? Har man gett råd till hela världen om hur man ska uppföra sig?

Nej.

Kristian Grönqvist sa...

Beträffande min kommentar Acreator.

"You drew first blood."

Du jämförde Din och prästernas kompetens, såsom varande långt
över rubrikläsande skandalsökares.

Det har du ingen kunskap att bedöma.

Eftersom du dessutom med Din höga kompetens hade fått till ett utlåtande, vilket kunde uppfattas som ett syftningsfel, så fick Du naturligtvis sota för det."Kulneff våldtar och förför, med samma goda humör..." (travesti Runeberg).

Patrik N sa...

Acreator,

"Du vill att jag som katolik ska säga "Mea culpa" för att några gaypräster (jo - dokumenterat väl...) förgripit sig på pojkar i USA och Irland".

Fråga: Vilken betydelse har det, menar du, att det är just "gaypräster" som förgripit sig på pojkarna?

Acreator sa...

"De allra flesta nämner inte något om tillsyn av hur de hade det i barnhem- met eller i fosterfamiljen. De som gör det berättar att de inte träffade till- synsmannen eller företrädaren för nämnden eller att de höll skenet uppe vid besöken för att de var rädda för att det skulle bli ännu värre om missförhål- landena kom fram. --- I flera fall hotades också barnen av fosterföräldrarna att de skulle straffas om de avslöjade något inför fosterhemsinspektören.-----Om de försökt att berätta har de många gånger inte blivit trodda, blivit anklagade och fått skulden för det inträffade. De har blivit hånad och fått utstå nedsättande tilltal."

http://www.regeringen.se/content/1/c6/13/78/93/a04d1a1d.pdf

Acreator sa...

Åhå - du fiskar efter homofobinapp...

Ganska stora: Homosexuella nätverk har fungerat som skyddsnät: Utpressningssituationer legio...

Jesper R. sa...

Acreator,

"Jag tycker nog att kritiken kan formuleras bättre. Men jag kanske är överambitiös..."

Överambitiös är sannerligen jag, vilket flera här säkert kan gå i god för på stubben. Min fråga till dig, hur kritiken i den här diskussionen kan formuleras bättre, den besvarar du med att den faktiskt kan formuleras bättre.

Men min fråga var inte retorisk. Du pekar på fel, men inte på rätt. Vad jag frågar dig är hur en väl formulerad, sekulär kritik ser ut. Hur?

Så här? "Visst, det är illa, men andra är värre, så alla borde prata om det i stället." Det menar du väl inte?

Patrik N sa...

Acreator,

"Ganska stora: Homosexuella nätverk har fungerat som skyddsnät: Utpressningssituationer legio..."

Berätta mer om de homosexuella nätverk inom Katolska Kyrkan som utgör dessa skyddsnät.

Kristian Grönqvist sa...

Peter

Jag är ledsen för min låga nivå, men det är förunderligt att Du inte har nåtts av den låga nivå på diskussionen i Rom om kondomer, abort av våldtagna kvinnor revision av världshistorien visavi KK.s delaktighet i den, knappt igenkännandet av inkvisitionen, förnekandet av vetenskapsfientlighet, religionskrig, häxförföljelser etc.
På alla nivåer skrivs revisionistiska verk om historien, precis som om man kände till den bättre än de som levde den.
Om någon borde beslås med lögn, är det bestämt inte lilla jag, snälla Acreator eller snälla Peter.
Jag råkar bara tillhöra dem som tycker om "brute truth", att jag framför den osminkat, har mer med min misslyckade uppfostran att göra.

Patrik Lindenfors sa...

Acreator,
Inget av det du beskriver är systematisk mörkläggning uppifrån utan vanliga missförhållanden som kan bör och ska anmälas. Det är en jätteskillnad, ser du inte det?

Kristian Grönqvist sa...

