2 okt. 2011

Spräng kyrkorna i luften!

Nej, förslaget kommer inte från en satanist utan från docenten i etik och tidigare domprosten H B Hammar, i en artikel på SvD Brännpunkt.
I detta läge, med allt färre betalande medlemmar, gäller det att se om sitt hus, och göra det i tid. Antalet kyrkobyggnader utgör då något utav en tickande bomb. Den aktuella siffran är 3384. Så många kyrkor behövs inte. Värt att notera är att mer än femhundra nyttjas på sin höjd någon gång per månad. I detta läge finns bara en lösning för att klara ekonomin: stäng ett antal kyrkor, eller lägg dem i malpåse. Allra helst: spräng dem!
Lite egoistiskt förslag, tycker jag. Kyrkobyggnaderna betalades av svenska folket under den långa tid Svenska kyrkan satt i maktposition. De tillhör inte bara Svenska kyrkan utan hela Svenska folket. Ge tillbaks dem, säger jag. Det finns många sätt att använda centralt belägna jättebyggnader. De svenska kyrkorna tillhör oss alla! Hammar är inne på samma linje, men backar.
Ett alternativ kan vara att kyrkorna säljs till privatpersoner för ombyggnad till bostäder, kanske förändras till kaféer eller pizzerior, eller varför inte görs om till kontorslokaler eller lokaler för småindustri. Att kostnadsfritt överlämna kyrkorna till intressenter som är villiga att bedriva kulturell verksamhet kan tyckas mindre stötande, men är knappast realistiskt.
Johodå.

30 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Kan man inte för att främja det mångkulturella samhället bjuda ut kyrkorna för rikatad försäljning till andra religiösa/kulturella sammanslutningar?

En kapitalstark intressent skulle säkert de muslimska föreingarna vara; med ekonomisk back-up från Saudiarabien och andra rika stater.

Och kanske KK kunde göra en come back i stor stil? Pengar finns väl?

Praktiskt kan säkert ett kyrktorn byggas om till minaret. Klockorna kan tas bort och ersättas med högtalare o.s.v.

Också många arbetstillfällen under en övergångstid står att vinna.

Acreator sa...

De medeltida kyrkorna - som också är de vackraste - tillhör inte det svenska folket. Det är stöldgods. De stals från katolska kyrkan av kungamakten. Efter att Svenska kyrkan skiljts från staten borde de lämnas tillbaka eller ersättas, samma sak med de betydande skogs- och lantegendomar som adeln skänkte kyrkan. I Ryssland och flera andra östländer har kyrkorna lämnats tillbaka. I Sverige fanns inte ens frågan i utredningen innan avskiljandet år 2000.

Patrik Lindenfors sa...

Katolska kyrkan befann sig också i maktposition. Precis som adeln.

Erik M sa...

Acreator,

"Det är stöldgods. De stals från katolska kyrkan av kungamakten. Efter att Svenska kyrkan skiljts från staten borde de lämnas tillbaka eller ersättas, samma sak med de betydande skogs- och lantegendomar som adeln skänkte kyrkan."

Fast flera kyrkor byggdes i sin tur ovanpå gamla hedniska kultplatser, vilket krånglar till det hela ytterligare.

Santi Cosma e Damiano och San Lorenzo in Miranda är t.ex. två kyrkor i Rom som rimligen borde lämnas tillbaka till exempelvis nyhedningarna i Nova Roma-rörelsen, då de är ombyggda romerska tempel.

Och om man upptäcker att Gamla Uppsala-kyrka faktiskt är byggd ovanpå det gamla Uppsalatemplet borde man kanske återlämna den till moderna asatroende?

Sedan har vi det kniviga faktum att resurserna som användes av adel, kyrkan och kungamakten för att bygga dessa helgedomar inte alltid togs från folket under helt rättvisa former. Det blir lite paradoxalt när en kyrka först kräver att få vara statsreligion och ha en särskilt nära relation till staten, men sedan kräver total äganderätt utan statlig inblandning över egendomar de kunnat förvärva med hjälp av just statligt stöd.

Kristian Grönqvist sa...

På ett av mina besök i Edinburgh blev jag medbjuden på en visnaing av de mängder av kvsterskyrkor som övergått i privat ägo. De flesta var privatbostäder. Mycket charmigt, mycket uppfinningsrikt och fascinerande. Våra kyrkor är tyvärr inte alls så små, att de blr hanterliga för en familj, men som flerfamiljshus kan jag se oanade möjligheter, naturligtvis med helt oförändrad exteriör.

