7 mars 2011

Salman Rushdie om arabvärldens sekulära revolution

2 kommentarer:

Inga L. sa...

Jag hoppas att han har rätt. I går sändes följande i Godmorgon världen i P1:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=4383986

SR:s korrespondent Alice Petrén rapporterade om ”Islamisterna i Tunisien”.
Om hur de försöker ta plats. De hade ett nyinrättat bönerum på universitetet och de unga män som intervjuades där, hade starka åsikter om att Islam inte bara är en religion. utan också lag. Guds lag.

Enligt Petrén fanns det fler unga kvinnor i slöja nu, än före revolten. En upprörd dam sa att dessa kvinnor spelade dubbelt. De bär slöja tills de kommer fram till discot och där tar de av den, sa damen. (fritt ur minnet)

Som vanligt alltså. Religion och makt. De går hand i hand. Och främst är det kvinnor som skall inordna sig i ledet. Världen runt. Med tvång. Eller våldtäkt. Eller hot ...

Hot om straff i nuvarande och i kommande liv. Ifall de inte gör som männen bestämmer. Och de i sin tur lutar sig mot urgamla skrifter.

Johan Lundgren sa...

Inga L.:

Lite oroande reportage. Att en del av studenterna avvisade demokrati med argumentet att islam är allt samhället behöver, och att några andra hävdade att demokrati var nån form av opatriotisk västerländsk idé känns ju rätt drygt. Jag tänker på revolutionerna i Iran och Ryssland, där demokratiska rörelser vann makten i början men sedan omkullkastades utav extremister som använt den tillfälliga ökningen i frihet till att bygga upp sina egna rörelser.

Jag tror att det blir svårt för islamister (dvs muslimer som vill ha en islamsk stat som iran, där ett råd av religiösa experter som tolkar koranen utgör den högsta makten) att tjuva åt sig de här revolutionerna, eftersom de inte grundar sig på vapenmakt och dödande (sådant som extrema totalitära ideologier är bäst på) främst utan på informationsfrihet och tanken att en regim förlorar legitimitet om den dödar sitt eget folk.

Men fan vet.

Tanken att kvinnors rättigheter är antiislamsk västerländsk dekadens kommer nog få fler anhängare, allteftersom sådana rörelser bygger upp sig i sin nyvunna frihet, oavsett om de sedan begår en ny revolution eller satsar på demokratisk reform.

Hoppet som går mot det är att andra ideal, som jämlikhet och individuell frihet, tas upp av andra partier som växer snabbt även de i deras nya frihet.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se