11 okt. 2011

"Judarna" är ute efter pengarna

En sådan titel skulle aldrig gå att publicera i någon rumsren tidning och här är den ämnad enbart att väcka anstöt: byt ut "Judarna" mot "Humanisterna" så har ni titeln på en krönika av Ulla Rydbeck i tidningen Tro & Politik, efterföljaren till tidningen Broderskap.

Faktaruta: Broderskap hörde till Sveriges Kristna Socialdemokraters förbund (även kallade Broderskapsrörelsen). Numera heter förbundet Socialdemokrater för tro och solidaritet och vill "samla socialdemokrater som vill förena sin religiösa övertygelse och tro med sitt politiska engagemang". Ulla Rydbeck är, om ni undrar, "politisk rådgivare hos Socialdemokraterna i Riksdagen [samt] politisk sekreterare för Kulturutskottet som behandlar kultur, idrott, trossamfund, m.m".

Efter denna presentationsrunda så vet ni vem vi har att göra med. Om Socialdemokrater för tro och solidaritet hade varit en renodlat muslimsk rörelse hade de kallats islamister. Det här är människor som arbetar för sammanblandningen av tro och politik. Och vi skriver år 2011.

Vad föranleder då den obehagliga titeln? Jo, det är den tiden på året när det numera är tradition att Humanisterna söker att få del av de statsbidrag som går till religiösa samfund. Det här gillar inte Ulla Rydbeck som dragit slutsatsen att vi "är ute efter pengarna". No shit, Sherlock - det är alla trossamfund som söker dessa bidrag. Hon gör även följande "analys":
Humanisterna tror inte på någon gud, men gör det till en religion att inte tro. Då de förstås inte kan kalla det ”religion” kallar de sin ”tro” för livsåskådning, och anser sig därmed bidragsberättigade.
Eh, va? Kan man resonera så? Låt oss prova samma manöver på Rydbeck:
Rydbeck spelar inte basket, men gör det till en sport att inte spela. Då hon förstås inte kan kalla det ”sport” kallar de sin ”spel” för fritidssysselsättning, och anser sig därmed bidragsberättigad.
Nej, det gick visst inget vidare. Resten av krönikan är inte mycket bättre. Det här har förstås inte fått gå obemärkt förbi, utan Christer Sturmark och Ellis Wohlner (ordförande respektive vice ordförande Humanisterna) samt Désirée Liljevall (riksdagsledamot (S) och humanist) har gått i svaromål i samma tidning.
Givetvis tror sekulära humanister på en mängd olika saker. Man kan inte definiera andras livsåskådningar genom vilka metafysiska antaganden de inte gör. Man måste definiera dem genom vilka metafysiska antaganden de gör.

Eller vill Rydbeck definiera muslimer som ”de som inte tror att Jesus är Guds son”? Påståendet är visserligen sakligt korrekt, men jag tror att en muslim skulle anse att det var en ganska fattig beskrivning av islam.
Socialdemokrater för tro och solidaritet är en pinsam belastning för sitt parti.

11 kommentarer:

Lennart W sa...

Goodwins lag. Fast den här gången hann vi inte ens fram till någon diskussion.
:-)

Patrik Lindenfors sa...

Jag ser varken Hitler eller nazism. Men det gör tydligen du...?

Ulf Gustafsson sa...

Patrik L,

Ett roande inlägg, bra skrivet.

Lennart W,

Obs! Ett inlägg mot Socialdemokrater. Kom ihåg detta nästa gång du klagar på vänstersympatier.

Eric Wadenius sa...

Jag har en ny debattlag:

Evilwins lag: "Den som först åberopar Goodwins lag utan att någon faktiskt har brutit mot den förlorar automatiskt debatten"

Ulf Gustafsson sa...

Patrik L,

Jag fick en kommentar på twitter från Aqurette:
"Jag förstår syftet men tycker det är lite obehagligt att ni jämför en folkgrupp med er organisation.
humanistbloggen.blogspot.com/2011/10/judarn…"

Jag svarade:
""Judarna" skall förstås som judiska samfund och inte en folkgrupp. Hade det varit bättre om det stått judiska samfund?"

Aqurette:
"Ja, jag tror det. Jämför "bögarna vill ha pengar" med "RFSL vill ha pengar". Men jag förstår avsikten och instämmer i sak"

Patrik Lindenfors sa...

Jag håller med Aqurette om att rubriken var smaklös. Jag satt och bollade med "muslimerna" och "judarna" men tog den senare då den var ännu mer smaklös än den första (i och med den historiska antisemitismen). Jag kanske gick över gränsen? För visst kan man förstå "judarna" på två sätt, och kopplingen är bara giltig i en av dessa tolkningar, precis som du skriver. Tack för att du svarade honom.

Lennart W sa...

Vad består det smaklösa i?

Mitt svar: att det anspelar på nazistisk propaganda. Så klart! Dvs solklar tillämpning för Goodwins lag.

Alltså vinner jag debatten. :-)

Vad ska vi göra nu? Se vem som springer fortast?

Eric Wadenius sa...

LennartW,

Att "judar är rika och vill ha mer pengar" är, tyvärr, något som varit spritt långt utanför det tredje rikets gränser båda innan och efter andra världskriget.

Så, nej. Ditt var ett solklart fall av "Evilwins lag".

Mattias sa...

Jag tycker inte personligen att det är en smaklös rubbe på något sätt, man inser ju väldigt snabbt vad du anspelar på, Patrik. Det är dessutom ett klassiskt pedagogiskt exempel.

Det funkar ju inte alltid att bara byta ut något mot "judar" eller någon annan förtryckt grupp, bytet måste så klart vara relevant för sammanhanget också. Har inte satt mig in i detta tillräckligt väl för att kunna uttala mig dock.

Lennart W sa...

Eric W: Din lag är konstig. Vad då "bryta mot"? Så här ser Goodwins lag ut. Dvs att alla diskussioner förr eller senare landar i att något/någon jämförs med nazism/Hitler. Att bryta mot lagen är att alltså att lyckas ro iland med en diskussion UTAN att detta händer..

Men iaf, hur är det här nu alltså? Kan man säga vad som helst om judar (om snålhet, girighet, slutgiltig lösning, brännugnar..) utan att det faller under Goodwins lag, bara man inte explicit nämner "Hitler" eller "nazister" - eftersom det ju faktiskt funnits andra som också varit dumma mot judar?

Egentligen krånglar du bara till det. Varför inte bara så här?

"Inget argumentationsfel är tillämplig på oss som har rätt!"

Mattias I: Goodwins lag handlar just om ett sånt där "pedagogiskt exempel". Poängen är nog, tror jag, att det faktiskt inte fungerar något vidare i en diskussion. Trots att den som säger det nog tycker att han fick in en rökare i krysset.

Patrik Lindenfors sa...

Mattias I,
Jo,jag undrar om jag inte gick över gränsen. Jag försöker avsiktligt balansera på eggen, men ibland halkar det ner på fel sida.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se