9 sep. 2011

Skeptikerpodden #62 - Konspirationsteorier och mediaprofiler


Det är snart 10-årsdagen sedan 11-septemberattackerna i USA. I detta avsnitt hör vi Mats Lundberg prata om den påstådda nanotermit som enligt konspirationsteoretiker ska ha använts för att rasera WTC-tornen. Vi hör också en diskussion om Cissi Wallin, mediaprofilen som blivit en riktig snackis på grund av sina uttalanden om alternativmedicin. Köttlobbyns roll i LCHF-sammanhang diskuteras också, med mera.

Radioprataren och krönikören Cissi Wallin hamnade i hetluften efter sin artikel med rubriken Ge naturen en chans, i vilken hon både propagerade för alternativmedicin och avfärdade annan sådan. Jon (bland andra) diskuterade detta med henne på Twitter, och samlade ihop några tweets med tillhörande förklaring till några av felsluten i ett inlägg.

En del av studierna som LCHF-rörelsens lutar sig mot har till stor del visat sig vara sponsrade av köttlobbyn vilket väcker intressanta frågor.

På Platsbanken kan man hitta en annons som efterlyser ”Medium/Clairvoyant personal”. Relaterat till detta är ett reportage där en reporter wallraffar som medium.

Att ifrågasätta ”fallen skapelse” kan vara ödesdigert. Det fick prästen Ulla Karlsson erfara, när domkapitlet i Västerås gav henne tre års prövotid för just detta.

Mats Lundberg, forskare och doktor i kemiteknik, redogör för oss varför studien om nanotermiten som påstås ha hittats i WTC-tvillingtornens rasmassor, och som inom konspirationsteorikretsar framhålls som bevis för en konspiration, inte håller för granskning. Se avsnitt 11 som handlar om konspirationsteorier kring 11-september. (Musiken i inslaget om 11-september: Vitus Von Degen. Telefonintervjun i inslaget: TV4 Kalla Fakta)

Detta och mycket mer kan du lyssna på online på skeptikerpodden.se eller ladda ner en MP3-fil eller så kan du prenumerera på Skeptikerpodden vi iTunes.

3 kommentarer:

Mosaikmannen sa...

Enligt Kyrkans tidning var det inte just ifrågasättandet som gav prövotid för Ulla Karlsson utan en ordningsfråga, om att hon inte infann sig inför domkapitlet. Själva sakfrågan har inte utretts, om man ska vara noga.

Ulf Gustafsson sa...

Angående Ulla Karlsson kan det också påpekas att det var en enskild person som anmälde henne. Alltså var det inte kyrkan som ifrågasatte hennes teologi, utan de fick denna heta potatis i knät så att säga.

Kenneth Karlsson sa...

Mats Lundbergs krossande av nanotermit-teorin var en upplevelse. Mycket bra. Niels Harrit framstår som et fjols.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se