17 maj 2011

Humanistiskt svar på nybildad multireligiös S-förening

Ur Stockholmstidningen och Aktuellt i politiken den 13 maj

--------------------------------------------------------------------------

Nyligen kunde vi läsa om bildandet av en multireligiös socialdemokratisk förening i Stockholm med namnet "Hjärta". I den har troende som representerar islam, buddhism, nordisk folktro och olika kristna samfund gått ihop med motivet att "se mer hjärta i politiken" (enligt Anna Ardin, initiativtagaren).

Detta gör oss förstås nyfikna.

Vi undrar om Anna Ardin, Helle Klein och de övriga i styrelsen menar att vi som har en livsåskådning utan magiska eller övernaturliga inslag saknar hjärta? Vår uppfattning är snarare att vi har både hjärta och hjärna.

Eller kanske menar styrelsen att vi som tror på andra saker än gudar, till exempel mänskliga rättigheter, jämställdhet och att godheten kommer inifrån snarare än uppifrån, också är välkomna i föreningen ”Hjärta”? Vi är tacksamma om detta kan klargöras, då det känns angeläget att veta om vissa livsåskådningar exkluderas från föreningsgemenskapen i Ardins projekt.

Även om vi socialdemokrater har en tradition av att bilda föreningar baserade på bostadsort, facklig tillhörighet, kön, åldern, studerande och även religion, är det en stor skillnad att bilda en förening av just troende. Det är lätt att inbilla sig att en anledning kan vara en rädsla för att det sekulära samhället ska utvecklas vidare.

Vi menar att det endast är det genuint sekulära samhället som faktiskt garanterar varje medborgares rätt att tro vad man vill. Det sekulära samhället ska bara garantera att denna tro inte inkräktar på andras mänskliga rättigheter eller kräver andras inordning under sådana trossatser.

Det vore intressant att få veta lite mer om hur grundarna av den nya föreningen har tänkt och varför just gudstroende ska organisera sig i en förening. Vad är poängen att dra en skarp gräns mellan gudstroende och de som har en naturalistisk livsåskådning? Vore det inte bättre att dra gränsen mellan de som respekterar ett sekulärt samhälle och de som inte gör det?

Ardins föreningsprojekt riskerar bara att underblåsa stämningar av ”vi och dom” i samhället, och det är sannerligen inte vad vi behöver just nu.

Désirée Liljeval - riksdagsledamot (S) ordförande i Humanisterna Kalmar
Ellis Wohlner - (S) vice ordförande i förbundet Humanisterna

21 kommentarer:

Patrik N sa...

Undrar om det skulle bli liv i luckan om någon startade en liknande förening för icke-religiösa och kallade den för "Hjärna"?

Kristian Grönqvist sa...

Har inte Anna Ardin på ett ganska kraftfullt sätt demonstrerat sin saknad av hjärta och sin oförmåga att ta emot religiös handledning i Assangefallet.
Någon större hejare på att uttala sig om känslor eller att äga sådana visar hon inte heller prov på i de utsläppta protokollen. Inte heller på sin blogg om hur man tar hämnd på de mest smärtsamma sätt på män.
Mig tycks att allt är ett sätt för en ganska skamfilad människa att få en plattform igen.

Daniel W sa...

Grejen är ju att Humanister har ett alldeles speciellt dogmatiskt idéprogram och ännu mer dogmatiska medlemmar.

Sen klagar de på att de inte får vara med. Var lite öppna istället.

Ulf Gustafsson sa...

Jag och andra har gjort liknande invändningar mot Broderskapsrörelsen nya namnförslag: Socialdemokratater för tro och solidaritet,
Ulf Bjerelds blogg

Lennart W sa...

A'men lägg av. Politiker. Lol. Vad ska man då säga om namnet på SSUs tidning "Frihet"? Sedan när är socialism = frihet, och betyder deras namnval att ickesocialister är emot frihet? Yada, yada, yada..

Ulf Gustafsson sa...

Daniel W,

Alla är nog inte dogmatiska materialister.

En anekdot om Humanisterna kopierat från Twitter:
"För några årsedan deltog jag i en utbildning för officianter; flera deltagare var utövare av ett potpurri trollkonster m.m. :-("
"... det hela var så klart isolerat till ett fåtal nyandliga individer osv. Kursen i stort var nog ok, men haltade betänkligt."