Kristian Grönqvist sa...

Acreator

Är du inte lite vilse nu?

Är inte det mesta i världen stöldgods. Hela Sverige är stöldgods från de arktiska folken tex, i stort sett varje land har gränser som är resultatet av stölder i en aller annan form.
Är inte alla kyrkor i hela världen stölder av präster från folket med hjälp av vilseledande information eller rent våld?
En sån diskussion går inte att föra, kära Acreator, även om man som påhejare av en viss ideologi gärna gör det...

Björn Bäckström sa...

Den ena vidskepelsen efter den andra har tagit samma plats i anspråk. Så varför inte låta muslimerna eller något annat tokeri fortsätta? Auktionera ut dem! Låt de som har både pengar och tro förvalta byggnaderna. Separera gravarna från kontrakten t.v., eller gör en deal med köparna.

Det kan samtidigt vara en test av muslimkramarnas seriositet när en ordentlig etablering kanske står vid dörren!

Ulf Gustafsson sa...

Det stora problemet är alla landsortskyrkor där också befolkningen krymper. Dessa byggnader borde kunna bli utmärkta allaktivitetshus och ersätta folketshus, ABF, PRO och livsåskådningsorganisationer mm.

I dessa lokaler kan sedan kyrkan starta med videogudstänster, d.v.s visningar av gudstjänster från större kyrkor, så behöver inte så många präster heller.

Elias W-O sa...

Finns så otroligt mycket möjligheter med kyrkbyggnader. Inte bara bostäder, utan kulturmötesplatser. Det akustiska rummet skulle vara utmärkt för exempelvis sk fria scener. Folket behöver fler sekulära kulturella mötesplatser. Hur ofta har jag som musiker och sångare inte suttit och önskat att jag hade haft en lättillgänglig scen att sätta upp en mindre kammaropera på t ex, utan något form av godkännande från ex präst att innehållet måste vara sakralt på något plan. Det finns så otroligt många kulturformer som önskar ett akustiskt rum, men som inte har tillgång till det.

Björn Bäckström sa...

Jag tror de flesta av er har missat poängen!

Det krävs pengar, pengar och pengar! Byggnaderna håller på att ramla ihop!

Var kommer kulturpengar för restaureringar ifrån?

Elias W-O sa...

BBM,
Givetvis, pengar pengar pengar.

Det finns VÄLDIGT många fonder och stiftelser som sitter och häckar på pengar för att ingen ansöker om dem. Där är ju ett bra ställe att börja leta på.

Drog själv nyligen in 8000 kr för mina musikstudier. En fjuttsumma visserligen, men jag är privatperson och summan anpassas därefter. Det finns fonder/stiftelser som sitter på flera miljarder som aldrig ser solljuset. Några bidrag skulle nog kunna täcka åtminstone ett kyrkrumsprojekt.

Stig sa...

Acreator sa. ” Efter att Svenska kyrkan skiljts från staten borde de lämnas tillbaka eller ersättas, samma sak med de betydande skogs- och lantegendomar som adeln skänkte kyrkan.”
Vet inte karln att de betydande skogs- och lantegendomar som adeln ägde, var stulet från det Svenska folket. Det lyser noll-noll i ögonen på katoliken.

Stig sa...

De flesta kyrkor är så uruselt värmeisolerade så man skulle behöva tilläggsisolera utsidan med 25-30 cm isolering. Gör om dom till hötorkar med en jättestor torkfläkt placerad i huvudporten och utblås i tornet. Kanon.

Björn Bäckström sa...

OK. En inventering borde göras där kulturbehovet matchas med kyrkobyggnaders lägen, kondition och pengars tillgänglighet.

Utredningen bör göras av stat, kommuner och diverse intresseorganisationer. Den nya Centerledaren bör ta initiativet. Bra nybörjarprofilering och bra för landsbygden.

Elias W-O kontaktar Centerns kansli med referens till Humanistbloggen. OK?

Kyrkorna som blir över? Riv skiten!

Björn Bäckström sa...

Stig. Höet en halmgubbe! Ingen torkar hö nu för tiden. Inte sett vita marshmallows på gärderna?

Acreator sa...

