5 maj 2011

Skeptikerpodden avsnitt 51 - Återuppståndelsen

ÅteruppståndelsenEfter påskens festande, vilande och frånvaro från gör vi en Jesus och återuppstår. Väntan är över, tillbaka till verkligheten!

Vi får höra om ett nytt intressant samtal som John haft med Amegastavförsäljaren som vi lärde känna i avsnitt 49.

I Morgonpasset Helg kunde man häromsistens höra Per Trollsveden spå med sina tarotkort. Här får vi än en gång prov på olika former av cold reading och Barnum-uttalanden.

Vi diskuterar och reder ut frågetecken kring nya regleringar av homeopatika och örtmedicin som har lett till protestlistor och arga upprop nätet runt, då anhängare av dessa behandlingsmetoder verkar ha missuppfattat syftet med regleringen. Se även Nya direktiv gällande homeopatika och örtmediciner hos Orsakverkan.

Den mytomspunna gurun och mystikern Sai Baba har dött. Han påstods besitta mirakelförmågor och andra magiska egenskaper. I detta klipp kan man se att han ägnade sig åt enkla trolleritrick, åtminstone ibland…

En spåkvinna har dömts till fängelse i två år och sex månader för bland annat grovt bedrägeri.

Intervjun med Rasmus Åkerblom fortsätter. Han har bland annat gjort programmet Fullmåne och YouTube-klippet ”Lär dig bli en kvacksalvare”, och nu också programmet Väsen på SVT.

John lär oss som vanligt om Skrock och Svart Magi och Anders har byggt upp frustrationen under ledigheten för ett Veckans Utbrott. Det leder oss till Derren Browns program Miracles for sale. Brown låter en dykinstruktör läras upp i den ”ädla” konsten att bli en så kallad faith healer, som sedan åker till USA och ”healar” folk. Ett mycket avslöjande och sevärt program. Klicka här för att se det.

Mannen bakom vår vinjettlåt besöker Sverige! Se Baba Brinkman på Big Ben i Stockholm den 19:e maj. Dagen efter kan man gå på Skeptikerpub i Örebro.

Ni glömmer väl inte tävlingen från avsnitt 50? Två exemplar av Skeptikerskolan finnes i prispotten!

I annan media: John gästade Fredrik Federley i dennes program Federley i mitten på Radio 1 den 19:e april. Det kan ni lyssna på här.Skeptikerpodden kan du lyssna på online på www.skeptikerpodden.se där du även kan ladda ner avsnittet som en MP3-fil. Du kan även prenumerera gratis via iTunes

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se