Peter

Och tro nu för Guds skull inte att jag är en katolofob. Ifall jag är något så är jag ateist.
Men jag älskar min sambo ändå, mina barn och barnbarn och har aldrig sparkat en hund i mitt liv.
Jag uppskattar ärliga människor och människor som bryr sig om andra, utan att bestämma hur de skall vara, vem de skall tro på, eller hur de bör rösta. Men i kyrkan får de hållas med sina sagor, så mycket de vill.

Acreator sa...

"Inget av det du beskriver är systematisk mörkläggning uppifrån utan vanliga missförhållanden"

Det låter som om du försvarar förövarna och försöker sopa under mattan...

Alltså - nu lägger vi av det här.

Patrik Lindenfors sa...

Förövarna blir polisanmälda och fängslade.

Lägg av du. För mig är det här en viktig fråga.

Acreator sa...

Googla på Saint Sebastians Angels. Tack vare att katolska lekmän ingrep så krossades den.

Slå också på Rembert George Weakland.

Om såna historier nu intresserar...

Själv tycker jag det är betydligt mera intressant att läsa om alla dessa unga män, som offrar sitt civila liv, sin karriär, familj och pengar...för att vara andra människor till hjälp, dygnet runt praktiskt taget. Är det inte fascinerande?

Acreator sa...

"Förövarna blir polisanmälda och fängslade."

Du måste ju läsa på....Varför då denna regeringens upprättelseakt?

qwert sa...

Ja då har man en ännu värre syn på katoliker än vad man redan hade. Om katoliker skulle ha någon som helst inflytande på samhällets syn på sex i Sverige så är det ett enormt misslyckande. Hoppas det aldrig händer. Och beträffande vad det egentligen handlade om kan man ju bara fråga sig en enkel fråga, hur i helvete kan KK ha så många pedofiler? Något måste ju vara fel? Rätta till det ni som kan. Och sluta försvara dom, det är pinsamt

Acreator sa...

"hur i helvete kan KK ha så många pedofiler?"

Om du läser på så kommer det ganska snart fram fakta som motsäger detta - både inom och utom prästerskapet så är det signifikant lägre antal barnsexbrott - från USA finns det mycket bra material.

Hur är det egentligen med faktakollen här? Och förmågan till innatilläsning - på vilket sätt skulle ett katolskt påverkan verka negativt på sexlivet? Mindre pornografi, färre tonårsaborter, inga galopperande könssjukdomar...och lyckliga äktenskap. Tycker du katoliker verkar må sämre än andra? Tvärtom, är min upplevelse.

Patrik Lindenfors sa...

Läs på Wikipedia.

Det är skillnad på teori och praktik.

qwert sa...

Acreator
Hur en katolsk syn på sex skulle ha en negativ inverkan? Skämtar du eller?
Jag vet inte hur just din bild ser ut men många katoliker förömmer ju t ex homosexualla, det är inte speciellt bra. Och att fördömma sex innan äktenskap är ju bara löjligt, vem säger ens att äktenskap är det ultimata? Gud? Det borde inte behöva diskuteras. Och angående porr. Porr behöver inte vara det minsta negativt om det görs på rätt sätt. Som sagt vet jag inte vad du tycker i frågorna, men en katolsk syn på sex, det förstår jag inte ens hur en modern katolik kan vilja ha.

qwert sa...

Jag antar att det blev lite slarvigt och svårläst. Du behöver inte anstränga dig för att svara

Anders Gunnarsson sa...

Oscar

Så var vi här igen... Vilka katoliker fördömmer homosexuella?!? Gärna namn, nummer och e-post:adress!

Allt Gott

Kristian Grönqvist sa...

Oscar

Gå nu inte i fällan... Den fördömer inte homosexualitet i sig, de fördömer bara homosexuella handlingar, som om det nu skulle vara någon skillnad.
Tom Annorzz borde veta skillnad. Han hyser åtrå till kvinnor, speciellt sin hustru. Och det vill han förvägra andra.
Att älska en människa av samma kön.

Acreator sa...

