21 okt. 2011

Humanistiskt fredspris?

Christer Sturmark skriver i dag på Newsmill: Humanistiskt fredspris? (utdrag nedan)

Så händer det plötsligt - kvinnors enträgna kamp uppmärksammas. Årets fredspristagare visar att det är en god idé att börja med kvinnorna.

Firandet hinner dock knappt börja innan kvinnornas frigörelse stöter på nytt motstånd. Denna gång från regimtrogna i Jemen vars kvinnohat vållade omkring 40 kvinnor skada vid ett arrangerat fredsprisfirande i staden Taizz.

Inte förrän kvinnor får samma möjligheter som män att påverka samhället och sina egna liv, kan vi tala om en riktig vår för mänskligheten som helhet.

Det måste bli slut på den könsapartheid som i mer eller mindre grad präglar hela vår värld. Annars tvingas vi omformulera våra internationella åtaganden och ambitioner till någon slags halvmesyr med ledorden "Mäns rättigheter - möjligen också kvinnors".


...
[Tawakkul] Karmans partiengagemang befläckar tyvärr hennes Nobelutmärkelse. Partiet Al-Islah, som även kallas Jemens Muslimska brödraskap, har både antisemitiska tendenser och en obefintlig respekt för yttrandefriheten. I partiets idéprogram står det bland annat att yttrandefriheten ska vara villkorad sharialagarna och "zionist endeavours" är ett av de största hoten mot civilisationen.

Partiet präglas också av en könsseparatistisk syn på människan och en mycket bisarr kvinnosyn. Partiledaren Abdul Majeed al-Zindanis har vetenskapliga anspråk som i bästa fall kan klassas som dåliga aprilskämt. Han har bland annat sagt att han har hittat ett botemedel mot HIV/AIDS och att han har egna vetenskapliga belägg för att kvinnor inte kan prata och komma ihåg saker på samma gång, vilket ju gör dem högst olämpliga att vittna i rättegångar.
Al-Zindanis kopplingar till al-Qaida rimmar också mycket illa med fredsaktivism. Usas Treasury department identifierade Zindani redan 2004 som lojal till Osama Bin Laden och supporter till al-Qaida.

Detta är alltså ett mycket konservativt och religiöst parti, vilket inte är vad Jemen behöver idag. Karmans pris till trots, i jämlikhetens namn kan det alltså vara på sin plats att diskutera hennes ideologiska tillhörighet.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se