Asatron var redan ute när kyrkorna byggdes på 1100-och 1200-talet. Så var inte fallet med den katolska tron, som levde ända in på 1800-talet på landsbygden. Läs "Förlorarnas historia" av Magnus Nyman!

Medel till byggena var inte skattepengar, utan donationer - avlatspengar om man så vill. Reformationen fördömde avlaten, men behöll pengarna; snyggt? Läs om Hässelbyholms historia till exempel. Även de konton som bestod i ihopsamlade mässtipendier konfiskerade statskyrkan. Man skulle kunna jämföra det om staten idag skulle beslagta pingstkyrkans egendom och tillgångar och slänga ut dess pastorer ur landet och sedan använda medlen till nationalkyrkan. Är detta OK?

Finns då alltså dubbla agendor hos Humanisterna och de som är anhängare? En som går ut på en liberal, frihetlig fernissa - var och en blir salig på sin fason - en annan betydligt hårdare; förbjuda friskolor, begränsa yttrandefriheten i radio och TV, rensa i de vetenskapliga institutionerna, sekularisera begravningsväsendet, göra om kyrkorna till "sekulära mötesplatser"...förbud - och förföljelse?

l_johan_k sa...

Finns då alltså dubbla agendor hos Humanisterna och de som är anhängare? En som går ut på en liberal, frihetlig fernissa - var och en blir salig på sin fason - en annan betydligt hårdare; förbjuda friskolor, begränsa yttrandefriheten i radio och TV, rensa i de vetenskapliga institutionerna, sekularisera begravningsväsendet, göra om kyrkorna till "sekulära mötesplatser"...förbud - och förföljelse?

Jo, det vore ju illa om de blev som KK.

Acreator sa...

Vad menar du; hemlig polis? Saknas. Straffmyndighet? Saknas. Fängelser? Saknas (utom finkan i Vatikanen, använd två gånger under hundra år...). Krav på stängning av skolor? Krav på indragna statsbidrag? Krav på universiteten? Krav på sekulära institutioner? Krav på kristnande av samhällsfunktioner? Krav på radio och TV? Krav på undervisningen i skolorna? Krav på att riva sekulära byggnader?

Inget av detta har katolska kyrkan, inte ens i "katolska" länder!

Så du får allt förklara dig.

Erik M sa...

Acreator,

"Asatron var redan ute när kyrkorna byggdes på 1100-och 1200-talet. Så var inte fallet med den katolska tron, som levde ända in på 1800-talet på landsbygden."

Även element av gammal hedendom levde vidare lång in på 1800-talet i delar av Sverige. Den heliga Birgitta var upprörd över att folk fortfarande tillbad "tomtegudar", medeltida lagar innehåller förbud mot att tillbe stenar (det hade inte varit nödvändigt att ha sådana lagar om det inte fanns folk som gjorde det) och så sent som 1693 avrättades Lars Nilsson, en samisk schaman som bland annat tillbad Tor. Så tron var absolut inte utdöd.


"Medel till byggena var inte skattepengar, utan donationer - avlatspengar om man så vill. "

Du glömmer tiondet, vilket är, du vet, kyrkoskatt.


"...förbjuda friskolor..."

Man vill ha politiskt och ideologiskt neutrala friskolor, men friskolors vara eller inte vara är inget problem.


"...begränsa yttrandefriheten i radio och TV..."

Var har de någonsion sagt att man skall begränsa yttrandefriheten i radio och TV?


"...rensa i de vetenskapliga institutionerna..."

Var har man sagt något sådant?


"...sekularisera begravningsväsendet..."

Vad är problemet med detta?


"...göra om kyrkorna till "sekulära mötesplatser"..."

Var har man sagt att man vill göra detta? "Spräng kyrkorna i luften" är skriven av en företrädare för kyrkan, inte Humanisterna.


"...förbud - och förföljelse?..."

Nejdå, det finns inget sådant att oroa sig för. Om man nu inte tolkar "sluta ge kristendom positiv särbehandling" som "förföljelse".

l_johan_k sa...

KK har en lång historia av "förbud - och förföljelse", se t.ex. bullan mot Kopernikus (1543-1842); dödsdomen mot Bruno av Clemens VIII, Keplers Epitome astronomiae copernicanae sattes på Index; behandlingen av Galilei (tog 359 år innan KK "bad om ursäkt"); rädslan för inkvisitionen gjorde att topologin som vetenskap utvecklades först 100 år efter Descartes arbete; Buffon hotades med censur; L'Homme machine blev förbjuden av katolikerna i Frankrike + att ett stort antal filosofer, bl.a. Francis Bacon, Thomas Hobbes, René Descartes, Blaise Pascal, John Locke, Voltaire, David Hume, Jean-Jacques Rousseau, Immanuel Kant, Jeremy Bentham, John Stuart Mill, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche, etc. placerades på Index.