Ska man alltså tolka detta som att ett ogillandet av en handling rent principiellt innebär att man också förvägrar konkreta personer att utföra dessa handlingar? Så om man till exempel ogillar religionen så förvägrar man andra att utöva religion? Om man ogillar tanken på en gudstro så förvägrar man andra att älska Gud?

John Lönnmyr sa...

Acreator,

Inte rent principiellt, men med religiösa förbud är det lite annorlunda. Du borde själv kunna föreställa dig hur svårt det är att komma ut som homosexuell i ett katolskt sammanhang. 

qwert sa...

annorzz
Om du tar jordens "medelkatolik" är jag bombsäker på att han eller hon inte gillar homosexuella, är säkert mot abort och har en väldigt konservativ och gammalmodig syn på sex. Ring påven eller något

Acreator sa...

oscar

(Ursäkta Annorz jag svarar...)

Är du inte mot abort? Hemska tanke...hur kan man vara FÖR att oskyldiga människoliv utplånas?

Angående "homosexuella" (anser som sagt indelningen är obskyr) så finns det inga problem i katolska församlingar med dessa - vi har alla vårt paket av "läggningar" av alla de slag...

"Gammalmodig syn på sex" - Jo - den är nog några tusentals år...När den siste av apostlarna dog var det vi kallar uppenbarelsen klar. Kyrkan har sedan utvecklats i tolkningen av uppenbarelsen. Den katolska synen på sex går inte att separera från synen på människan som en Guds avbild, vars värdighet skall skyddas till varje pris. Alla njutningsmedel som finns har ett syfte kopplat till vårt uppdrag här på jorden. Sex binder makar närmare varandra och ibland kommer det nytt liv också.

Den katolska synen på sex innebär hängivenhet och självutgivelse. Till skillnad från det mesta man får sig till livs i den småborgerliga masturbationskulturen så är det en passionerad, utgivande inställning. Det har funkat några århundratusenden utan preventivmedel och "upplysning".

qwert sa...

Acreator
Nej jag är inte mot abort, jag är 100% för abort. Att barn föds av en förälder som inte vill eller kan ta hand om barnet är värre än att utplåna ett outvecklat foster utan medvetande och känsel.

Enligt dig finns det inga problem med homosexuella i kotolska församlingar? Jag kan inte säga något om det för jag vet inte om det stämmer eller inte. Men jag tror definitivt inte på det.

"Alla njutningsmedel som finns har ett syfte kopplat till vårt uppdrag här på jorden". Låter som att detta skulle vara fakta, men detta bygger ju på just din trosföreställning. Den förutsätter ju för det första att gud finns, vilket är ett jädra antagande. Tycker du då att andra ska anpassa sig efter detta? Eftersom du tydligen tycker en katolsk syn på sex är något som är jättebra.

Och utan preventivmedel och upplysning? Du tycker vi ska skrota preventivmedel och att sexualupplysningen är önödig eller överflödig? Detta påståendet är skrattretande och jag slösar inte min tid till ett svar.

Låt alla ha sex hur dom vill, var dom vill med vem dom vill. Bara det inte någon kommer till skada. Du kan omöjligt ställa dig bakom det jag nämnde precis med inställningen du har.

Anders Gunnarsson sa...

Oscar

Lpt inte dina fördomar bestämma hur vi tror. Ta reda på fakta först. Välkommen till närmsta präst!

Allt Gott

qwert sa...

Annorzz
Kanske du inte tycker som acreator, men det har ju i alla fall klargjorts att han har en syn på sex som jag tycker hör 1800-talet till. Om du är mer öppen och resonabel vet jag inte. Men en syn på sex med inspiration från bibeln är inte rätt väg att gå hur man än vrider och vänder på det. Bättre att bara börja om och bygga på det förnuft som man utrustats med.

Och jag vet att svenska kyror i allmänhet har vattnat ut hela bibeln vid detta laget, att det inte finns så många som är radikala i sverige.

hej hopp

Acreator sa...

