4 okt. 2011

Är alla påstådda medium falska?Påstådda mediet Sally Morgan avslöjades nyligen med en trolig hot reading på en storseans i England.
I den här tv-debatten diskuterar de två programledarna om detta med påstådda mediums äkthet och om de är på riktigt eller falskt.

I studion finns ett påstått medium samt även illusionisten Paul Zenon, som började sin karriär som påstått medium och lärde sig cold reading-teknikerna.

Att se Paul Zenon göra cold reading-tekniken Barnum-uttalanden på programledarna är en fröjd att se. Till och med det påstådda mediet i studion blir imponerad.

Mer om cold reading och dess tekniker kan du få veta mer om i Skeptikerpoddens specialavsnitt om cold reading där sedan ett påstått medium konfronteras med att den döde det påstådda mediet just fått kontakt med inte existerar.
I ett annat program hör man ett svensk påstått medium, Jane Lyzell, i en smyginspelad storseans använder dessa cold reading-tekniker. I det här avsnittet går Skeptikerpoddens panel och experter igenom hela Jane Lyzells storseans och förklarar teknikerna hon använde.

3 kommentarer:

G(r)ÖN sa...

Även om jag själv inte tror på medier är inte dokumenterat fusk hos någon ett bevis för att det inte skulle kunna finnas något äkta.
Hur som helst tycker jag man ska skilja på falska och misslyckade medier. Jag tror att många rycks med, t.o.m lurar sig själva och tror att de kan få kontakt med andra sidan.
Det är inte bra men inte alls samma moraliska övertramp som att medvetet lura folk.

Eric Wadenius sa...

Det finns ju hundratals exempel på påstådda medium som visat sig vara falska, men inte ett enda exempel på ett påstått medium som visat sig vara äkta.

Jag agerar därför i världen som om alla medium är falska, precis om jag agerar som om inget övernaturligt existerar.

John Houdi sa...

Grön: Ja, det är ju skillnad på uppenbart bedrägeri och självbedrägeri. Precis som Eric Wadenius skriver så finns det ju inget påstått medium som visat sig äkta.

Som nämns i klippet finns ju en miljon dollar (plus SEK 100 000:- från Humanisterna) hos JREF för det medium som visar att det finns paranormala fenomen.

Ska vi gissa att det påstådda mediet i klippet antingen inte tar JREF-testet och har tusen ursäkter, eller testar den preliminära testen, misslyckas och har tusen ursäkter för det plus att hon kommer anklaga JREF för fusk.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se