11 maj 2011

Skeptikerpodden #52 - Mässling, bin Ladin, Ian Rowland


För ungefär en vecka sedan dödades Osama bin Laden av amerikanska specialtrupper. Ja, det är vad som påstås, i alla fall. Konspirationsteorierna kring operationen blossade snabbt och väntat upp i olika former runt om på nätet. På hemmafronten blossar andra tråkigheter upp, men här i formen i av mässlingsutslag. Vidarkliniken passar på att ge ”mässlingsråd”. Tidningen Dagen rapporterar att kristen tro minsann är bra för hälsan.

Aftonbladet publicerade i veckan en lista på fem konspirationsteorier som på olika fantasifulla sätt beskriver vad som egentligen hände…

Det har rapporterats om flera fall av mässling i Sverige, samtidigt som smittan är värre än på länge i andra delar av Europa. De flesta smittade har varit ovaccinerade. Är det en effekt av antivaccinationsrörelsens propaganda och slagkraftiga retorik?

Mitt i all denna smittspridning ger Vidarkliniken katastrofala ”mässlingsråd”.

Den kristna tidningen Dagen, liksom The Christian Post, skriver om forskning som påstås visa att kristen tro är bra för hälsan. Vi diskuterar om det verkligen är tron i sig som står för den effekten, eller om det kan finnas andra faktorer som påverkar resultatet.

Häromveckan var John på konferens i Finland, där han bland annat passade på att intervjua Ian Rowland som skrivit boken The Full Facts book of Cold Reading. Vi får höra dem diskutera ämnet för boken, lite Ians vänskap med Uri Geller, samt mycket annat.

Vi får som vanligt exempel på vidskepelse och skrock från förr när John läser ur Skrock och Svart Magi, och Anders ondgör sig denna gång om agnosticism.

Tävlingen från avsnitt 50 är avslutad, vinnarna är dragna!...och mycket mer


Du kan lyssna gratis på Skeptikerpodden online eller ladda ner den som MP3-fil här eller prenumerera gratis via iTunes


1 kommentar:

Benzocaine sa...

Jag vet inte om man ska kritisera agnosticismen ;-)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se