15 mars 2011

"Skicka änglar till Japan!"


Uppmaningen om änglahjälp kommer från Englaskolen, en Norsk religiös skola med New Age-inriktning. Så här löd uppmaningen på Engleskolens Facebooksida i lördags: "Send englene til katastrofeområdene for å gi sitt lys, sin frekvens, sin tone slik at Moderjord kan komme i balanse så fort som mulig. Husk at det alltid er en skjult velsignelse i alt... Se lyset i alle muligheter."

Nej, det är tyvärr ingen Norge-historia. Förutom det direkt cyniska i uppmaningen ("Se ljuset i alla möjligheter") så kan man undra vem uppmaningen riktar sig till. Gud? Vem skickar annars änglar? Och om man nu kan skicka övernaturliga väsen för att fixa till saker och ting, hade det inte varit bättre att skicka dem innan jordbävningen? Så många frågor, så många (påhittade) svar.

I ett uppföljningsbudskap skriver man viare att "Englene ber oss være åpne og på vakt nå når store katastrofer skjer i verden slik at vi kan få med oss innsiktene og veksten som skjer med oss som menneskehet og individuelt i møte med dette." Vi kan få insikter och växa som individer? Om man nu inte dör förstås.

Englaskolen påstår sig mest vara till för vuxna, inte så mycket för att indoktrinera barn. Det kostar endast 2900:- för att lära sig möta sin skyddsängel. (Hade de ledigt i Japan?) Det har dock visat sig att prinsessan Märtha Louise - en av initiativtagarna till skolan - har hållt kurs med barn med deltagare så unga som 12 år gamla. Norska Humanisterna har förstås gått i taket. Så här skriver den norska dagstidningen VG:
Human-Etisk Forbund mener slik kursing er åndelig manipulasjon av barn.
- Dette er åndelig manipulasjon av små individer som har litt igjen å gå på når det gjelder modenhet og det å ta selvstendige valg, sier pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund til Dagbladet.

Barnepsykolog Knut Halvdan Svendsen mener opplegget er spekulativt og oppfordrer foreldre til å ha en kritisk holding til det de sender barna sine på. Også flere teologer Dagbladet har snakket med er skeptiske til engleskolen for barn.
,
Flera teologer är skeptiska till Englaskolen? På vilken grund då? Är religiös indoktrinering fel helt plötsligt? Eller gäller det bara de där andra, uppenbarligen helgalna religionerna där man tror på änglar?

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se