18 maj 2011

"Förespråkare för alternativ medicin kan skada MP "

Några Miljöpartister tar nu bladet från munnen och uttalar sig mot partiets vurmande för alternativmedicin.
Vetenskap är den bästa metod vi har för att studera vår omvärld och avgöra vad som sannolikt och vad som är falskt. Det finns ett starkt stöd i MP för det naturliga och alternativa, som på ett olyckligt sätt har inneburit acceptans och främjande av alternativmedicin som till och med kan vara skadlig eller är ren humbug. Den tilltro till forskning och vetenskapliga principer som präglar MP:s syn på hållbar utveckling och biologisk mångfald verkar inte gälla när alternativmedicin diskuteras. Vetenskap är dock inte något man bara kan ta till när det finns resultat som råkar tala för det man själv tycker.

Alternativmedicin kan skada människor både direkt och indirekt. Det handlar i bästa fall om en missriktad hjälp och i värsta fall om ett utnyttjande av sjuka och desperata människor som befinner sig i ett sårbart tillstånd där de kanske prövar ovetenskapliga preparat ofta till en hög kostnad. Än värre är de fall där patienter väljer bort effektiv behandling till förmån för behandlingar som inte fungerar.
Läs hela inlägget på SvD Brännpunkt.

11 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Om detta intiativ ger effekt på övriga MP vore det kanon bra. Jag är dock inte säker.

"Gustav Fridolin är övertygad om att Gud hjälpte hans mamma att resa sig ur rullstolen. Den tron tar han med sig in i politiken. Tron på förändring."
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=256093

All politik skulle behöva vara mer evidensbaserad. Partier kan ha ett syfte att mha ideologier föreslå olika hypoteser, förslag till beslut. Men samhället skulle må bra v en mera vetenskaplig utvärdering. (Riksdagens utredningstjänst finns, men deras resultat ignoreras ofta.)

Daniel W sa...

Ulf,
Ingressen har nog skrivits av Dagen. Jag undrar hur du ställer dig till det som Fridolin säger själv?

Och styrkan att göra det tror jag inte hon hade haft utan Gud att luta sig mot

Ulf Gustafsson sa...

Daniel W,
Du har säkert rätt om ingressen. Jag skall inte lägga Dagens formuleringar i Fridolins mun.

Ang. Citatet så tycker jag det låter sunt i meningen att man lättare blir frisk om man tror det är möjligt. Denna tro på det möjliga finner olika människor i olika saker. Gud fungerar i detta fall som placebo och fungerar endast för de som tror på Gud. (Alltså inget för mig.)

Daniel W sa...

Ulf,
Ditt förnuft är bara en liten del av ditt väsen. Placebo lurar inte ditt förnuft (så lätt) men man har märkt att även om försökspersonen vet att det är placebo så får han en viss placeboeffekt.

Kenneth Karlsson sa...

Ulf: Det finns ingen evidens bakom påståendet att man lättare blir frisk om man tror på det är möjligt.

Vid sjukdomstillstånd som kräver speciell fysisk insats, alltså sjukgymnastik, såsom vid höftoperationer och stroke, så spelar dock patientens motivation en viktig roll för att förhindra en negativ utveckling.

Vid sjukdomstillstånd som man inte med motivation kan påverka, såsom influenza, tarmvred, och blodcancer, så spelar tron om tillfrisknandet ingen roll för det eventuella tillfrisknandet. Världens mest pessimistiska person har i princip lika stor chans att överleva en akut myeloisk leukemi som världens mest optimistiska människa. Däremot kan förstås den optimistiska människan kanske tackla sjukdomsperioden på ett mer positivt sätt, vilket kan påverka sjukvårdspersonalens och anhörigas vilja till stöd och insats, vilket i sin tur kan delvis påverka själva vårdinsatsen. En bivinst alltså.

Ulf Gustafsson sa...

Kenneth,

Jag förstår att min kommentar ovan inte var vetenskaplig (mest spekulativ).

Daniel W,

Förstår inte hur min avsaknad av Gudstro skulle kunna fungera som placebo för mig. Kan du be för mitt väsen och det hjälper mig? ;-)

Inga L. sa...

Ulf G och Daniel W
Kanske har jag missförstått er helt, när det gäller placebo, men jag vill hävda att man kan "lura sig själv".
Dvs. man vet att det är placebo, men det kan hjälpa ändå. I vissa situationer alltså.
Kennet Karlssons invändning är förstås oerhört viktig.

Daniel W sa...

Ulf,
Jag avser placebo. Det verkar som att man kan få det om man är en del av en slags ritual som låter hjärnan associera till rätt grejer.

Att åka till doktorn på ett sjukhus och få ett sockerpiller är en slags ritual som man kan göra och då kommer hjärnan få vissa associationer delvis oberoende av vad ditt medvetna förnuft tänker.

Alltså, en sådan form av placebo kan funka även om du vet att det är sockerpiller.

Det du behöver är rätt beteenden och ritualer som får just din hjärna att få rätt inställning. Du som anti-teist bör kanske inte blanda in Gud för då blir det säkert nocebo.

Ulf Gustafsson sa...

Daniel W,
Tack för tipset!

Lennart W sa...

Och var står de två kvinnliga kadidaterna till språkrörsposten i denna fråga?

Förresten, är inte deras upplägg extremt heteronormativt egentligen? En MAN och en KVINNA. Låter ju som rena "Försvara Familjen" ju.

Patrik Lindenfors sa...

Va, är de gifta?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se