Du skall nog inte döma föreningen endast utifrån denna hardcore-blogg ;-)

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Håller med. Min kommentar innehöll en nypa allvar och två tjuvnyp, de senare kanske inte framgick.

Ett annat ex:
Folkpartiet Liberalerna - det verkar ha insett att Folktanken och liberalism är oförenligt och skippat de liberala.

Daniel Nilsson sa...

Sa inte Marx att religion är ett opium för folket? Baseras inte Socialdemokrati på Marx´ ekonomiska/sociologiska teorier om samhället? Hur går det ihop?

Patrik Lindenfors sa...

De kanske gillar opium? I alla fall när "folket" använder det...

Lennart W sa...

Det säkraste är om de hittar på ett helt nytt ord. Då kan ju ingen ta illa upp för att det verkar som att de försöker ta patent på ordet.

Slår slumpmässigt (så gott det går) på tangentbordet några gånger, och får fram två ord som iaf går att uttala:

1. pagö
2. adgöja

Sen återstår bara för alla andra att göra samma sak.. T.ex. "moderat" är ju faktiskt ett ord som t.ex. betyder måttfull, vilket ju även sossar kan vara.

Patrik Lindenfors sa...

Jag röstar på alternativ 2.

Lennart W sa...

:-)

Lite allvarligare är att jag precis kom på att jag är inkonsekvent om detta. Om namnet "Hjärta" inte är något att tjafsa om, bör ju inte namnet "Humanisterna" heller vara det. Hur ska jag ha det? Hmm.. Tror jag bestämmer mig för att det inte är det i något av fallen. Så fr.o.m. nu skriver jag Humanisterna, utan "".

Daniel W sa...

Patrik N,
Undrar om det skulle bli liv i luckan om någon startade en liknande förening för icke-religiösa och kallade den för "Hjärna"?

Det finns en sådan förening, som samlar många gnu-ateister. Den heter Brights.

Patrik Lindenfors sa...

Jag som precis börjar fundera på att skriva "Hjärta". Nåväl, konsekvens är för bokstavstroende. Eller, nej, vänta nu...?

Benzocaine sa...

"Patrik N sa...
Undrar om det skulle bli liv i luckan om någon startade en liknande förening för icke-religiösa och kallade den för "Hjärna"?

2011-05-17 09:47 "

Eller Humanisterna? :-P

Lennart W sa...

Från "Humanistiskt svar...":

"Vad är poängen att dra en skarp gräns mellan gudstroende och de som har en naturalistisk livsåskådning? Vore det inte bättre att dra gränsen mellan de som respekterar ett sekulärt samhälle och de som inte gör det?"

Betyder det här att Humanisterna välkomnar öppet religiösa? Rimmar inte så jättebra med idéprogrammet i så fall.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

1. Humanisterna är ingen "eukumemisk" förening, i meningen att den omfamnar många livsåskådningar som Hjärta gör
2. Så klart man kan vara med ändå, men man måste vara hårdhudad om man är öppen med sin religiösa tro. (Flera fanatiska antiteister i föreningen)

Inga L. sa...

Lennart W
Du går från klarhet till klarhet.
De senaste dygnen har jag nickat instämmande till flera av dina kommentarer. Både i den här tråden och i andra.

När det gäller öppet troende, hade vi för en tid sedan en debattör här på bloggen, som ställde frågan om han ändå kan vara med. Vi var flera som välkomnade honom, eftersom vi uttryckte att han har många vettiga synpunkter. Dessutom skyltar han inte direkt med sin tro. Och är verkligen ingen missionärstyp.

Däremot har jag problem med om dessa medlemmar ger sin tro tillkänna i Humanistiska officiella sammanhang. Jag har precis debatterat på Newsmill om detta. Det blir väldigt förvirrande om man i ett sammanhang företräder en tro på andeväsen och i ett annat tar avstånd från just andeväsen.

Inga L. sa...

När det gäller artikeln tycker jag att författarna har många kloka synpunkter. Skall bli intressant att se om Anna Ardin & Co har något vettigt svar.

Ulf Gustafsson sa...

Hjärta har lämnat ett trevligt och välkomnande svar
vi är också humanister

Ulf Gustafsson sa...

Och så har Helle Klein engagerat sig om förvandlat denna förening en predikstol där det skall agiteras emot Humanisterna:
http://cordialis.wordpress.com/2011/05/22/vill-den-dogmatiska-nyateismen-forhindra-troende-att-engagera-sig-politiskt/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se