Oscar

"Nej jag är inte mot abort, jag är 100% för abort. Att barn föds av en förälder som inte vill eller kan ta hand om barnet är värre än att utplåna ett outvecklat foster utan medvetande och känsel."

Du ansluter alltså till den syn som rådde innan vi fick landskapslagarna på 1100-talet. Utsättning av oönskade barn i skogen,

Du är bestialisk.

Att religion bygger på tro yrodde jag var allom bekant - men du verklar chockad över detta?

I själva verket bygger hela vår existens på tro. Det är extremt få beslut som fattas utifrån empiriska fakta.

"låt alla ha sex hur dom vill"

Alla kan ju ha sex hur dom vill! Staten talar om hur vi ska göra.

Så då lever vi väl i det lyckligaste av alla samhällen - inte sant! Sverige: sexrelationernas förlovade land.

Kanske lite EMPIRI vore på sin plats...

qwert sa...

Acreator
Några barn i någon skog har jag inte pratat om, du citerade ju vad jag skrev så du borde ju veta. Men för abort, ja det är jag som sagt.

Du snackar blajja. Bara för att många beslut inte fattas utifrån empiriska fakta betyder det inte att det är en bra ide att fatta fler såna beslut, beslut som inte bygger på någonting vettigt. "Hela vår existens bygger på tro" Beror på vad du menar med tro. Att till exempel tro på gud eller att tro på dragningskraften är inte samma sak. Det ena är taget rätt ur luften, det andra är något som testats.

Jag förstår mig inte på en moralisk hållning som lägger sig i andras sexliv. Det gör din, utan tvekan.

Erik M sa...

Acreator,

Du ansluter alltså till den syn som rådde innan vi fick landskapslagarna på 1100-talet. Utsättning av oönskade barn i skogen,

Du är bestialisk.


Du anser alltså att dödandet av ett nyfött spädbarn är moraliskt att jämställa med att aborterandet av ett kanske några veckor gammalt foster. Då har jag en fråga: Är en kvinnas obefruktade äggceller även de att betrakta som människor och borde vi kalla kvinnor för "bestialiska" varje gång de har menstration och därigenom låter ett liv gå till spillo? Om man hävdar att befruktningsögonblicket på något sätt är den magiska tidpunkten då barnet blir besjälat, varför kan man inte lika gärna säga att det händer vid ägglossningen? Eller vid födseln? Eller efter fyra månader? Eller att äggcellerna är besjälade från början?

Acreator sa...

Oscar

Kul du nämner "dragningskraften" , ty gravitationen saknar nämligen en fysikaliskt godtagbar beskrivning. Krafterna är så svaga att det inte kan tas in i ett laboratorieförsök. Utbredningshastigheten antas vara lika med ljusets, men hur energin fortplantas vet man inte. Den mest fundamentala av krafter, som håller allt på plats i universum, saknar vi alltså till och med en beskrivning av.

"En moralisk hållning som lägger sig i andras sexliv"...håhå. Då får du väl skrota all moral då, och definitivt sexundervisningen, som verkligen lägger sig i andras sexliv! Varför lägger sig hela tiden en massa icke-troende naturvetare i människors religionstro? Dawkins et. al. verkar besatta av religion ju...

Angående barn i skogen. Jo det är samma tanke bakom. "Den är oönskad, så den tar vi bort." Vem har makt över nytt liv?

Erik: en obefruktad äggcell har inte ens gått genom fullständig meios. En zygot är något fullständigt unikt, som aldrig kan uppstå igen. Just det problem du nämner - att vi inte kan sätta en gräns för människans tillblivelse, gör att det enda vettiga är när den unika individen konstitueras i konceptionen.

Anonym sa...

Acreator
Det du säger om dragningskraften spelar absolut ingen roll för det vi pratar om. Tror du inte att dragningskraften finns bara för att vi inte vet exakt allt om energi? Det var det dummaste exemplet jag hört. Och fysik är inte exakt, fysik är modeller för vekligheten.