Kristian Grönqvist sa...

Eventuellt behöver Du lära Dig om kausalitet en smula Acreator. Även om pengarna kom från donationer eller avlat (utpressning), så har inte de pengarna vuxit på träd hos adelsmännen i alla fall. De pengarna härrör ur folket, liksom marken kyrkorna byggdes på , marken som odlades för att kyrkans tjänstemän skulle få sin mat etc...
Ett fullständigt parasitärt samhälle som i tvåtusen år levat på att få pengar mot rövarhistorier. ågnat sig åt folkförtryck, tvigat på människor sin ideologi, försökt förslava dem med hotelser om straff från en hittepågubbe i himlen.

Och så har Du mage att tycka att stölden är mot kyrkan...? Kan Du förklara detta i detalj käre Acreator.

Acreator sa...

l_johan_k

Jag räknade med att någon skulle göra misstaget att gräva i historien. Jag tänker inte kontra med att räkna upp hur rättsskipning gick till utanför kyrkan under dessa tider och hur många lynchningar och åsiktsförtryck som sekulära makt innehavare sysslade med...det leder liksom ingenstans. Med samma lysande logik skulle ju det svenska kungahusert också bteraktas utifrån Erik XIV:s illdåd till exempel. Men jag talar om nu, idag.

Acreator sa...

KG

Eftersom det övergår ditt förstånd hur någon kan tro på Gud så kan du heller inte tolka historien rätt. Man donerade till kyrkan för att få förböner, detta sker alltjämt. Kolla vem som bekostat dagens svenska klosterbyggen till exempel. Man kan knappast kalla katoska stiftet som en folkförtryckande organisation.

Du menar alltså att allt egentligen hör till folket, även familjeegendomarna från de svenska riddarsläktena. Och man kan ge tillbaka egendomen till folket? Låter väldigt - revolutionärt. Men staten gav inget till folket, det är inte folket utan den svenska kyrkan som idag äger skogarna och kyrkorna.

l_johan_k sa...

Jag räknade med att någon skulle göra misstaget att gräva i historien.

Fast ett sådant misstag passar väl bra in efter dina halmgubbar (se Eriks inlägg ovan).

Rörmokaren sa...

Jag tvivlar på att katolska kyrkan skulle vilja "ha tillbaka" kyrkorna.

Acreator sa...

Ha, ha - jag också. Men man kunde ha frågat åtminstone.

Acreator sa...

Erik skrev:

"Det blir lite paradoxalt när en kyrka först kräver att få vara statsreligion och ha en särskilt nära relation till staten, men sedan kräver total äganderätt utan statlig inblandning över egendomar de kunnat förvärva med hjälp av just statligt stöd."

Du talar nu om Svenska lutherska kyrkan, förstår jag.Men den behöver inte kräva något, den har ju redan det mesta. En av landets största skogsägare!

Men det var inte kyrkan, utan kungen som krävde att det skulle vara en nationell statskyrka, och som bekant konfiskerades allt från den romerk-katolska kyrkan eller förstördes helt enkelt, som biblioteket i Vadstena. Silver och kyrkklockor smältes ner.

Men det där tycker väl de flesta här är ett bra upplsag till hur man kunde gå vidare med kyrkoegendomen idag.

Patrik Lindenfors sa...

Kan vi inte bara avsluta diskussionen om kyrkornas "återlämnande" till katolska kyrkan med att konstatera att de flesta av Sveriges kyrkor är byggda efter reformationen. Speciellt de folktomma - de som diskussionen handlar om.

Så, vad ska vi göra med dem? Jag tycker man borde hyra ut dem som konsertlokaler, festlokaler och till utövare av diverse sekteristiska riter - kristna, muslimer, satanister, vad som helst. På så sätt kan faktiskt även katoliker få del av våra gemensamma kulturskatter. Låter det som en plan, Acreator?

Elias W-O sa...

Patrik L,
Låter som en plan! ^^

Acreator sa...

Jag har inga ömma feelings för tegnérladorna...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se