Sexualundervisningen är till för att hjälpa t ex ungdomar att förstå sig på sex det är inte att lägga sig i. Du blandar ihop saker något så fruktansvärt.

Jag lägger mig i religion för att den förstör så otroligt mycket. Religionen hålls ju aldrig privat utan påverkar det ena och det andra, i negativ riktning. Att trosföreställningar kan få sån respekt är helt oacceptabelt eftersom det inte finns något stöd för dessa föreställningar.

Kristian Grönqvist sa...

Acreator

Nu är Du ute på sju famnars vatten. Det alstras inte liv vid konceptionen. Äggcellen lever innan, spermien likaså, vi har varit bärare av livet sedan det uppstod.
Det som händer vid befruktningen är att gener från två olika celler blandas med varandra och livet fortsätter i en något omformad skepnad.
Livet finns där hela tiden och har inget med en skapare att göra. Så livet återföds hela tiden i ny skepnad, om man vill vara filosofisk. Och det kan man få vara om man vill.

Så Oscar har alldeles rätt. Vid varje menstruation dör ett potentiellt barn. Likaså varje gång en man onanerar eller har utlösning i sömnen. Det är fullt likställbart med abort.

Skuldfrågan Ni religiösa vill överföra på sekulära är bara snömos och en religiös konstruktion för att hålla kvinnorna från kyrkan, makten och medbestämmandet. Speciellt katoliker har historiskt varit ypperliga på det.

Bara att gå till sig själv Acreator...

Kristian Grönqvist sa...

Acreator och Annorzz

Jag tänker tex på debatten om Berget...

Acreator sa...

Kristian skrev: "Det som händer vid befruktningen är att gener från två olika celler blandas med varandra och livet fortsätter i en något omformad skepnad.
Livet finns där hela tiden och har inget med en skapare att göra. Så livet återföds hela tiden i ny skepnad, om man vill vara filosofisk. Och det kan man få vara om man vill."

Jovisst, man kan hålla celler i odling, det finns sådana på toxikologen från en kvinna som avled 1957.

Men vi talar nu om mänskliga individer, inte om gameter eller enstaka celler.

Befruktningen inleder celldifferentiering. Det är ett oerhört komplext förlopp, som man ännu vet väldigt lite om. Detta plus det faktum att ingen könscell är den andra lik och det vid en befruktning dessutom bildas en fullständigt unik kombination gör att man inte kan tala om endast en "omformad skepnad" Jag tror få embryologer skulle köpa den synen.

Sedan blandar du in "skapare" i biologin. Det gör man inte i forskningen.

Erik M sa...

Men vi talar nu om mänskliga individer, inte om gameter eller enstaka celler.

Vi anser att vi talar om enstaka celler, du är den som insisterar på att ett fåtal celler utan medvetande kan vara en person i ordets fulla bemärkelse.

Befruktningen inleder celldifferentiering. Det är ett oerhört komplext förlopp, som man ännu vet väldigt lite om. Detta plus det faktum att ingen könscell är den andra lik och det vid en befruktning dessutom bildas en fullständigt unik kombination...

Du hävdar att det vid befruktningen skapas en unik kombination och att detta inleder livet, men du säger även att ingen könscell är den andra lik. Om vi går på linjen att vara unik är kriteriet för att vara en mänsklig individ så verkar det leda till slutsatsen att obefruktade könsceller är individer.

Det i sin tur gör att vi måste fråga oss hur vi skall se på enäggstvillingar, som ju faktiskt inte är unika genetiskt sett.

Acreator sa...

Gameter är omkombinationer av somatiska celler med reducerat kromosomtal, dels genom crossing-over i profas ! och dels genom slumpmässig fördelning i anafas I i meiosen. Dessa kan inte sägas vara mänskliga individer. Med enäggstvillingar är det annorlunda. Det hat visserligen samma genom. Men sedan tillkommer genverkan, vilket kan göra att de är högst olika som individer. Jfr epigenetikens framsteg.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se